Изследване на Световната здравна организация: 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие

Изследване на Световната здравна организация: 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие

Семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие се провежда в Смолян. Мероприятието се организира от Фондация „Асоциация Анимус” и е част от националната инициатива за популяризиране и подобряване работата, свързана с домашното насилие. Инициативата е подкрепена от Мария Габриел – еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество, и е в контекста на обсъжданите нужди от законодателни промени в областта на насилието над жени, домашното насилие и необходимостта от подкрепа на жертвите на домашно насилие.

„Според изследване на Световната здравна организация, 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години”, заяви зам.-областният управител на Смолян.

„За съжаление в Европейския съюз, както и в България, много често не се изнася необходимата информация, която да покаже реалния размер на проблема. В България посочваме, че процента на домашно насилие клони към нула, което в никакъв случай не отговаря на истината. Според информации на неправителствения сектор всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, което означава, че над 1 млн. българки са жертва на това насилие, и над 1 млн. мъже в България са насилници”. Петров отбеляза, че и мъже също стават жертви на домашно насилие, а от насилието в семейството най-вече страдат децата.

„Затова наше задължение, като институции, е темата за домашното насилие да бъде изкарана на преден план, да бъде очертана и да се намерят механизмите, с които да се борим и да се справим с този бич за обществото ни.” Той каза, че през последните години редица български министерства – Министерството на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на младежта и спорта, на здравеопазването обръщат голямо внимание на този проблем и работят в посока към намаляване и предотвратяване случаите на домашно насилие.

Еврокомисарят Мария Габриел отправи видео-приветствие към участниците в семинара. Приветствия отправиха също Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус” и Елена Костадинова от Международна социална служба – България.

В рамките на днешния семинар „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“ – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие", се обсъждат теми, свързани със съвместните действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество, услуги за подкрепа на лица пострадали от домашно насилие и работа с лица извършители. Лектори и участници са Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус”, Мирослава Карабиберова – МСС-България/ЦОП Смолян, Антон Хаджийчев – областен координатор за домашно насилие към ОД МВР – Смолян, Георги Кърпаров – административен ръководител, Районна прокуратура-Смолян, Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане” – Смолян, представители на Районен съд, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, неправителствени организации, социални работници, експерти.

Вирни се горе