Изпитите след 7 и 12 клас са преход към гимназия и университет и не могат да не бъдат проведени

Изпитите след 7 и 12 клас са преход към гимназия и университет и не могат да не бъдат проведени

Националното външно оценяване в 7 клас, както и държавните зрелостни изпити в 12 клас не могат да не бъдат проведени, поради това, че те са преход към системата за гимназиален етап и съответно за висше образование. Реда и начина за тяхното провеждане обаче предстои да стане ясно около 10 май. „Националното външно оценяване в 4 и 10 клас са вход към следващата степен за по-малка част ученици. За 4 клас – за математическите гимназии, а след 10 клас – за училите в обединените училища, но такива на територията на областта няма. Националното външно оценяване в 7 клас, както и държавните зрелостни изпити са преход към системата за гимназиален етап и съответно за висше образование и не могат да не бъдат проведени. Готови сме с варианти за по-късно провеждане, но всичко зависи от периода на действие на мерките в извънредното положение“. Това каза за SmolyanNews.com началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева.

Учебната година няма да бъде нулева. Възможно е срочното и годишно оценяване да се извърши в електронна среда, така както се провежда и обучението в момента, ако мерките за социална изолация бъдат удължени. „В момента децата се оценяват, поставят им се различни проекти. Направи се голяма крачка към проектно-базираното обучение, т.е вече не ги караме само да преписват урок или да четат и наизустяват, възлагаме задачи в проектен вид, за да могат децата да покажат своите компетенции. Мисля че добре се получава този синхрон между децата и учителите. Има доста богати електронни ресурси“, обясни Семерджиева.

Относно възобновяване дейността на детските градини началникът на РУО – Смолян посочи: „В извънредно положение сме. Когато отпаднат мерките и бъде разрешено да работят детските градини имаме готовност веднага да поемем децата. Обсъждали сме с директорите, лятото няма да затваряме градини, ако това не е крайно необходимо, така че възобнови ли се работата на тези образователни институции, отменят ли се мерките веднага сме готови да поемем децата“, обясни Мария Семерджиева.

Вирни се горе