Жителите на Могилица поискаха от Стефан Сабрутев социален патронаж за самотни възрастни хора

Жителите на Могилица поискаха от Стефан Сабрутев социален патронаж за самотни възрастни хора

Жителите на село Могилица са лишени от възможността да ползват социални услуги, за разлика от съседното село Смилян, оплакаха се хората на среща с кандидатите за общински съветници от БСП Милко Гавазов, Димитър Кръстанов, Костадин Чаталбашев, Михаил Генчев, Рабие Кьосева, Анета Шахонова, Иван Апостолов, Светослав Димитров, Мирослав Даровски, Милен Пачелиев, Румяна Кършелийска и Радой Краев. В кметството живеят 185 самотни възрастни пенсионери, нуждаещи се от обгрижване чрез формите на социалния патронаж, социална трапезария и социални асистенти. Оправдано е на място да се открие социална кухня за толкова много хора, смята кметът Митко Чочев. Това може да стане в сградата на детската градина с разкриване на 5 работни места. Той вече два мандата е печелил доверието на своите избиратели и сега отново е предложен от БСП като кандидат за кмет на Могилица за трети мандат.

Нямахме никакво съмнение за неговата кандидатура, каза Милко Гавазов, председател на Общинския съвет на БСП, който представи общинската листа на социалистите. В управленската програма на Митко Чочев влизат няколко основни обекта – улиците „Брюксел” и „Южна”, колектор за отпадни води, детска площадка. Търси се ново предназначение на сградата на училището, ще се работи за подобряване на здравното обслужване и за откриването на нови производства в района.

Привличането на инвеститори като приоритетна задача си поставя и кандидатът за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев. Присъстващите приветстваха идеята му за развиване на биоземеделие, което ще даде възможност за повишаване на доходите и на младите и на работоспособните възрастни. Вече има опит с отглеждане на малини и арония по горното течение на Арда. Ако се осигурят пазари и се открият предприятия за преработка на плодовете като продуктите се продават под обща екологична марка „Произведено в Смолян”, това веднага ще се усети положително в семейните бюджети. Затова община Смолян ще предлага изгодни оферти и преференции, за да провокира интереса на инвеститори към региона за развитието на биопроизводството. В България годишно се произвеждат 15 000 тона биомалини, а в Румъния – 150 000 тона, цитира Сабрутев. Това явно говори за неизползвания ресурс на община Смолян в това направление.

В Могилица виждат шанс за местния туризъм в откриването на пешеходен пункт с Гърция край Горна Арда. Обхождането на забележителности от двете страни на границата ще е по-атрактивно за любителите на планината.

Вирни се горе