Какво ще запомним от 2010 година?

Какво ще запомним от 2010 година?

Очарования и разочарования, или какво да вземем с нас догодина и какво е по-добре да забравим.

Годината отмина, а след нея идва друга. Ако искаме да погледнем по-уверено напред и 2011 година да бъде по-добра, то трябва да си направим равносметка за това, което се случи. Екипът на Investor.bg опита да събере изводите за 2010 година на едно място – така, както ги усетихме ние.

Никой не може еднозначно да каже дали 2010 година е била добра – за някои тя е била такава, за други – съвсем не. Това, което ние можем да направим, е да обобщим основните събития, които имаха влияние върху икономическия живот, а всеки трябва да даде оценка сам за себе си.

България

Икономиката започна да се пробужда след средата на годината. Това, което трябва да пренесем през следващата година, е ентусиазмът на управляващите за изграждане на инфраструктура и усвояване на еврофондовете. И в двете направления ситуацията се развива изключително впечатляващо на фона на случилото се през последните години.

Можем да си пожелаем обаче да оставим зад гърба си социалните недомислици на правителството, опитът за национализация на средства от частните пенсионни фондове, скандалите в администрацията и играта на котка и мишка между правителство, работодатели и синдикати по отношение на пенсионната реформа, осигуровките и данъчния климат.

Борсата

Критикувана или не, борсата продължава да съществува – търговия има, сключват се сделки, а при изненадващи новини се вижда ясно, че край страничната линия стоят капитали, които могат да се включат на пазара при добри инвестиционни възможности.

За капиталовия пазар годината бе доста напрегната – борсовият оператор бе подложен на постоянен натиск от инвеститорите, стигна се до съмнителна процедура по увеличение на държавния дял в капитала на институцията, а новите инструменти за търговия така и не се появиха.

Това са и нещата, които би трябвало да оставим в тази година, а за следващата да се надяваме, че ще има повече „бели лястовици“, които продължават да инвестират в България и да създават стойност за акционерите си.

Имотите

Пазарът на имоти си остана любима тема и през тази година, като основният въпрос отново беше надценени ли са те или не. Дилемата собствен дом или под наем отново беше движеща сила на дискусиите, като масовото настроение, поне сред коментиращите в Investor.bg, е, че спадът в цените ще продължи и през 2011 година.

През годината на няколко пъти чухме мнения за дъно, чуха се твърдения за справедлива стойност. Не може да бъдат подминати обаче някои ключови фактора – банките се активизираха и през последното тримесечие на годината сред най-предлаганите продукти бяха жилищните кредити.

Връщането на банките към този сегмент е нещото, което трябва да продължи и през следващата година, в противен случай строителството ще попадне в още по-дълбока криза, което неминуемо ще се отрази на икономическите показатели на страната.

Валутите

Валутният пазар поднесе множество изненади през 2010 година. Като част от Европейския съюз би трябвало за следващата година да си пожелаем и по-добро икономическо развитие там, за да може и нашата икономика да поеме по-уверено по пътя на растежа.

За спекулантите на валутния пазар обаче едва ли има по-добра новина от валутната война, която създава предпоставки за резки движения на основните валути в рамките на кратки периоди. Това разкрива възможности както за бързи печалби, така и за също толкова бързи загуби, но ситуацията сама по себе си е изключително интересна и изпълнена с възможности.

Изводите

Вероятно всеки има собствено тълкуване за всичко, което се случи в икономиката и на пазарите през 2010 година. Поради тази причина едва ли може да се направи общ извод и еднозначно да се определи какво ни е донесла тя.

Така че – нека всеки направи извод за себе си, а ние ви пожелаваме той да е правилният и ако сте допуснали грешки тази година, да не ги пренесете и в следващата. Желаем ви здраве, късмет и по-добри новини през 2011 година.

Вирни се горе