Изтича срокът на валидност на 41 214 броя български лични документи на граждани от Смолянска област през 2020г.

Изтича срокът на валидност на 41 214 броя български лични документи на граждани от Смолянска област през 2020г.

През 2020г. изтича срока на валидност на голям брой документи за самоличност – лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторно превозно средство. Поради това се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи. В ОДМВР-Смолян са предприети редица мерки, които да улеснят гражданите при подмяна на документите за самоличност:

Регламентирана е възможност за предсрочно издаване на български лични документи. Гражданите могат да подават заявления за подмяна на личните си документи и преди изтичане срока на валидност на същите.Статистиката показва, че през месеците април и май натовареността по издаване на лични карти ще бъде двойно по-голяма в сравнение с първите три месеца на годината, а през летните месеци до края на годината – пет пъти по- голяма. Препоръчваме на тези, чиито документи са със срок на валидност през лятото, да подадат заявленията си по-рано, с цел да избегнат чакането на гишетата, в това число и при получаване на личните документи.

В случай, че постоянният ви адрес е на територията на Смолянска област, заявление за издаване на български лични документи може да подадете във всяко от звената „Български документи за самоличност“: В ОДМВР-Смолян в гр.Смолян, бул.“България“ №67, РУ-Девин, РУ-Мадан, РУ-Златоград и РУ-Чепеларе.

Заявление за издаване на български лични документи може да подадете и по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВР на интернет адрес e-uslugi.mvr.bg, когато лицето притежава валидно квалифицирано удостоверение за електронен подпис, при условия и ред регламентирани в чл.18а от Закона за българските лични документи;

В ОДМВР-Смолян е създадена организация за прием на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други. Организираният прием се извършва от звената БДС, които обслужват гражданите от общината, или посредством мобилни биометрични станции на място, където технически е възможно да се оборудва временен пункт за приеман на заявления – в служебно помещение на полицейски участък. Организиран прием на заявления може да се извърши от екип на служители чрез мобилна биометрична станция и в подходящо помещение на съответната институция, ведомство, кметство или другаде. В този случай е необходимо предварително да ни бъде предоставен списък на желаещите да подменят личните си документи, в които да бъдат посочени ЕГН и трите имена на лицата, вида на документа за самоличност и вида на услугата. При желание на големи групи граждани да се възползват от предоставената възможност да подменят документите си за самоличност чрез организиран прием на заявления, е необходимо да се подаде искане до директора на ОДМВР-Смолян, като в него се посочи лице и телефон за контакт.

В изпълнение на горните организационни мерки, уведомяваме гражданите, че е организиран следния прием на заявления за издаване на български лични документи:

На 21.01.2020г. ще се осъществи прием на заявления за издаване на български лични документи в с.Петково в ДПЛПС.

На 23.01.2020г. ще се осъществи прием на заявления за български лични документи в гр.Рудозем в сградата на Полицейски участък. При интерес от страна на гражданите, приемът на заявления може да продължи и на 24.01.2020г.

До края на м.март изнесен прием на документи е предвидено да бъде осъществен и в общините Доспат, Неделино и Баните, като точните дати за всяка община ще бъдат оповестени допълнително, след като бъде създадена необходимата организация. През 2019г. са издадени 7061 лични карти, аз за 2020г. броя на личните карти с изтичащ срок на валидност е 22 282. Отделно от тях са личните карти, които предстои да бъдат издадени за първи път на лица, навършващи 14 годишна възраст, подмяната на загубени и откраднати документи, подмяната на лични документи поради смяна на имената, гражданското състояние или постоянния адрес на лицата. Предвид очакваната натовареност, приканваме всички граждани да огледат документите си самоличност, в това число и на останалите членове на семействата и своевременно да подадат заявления за тяхната подмяна.

Спестете си време и нерви от чакане на опашки, закъснели или провалени летни пътувания и почивки, което неминуемо ще се случи, ако се изчаква последния възможен срок за подмяната на личните документи.

ОД МВР Смолян

Вирни се горе