Като наследници на Ботев никога не трябва да предаваме народа си

Като наследници на Ботев никога не трябва да предаваме народа си

Декларация на ПГ на АБВ по повод 2 юни – Ден на Ботев, изчетена от парламентарната трибуна от Петър Кадиев, зам-председател на Комисията по култура.

Уважаеми колеги! Днес е 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, израз на дълбоко преклонение и в същото време на множество въпроси за съдбата на България – такава, каквато я искаха и се бориха за нея националните ни герои. На Богоявление – 6 януари 1848 г. /по нов стил/ изгрява звездата на Христо Ботев. 168 години от тогава тази звезда осветява пътя, по който трябва да вървим. Роден да бъде Голям. Роден да бъде Водач. Роден да обича своята родина повече от всичко друго. Роден, за да загърби личното си щастие заради щастието и добруването на своя народ, на своята България. Да вдъхнови други големи българи да закрачат заедно с него и да отдадат живота си за родината, заедно с него да светят на българския небосклон. Роден, за да стане гениален поет само с 20 стихотворения, преведени на десетки езици в целия свят. Роден, за да стане безпримерен национален герой, да стане истински патриот, безкрайно нужен и днес. Неговите завети са непоклатими: “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата”, “Както окото е потребно за светлината, ухото за звука, а разумът за разбирането и на най-простите истини…“, "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.”

Безсмъртен е примерът на Ботев!

Неговият 2 юни е ден и на стотиците наши сънародници, загинали за честта и свободата на България, за достойното й място в света. Наследници сме на техния пример за вяра, родолюбие, човечност, демокрация. Именно затова като народни избраници имаме модел за подражание, стимул да се равняваме с идеалите на героите и да искаме да положим всички усилия, разум, воля, мъдрост за добрия ден на България, за сигурния живот утре. За бъдеще, което отговаря на идеалите на Ботев, на Левски и хилядите, пожертвали живота си за нас. За правда и за свобода! За демокрация и независимост! И като избраници на Ботевия народ да можем да различаваме ясно доброто от злото. И да правим верния избор. Втори юни е символ, че българинът не иска да е роб! Именно това ни кара всички да застанем мирно. Мирно пред несломимия български дух! Мирно за поредната всенародна почит! Когато сирените завият, когато камбаните забият, затаяваме дъх за тях и за… нас самите. Никога да не сме предатели и неверници. Никога да не предадем народи си, колкото и да е трудно понякога. Да намерим в сърцето си онази светлинка, дарена от Бог, която ни показва правилния път. Да бъдем преди всичко човеци и патриоти! Да бъдем благодарни за всичко, което сме наследили като дух и самочувствие, като вяра и смелост.

Днес е 2 юни! Сирените вият, камбаните бият и ехото от Балкана припява: „Жив е той, жив е! Жив е той, жив е! Жив е той, жив е…“ Поклон пред светлата им памет!

Пресцентър ПП АБВ

Вирни се горе