Жителите на Каптажа към Стефан Сабрутев: Охлювите са екологичен проблем, вземете мерки

Жителите на Каптажа към Стефан Сабрутев: Охлювите са екологичен проблем, вземете мерки

Сред различните въпроси, които жителите на смолянския квартал Каптажа повдигнаха пред кандидата за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев и кандидатите за съветници от БСП Атанас Устабашиев, Румяна Янчевска, Светослав Димитров, Анета Шахонова, Мариана Саламбашева, Георги Тонков, Емил Субашиев и Румяна Кършалийска бе и екологичната напаст от голи охлюви, които през последните години унищожават всякакви градински насаждения. Това е нов, нехарактерен вид за Смолянския край, изключително агресивен, пренесен с инертни материали, докарани от речните корита в други райони на страната. Проблемът неоснователно се подценява, смятат хората, защото е от обществена значимост. Натрапникът не само, че не се поддава на унищожение, но и постепенно обхваща все по-широка територия. Те не могат да се справят сами и справедливо смятат, че трябва да се намесят общинските и държавни екологични служби. Тази екологична инвазия трябва да бъде овладяна преди да стане невъзможно ограничаването й. Такива нашественици, имаме примера с колорадския бръмбар по картофите, се превръщат в истинска беда за земеделците. Стефан Сабрутев ще се обърне към специалисти за проучването на проблема и намирането на изход от ситуацията, тъй като случаят се нуждае от научен и експертен подход.

Сериозен е проблемът и с кварталния гробищен парк, няма места за нови погребения. Инж. Румяна Янчевска разясни, че още през 2010 година е намерен допълнителен терен, започнало е проучване и законовата процедура по проектирането. Лично нейният подпис стои под документите, свързани с този проект. Какво се е случило по време на мандата на ГЕРБ, защо проектът е преустановен, тя не може да даде отговор. Едно от младите лица на БСП, Светослав Димитров, председател на младежката организация, живее на Каптажа. Може да не ме познавате, защото не седя по пейките на раздумка с биричка, а работя, каза той на съкварталците си. И ако бъда избран за общински съветник, отново няма да ме видите в кварталните кафенета, защото още повече ще работя. Той има и личният интерес проблемите в квартала да се решават успешно и във възможните най-бързи срокове.

Не само помня, но и записвам подробно, както виждате, каза в заключение Стефан Сабрутев, в отговор на съмненията, че всички предизборно обещават, а след това забравят. Друг е въпросът дали ще ми дадете вашето доверие на предстоящия вот, за да имам правомощията да изпълня поетите ангажименти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе