Вижте партиите и коалициите, за които ще гласуваме на 5 октомври

Вижте партиите и коалициите, за които ще гласуваме на 5 октомври

20 партии и седем коалиции ще участват в парламентарните избори на 5-и октомври, ако ГРАО потвърди коректността на подписките на още 11 формации, предаде БНР. Проверката с подписките на девет политически партии и две коалиции от дирекция “Гражданска регистрация” все още не е приключила. Срокът е до 23-ти август. От подадените заявления на 22 партии и седем коалиции, две са отхвърлени, на партия “Другата България” с лидер Божидар Томалевски и БКП на Крум Захариев, който е в спор за правото над името БКП с председател Донка Спасова. Все още тази БКП се чака да представи в срок допълнителен списък с подписи.

Комисията информира, че предстои регистрацията на независимите кандидати, кандидатските листи и предизборните кампании на партиите. Всички РИК-ове са встъпили от 15 август и са започнали да функционират. Към момента остава да бъдат върнати протоколите с проверка на подписите за 9 политически партии и 2 коалиции с краен срок 23 август.

25 август пък е крайната дата, на която инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати следва да се регистрират в РИК. Общинската администрация следва да обяви предварителните списъци, за да може да види всеки избирател дали е включен в съответния избирателен списък. Тогава е и срокът, в който електронните и печатни медии трябва да представят тарифи и условия за отразяване на кампанията.

На 30 август партии или коалиции могат евентуално да обжалват отказа на регистрация. Дотогава може и да бъде извършена промяна в състава на коалициите. Участниците в изборите трябва да представят кандидатски листи до 2 септември, след това ще бъде изтеглен жребият за бюлетината по отношение на партии и коалиции, които са регистрирани и са издигнали кандидатски листи. Машинното гласуване ще се проведе в до 500 секции и 10 района.

В списъка на подалите документи за регистрация политически партии за изборите за народни представители на 5 октомври тази година фигурират 22 партии и 7 коалиции. Две от тях не са одобрени. Останалите се водят служебно регистрирани.

От партиите първи са се регистрирали ПП “ГЕРБ”, следвани от ПП “Република БГ” и ПП “Атака”. Останалите партии, които се водят служебно регистрирани са:

ПП “Общество за Нова България”

ПП “Движение 21”

ПП “Нова алтернатива”

ПП "Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/

ПП “Българска комунистическа партия”

ПП “Движение за права и свободи”

ПП “Български национален съюз "Нова демокрация”

ПП “Социалдемократическа партия”

ПП “Глас народен”

ПП БКП

ПП “Обединена България”

ПП “Партия на зелените”

ПП “Нова България”

ПП “Другата България”

ПП “Нова сила”

ПП “Новото време”

ПП “Българска работническо-селска партия”

ПП “Зелените”

Коалиции: АБВ, Патриотичен фронт, Десните, България без цензура, Реформаторски блок, БСП Лява България, Левицата и Зелена партия ПП “Българска социалдемокрация”. /БЛИЦ

Вирни се горе