КАОСНОСВ излезе със становище относно закриването на Районен съд-Чепеларе

 КАОСНОСВ излезе със становище относно закриването на Районен съд-Чепеларе

На заседание от 18.06.2013г. Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт /КАОСНОСВ/ разгледа предложението за промяна на границите и закриване на Районен съд – Чепеларе, както и постъпилите по повод на същото предложение множество становища от различни организации в района на Чепеларе. Във връзка с обсъждането на предложението, КАОСНОСВ изпраща следното становище:

„Въпросът относно промяна на границите на един или друг съдебен район е свързан с темата за промяна на съдебната карта на Република България с оглед оптимизиране както на индивидуалната натовареност на магистратите, така и на органите на съдебната власт като цяло и съответно обезпечаването им с финансов и кадрови ресурс. За постигане на такова оптимизиране може да се наложи закриване на органи на съдебната власт с натовареност под или много под средната за страната. До такова решение ще се стигне като се приеме единен подход и общи критерии след събиране на емпирични данни за цялата страна. След събиране въз основа на общите критерии на възможно най-много информация за страната, същата следва да бъде анализирана и обобщена, като получените резултати ще бъдат съотнесени към ползваните до момента статистически показатели (постъпили дела, дела за разглеждане и свършени дела, натовареност по щат и действителна натовареност, брой служители, брой магистрати и тяхното съотношение), като ще се ползват и резултатите от емпиричното изследване за определяне на тежестта на делата, което предстои да бъде извършено.

Определянето на средната норма за натовареност за органи на съдебната власт е основен структуроопределящ въпрос, преди решаването на който няма да се пристъпи към изменение на границите на съдебните райони и броя на съдилищата. Определянето на средната норма за натовареност е една от основните теми, по които се работи от страна на ВСС и в частност от КАОСНОСВ.

Изолираното обсъждане на предложението, включително на място, преди да се решат въпросите, посочени по-горе, не би допринесло за правилно, обосновано и дългосрочно разрешаване на въпросите с разпределението на ресурсите, с които разполагат органите на съдебната власт в Република България. По тази причина към настоящия момент посещение на място в гр. Чепеларе не е необходимо.

По изложените съображения предложението за промяна на съдебните граници на район Смолян, в частност на район Чепеларе, ще бъде разглеждано като част от цялостна стратегия за промяна на съдебната карта на страната, каквато цел си е поставил ВСС.“, съобщиха от Окръжен съд -Смолян.

Вирни се горе