Касата договори нови по-ниски цени на важни лекарства

Касата договори нови по-ниски цени на важни лекарства

Нови 63 лекарствени продукта имат вече нови, по-ниски цени в резултат на извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране, съобщават от Министерството на здравеопазването. Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи.

Намалението варира от 5% до 74,29%. Най-голямо, с близо 75%, е намалението на цената на лекарствен продукт от групата Clopidogrel (за лечение на сърдечно-съдови заболявания), чиято цена е била 101,89 лв., а сега вече е 26,20 лв. Значително е намалението в групата Donepezil (за лечение на неврологични заболявания) – старата му цена от 167,30 лв. е намалена с 108,43 лв. и вече е 58,87 лв., като намалението е 64,81%.

Намаление от близо 50% е регистрирано и в групата Olanzapine (за лечение на неврологични заболявания) – като старата цена от 128,99 лв. се намалява на 66,53 лв. При лекарствен продукт от групата Filgrastim (за лечение на онкологични заболявания), който е струвал 938.04 лв., намалението е с 243.29 лв. или 25,94 %, като новата му цена е 694.75 лв.

Комисията по цени и реимбурсиране проверява всички лекарствени продукти без изключение и без да се извършва подбор, припомнят от Здравното министерство. Намалението е постигнато след като Комисията е съпоставила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се сравняваме. Служебните проверки на Комисията са един от съществуващите механизми за намаляване цените на лекарствата. Проверката е непрекъснат процес и за всеки отделен лекарствен продукт се извършва при изтичането на 1 година, считано от датата на утвърждаването на неговата цена. Досега при извършените служебни проверки на цените на лекарствата Комисията е регистрирала нови цени на над 460 лекарствени продукта, като при редица от тях намалението достига до 85%.

При предишните служебни проверки на цените беше постигнато значително намаление на лекарствени продукти, които се използват при кардиологични, онкологични, неврологични и други заболявания. Цели 6 пъти беше намалена цената на лекарствен продукт от групата Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв. Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.

Вирни се горе