Качествени дезинфектанти предлага верига бензиностанции "Анри-64"

Качествени дезинфектанти предлага верига бензиностанции "Анри-64"

Различни видове дезинфектанти срещу коронавирус се разграбват като “топъл хляб” от бензиностанция “Анри-64” -Смолян

След като пусна горива на промоционалнни цени за жителите на Смолян и региона по време на пандемията, заедно с още няколко колеги от бранша, фирма ЕТ “Анри-64” зареди в своите търговски обекти и различни видове дезинфекциращи препарати срещу коронавирус, които буквално се грабят за часове. Кризата с COVID-19 макар и след изтичане на извънредното положение не е отшумяла и не е приключила. Според експертите новият коронавирус се запазва жив на някои повърхности до 3 дена, показват последни тестове. Той се разпространява основно по въздушно-капков път, но може да оцелее за определен период от време и върху повърхности.

За да се намали опасността от заразяване, здравните служби препоръчват по-старателно почистване на зони, които докосваме често като дръжките на вратите, мивката, тоалетната, ключовете и др. Но почистването и дезинфекцията са две различни неща. Процесът на почистване включва изтъркване на мястото със сапун и вода, докато дезинфекцията означава нанасяне на химически препарат, който убива микроорганизмите. “Много хора напръскват повърхността и веднага я избърсват”, обясняват експертите, но така не давате на дезинфектанта да си свърши работата". амърсените повърхности са покрити с плътни струпвания на микроорганизми, наречени биофилм, които са устойчиви на дезинфектантите. Те трябва първо да бъдат премахнати, преди химичните препарати да могат успешно да убият останалите вируси или бактерии.

За да бъде дезинфекцията качествена, трябва да се направи със сертифицирани продукти, одобрени от Министерството на здравеопазването, според изискванията и са обозначени върху опаковката на дезинфектанта. Най-различни видове за повърхности, за ръце и пр. в различни разфасовки и грамаж може да си закупите в търговските обекти на верига бензиностанции "Анри-64".

Първата стъпка в процеса на почистването трябва да е избърсването с кърпа или кухненска хартия, сгънати и напоени със сапун. След като повърхностите са почистени се нанася дезинфектанта. Експертите обесняват, че на всяка опаковка дезинфектант е означено колко време трябва да престои върху повърхността, за да убие микроорганизмите. За някои са необходими 10 минути, а за други – само 30 секунди.

В зависимост от вида на повърхността е възможно коронавирусът да умре и сам за определено време. Учени от Университета на Хонконг предполагат, че вирусът може да оцелее три часа върху хартия, но до два дни върху плат.

Учените откриват и че коронавирусът оцелява до две седмици в епруветка при температура 4оС, но едва един ден при 37оС. Изследователи от Пекин също доказват, че високата температура и високата влажност могат да намалят разпространението на вируса. По въпроса все още предстоят много проучвания, затова почистването и дезинфекцията си остават по-сигурен метод за предпазване, отколкото да чакате вирусът да умре.

Вирни се горе