Канят на "Седянка" в музея

Канят на "Седянка" в музея

На 22 август членовете на Сдружение „Национално движение Работилница Седянка“ ще демонстрират и обучават желаещите на своите умения в различни традиционни ръкоделните техники – кене, фриволите, калоферска дантела, плъстене, плетене на мъниста, плетене на шума, бродерия и съвременните им приложения. Официалното откриване е на 21 август 2015 г. от 17.30 ч., а входът е безплатен. Музейната институция в Смолян от години подкрепя идеите на Сдружението за запазване, популяризиране и предаване на традиционните умения на българската жена в подреждането на дома и изработването на облекло и накити, както и използването на тези умения в съвременния бит. Затова експонирането на техни изложби в залите на музея в Смолян вече са традиционни, съобщи директорът на институцията Таня Марева.

Съвместните изяви на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Сдружение „Национално движение Работилница Седянка“ с председател д-р Любка Любенова от В.Търново, предизвикват интерес сред музейните посетители и печелят последователи на сдружението. В членския му състав вече има представители от Смолянска област, които участват в неговите изяви и популяризират идеите му, добави още Марева.

Изложбата на Сдружението в Смолян ще продължи до 31 август и е съпътствана от базар, за да могат жителите и гостите на града да си закупят от уникални ръчно изработени изделия с марка Сдружение “Седянка”.

Вирни се горе