Водачът в листата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Двойно повече домакинства ще получат енергийни помощи

 Водачът в листата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: Двойно повече домакинства ще получат енергийни помощи

„Предвиждаме двойно повече домакинства да получат енергийни помощи. В програмата си сме заложили трикратно увеличаване на средствата в бюджета за енергийни помощи с цел да се гарантира подпомагането на над 500 000 домакинства. Това е само една от мерките, които сме заложили за справяне с тежестта от енергийната реформа.“ Това заяви на среща с жители на Буйново и Ягодина водачът в листата на ГЕРБ Смолян д-р Даниела Дариткова. Заедно с нея бе и кандидат-депутатът Руси Чаушев.

Тя изтъкна, че социална политика през цената за тока не може да се прави. „През последната година цената му беше задържана изкуствено и това доведе до 3 млрд. вътрешна задлъжнялост на НЕК, което е държавно дружество. Тези задължения в момента са на нашия гръб. Сега е предвидено увеличение с 10%. За да се регулира цената му, трябва да се направят законодателни промени, които предните управляващи не направиха“, обясни тя. И допълни, че ГЕРБ планира да раздели на две Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, тъй като двата сектора са твърде различни.

„Ние смятаме, че всеки от комисията трябва да носи персонална отговорност за действията си, защото иначе всичко се размива в общата отговорност“, добави д-р Дариткова. Тя поясни, че повишаването или снижаването на цената на електроенергията не може да е единственият изход от тежкото състояние на сектора.

Необходимо е по думите й въвеждането на истински либерален енергиен пазар и защита на потребителските интереси. Предоставянето на енергийни помощи според Дариткова трябва да се промени към по-точно определяне на нуждаещите се и съобразяване с потребностите им. Именно с цел борба с енергийната бедност е предвидено разширяване на броя домакинства, които ще получат енергийна помощ.

„Цената на тока се определя пазарно, не с лозунги“, изтъкна д-р Дариткова. И посочи, че изкуственото задържане на цената на тока доведе до крах на сектора. „Сега, след тази криза, след тези протести – в ситуацията, в която е България, трябва всички българи активно да се включат в изборите. Аз ще се радвам, ако подкрепите №9 в интегралната бюлетина. И ви моля да убедите всички ваши близки просто да гласуват и да гласува с разум. Да се доверят на онези, които ще преодолеят финансовата криза, кризата с еврофондовете и не на последно място проблемите в банковата сфера, които ни завеща последното управление“, призова Дариткова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе