Видимите резултати в сферата на градоустройството в Смолян

Видимите резултати в сферата на градоустройството в Смолян

Реализиращ се проект „Зелена и достъпна градска среда“ на стойност около 5 млн. лева. Рехабилитирани близо 4 км улици в областния град и облагородени почти 35 000 квадратни метра площи.

Одобрени и реализирани два проекта на община Смолян по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Първият е за ремонт на общински пътища и рехабилитация на места за обществено ползване в Момчиловци, Смилян, Могилица, Виево, Левочево, Славейно, Влахово, Търън, Петково и Кутела“ на стойност 1 841 786 лева. Вторият е „Ремонт и рехабилитация на спортен комплекс в централна градска част, гр. Смолян с обекти: Доизграждане на стадион „Смолян“ и Инженеринг за реконструкция и рехабилитация на подобекти: Спортна зала, закрит плувен басейн и открита многофункционална спортна площадка“ – на обща стойност 5 000 000 лева.

Реализиран проект по ОПРР „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в гр. Смолян“ с три лота: №1 – “Благоустрояване и вертикална планировка кв. 70,73 и 74 жк. “Прогреси”, гр.Смолян, подобект 2: “Детски площадки, паркоустройство – актуализация, изместване на кабелен електропровод 20 кV”; №2 – “Зони за обществен отдих по поречието на р. Черна с подобект: зона за отдих “Чаршията” – кв. Устово, гр. Смолян”; №3 – "Реновация на пешеходна зона в Стар център”.

Реализиран проект „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на гр. Смолян“, чийто краен резултат са съгласувани и одобрени 37 работни инвестиционни проекти.

Спечелени близо 6 млн. лева по българо-гръцки проект. С част от средствата – 1 798 892 лева, се покриват разходи по изпълнен вече проект за „Групово водоснабдяване на село Полковник Серафимово, Дом за стари хора в с. Фатово и с. Габрица”. Останалите са предназначени за „Водоснабдяване и канализация на ул. „Петко Р. Славейков“ в Смолян” и „Изграждане и реконструкция на водопроводна мрежа на с. Могилица”. С над 500 000 лв. от ПУДООС е реализиран и довеждащ водопровод до с. Могилица, което означава пълна подмяна на водопроводната и канализационната мрежа в селото.

Към проекта за „Зелена и достъпна градска среда“ получено одобрение на резервен проект за цялостно асфалтиране на ул. „Петко Р. Славейков“ на стойност почти 500 000 лева, след което улицата ще е напълно завършена. Обявена процедура за изработване на Общ устройствен план на община Смолян. Подаването на оферти е приключило. Предстои избор на изпълнител на поръчката с прогнозна стойност 223 000 лв. Планът трябва да даде визия за градоустройство в общината за следващите 20 години.

Изпълнена техническата подготовка за втория воден цикъл на гр. Смолян с разходи на стойност над 1.5 млн. лева. Инвестицията по проекта ще се увеличи от 41 на 50 млн. лева.

Одобрена сумата от 21 млн. лева за реализация на заложени в ИПГВР проекти за гр. Смолян до 2020 г. Градът е разделен на три зони – публична, икономическа и социална.

Изработени инвестиционни проекти за реконструкция на 30 градски улици, детски градини, детски площадки, пешеходни алеи, спортни площадки и енергийна ефективност на знакови за Смолян сгради – РДТ, Планетариум, Художествена галерия, Регионална библиотека.

Реализирани и в процес на реализация проекти в сферата на енергийната ефективност по линия на Норвежката програма и Националния доверителен екофонд за ОДЗ 11 „Митко Палаузов“, ЦДГ 10 „Детелина“, ОДЗ 3 „Родопчанче“, 2-ро ОУ „Асен Златаров“, 6-то ОУ Иван Вазов, на обща стойност около 1.2 млн. лв.

Изпълнен проект „Защита на населението и предотвратяване на риск от наводнения в кв. Устово, ЖК „Прогреси“ 1, 2 и 3 – гр. Смолян“, по който бе разширено коритото на р. Черна, изградени или надстроени крайбрежни стени. Проектът е на стойност над 900 000 лв.

Изготвен проект за цялостно почистване на реките Черна и Бяла в рамките на урбанизираната територия на града.

Поддържано улично осветление във всички населени места след прекратен порочен, обременяващ общината договор на стойност 2,4 млн. лв. През 2012 г. община Смолян пое поддръжката на уличното осветление, а разходите са снижени почти три пъти – от средно 600 000 лв. на година на около 200 000 лв.

Чувствително подобрена инфраструктурата в селата. Улиците в някои от тях не бяха ремонтирани в продължение на 30 години. Реализиран проект за енергийна ефективност в сградата на общинска администрация, финансиран от международния фонд „Козлодуй“ на стойност 1,4 млн. лева, след което разходите за отоплението й са свалени почти двойно.

Изградени нови и реновирани множество стари детски площадки, спортни площадки, фитнеси на открито, зони за отдих и зелени площи. Осветени пешеходни пътеки, паметници и храмове с икономично LED осветление.

Създадена достъпна среда в множество сгради, включително с доставка на два стълбищни робота за РДТ „Николай Хайтов“ и Регионалната библиотека. Построени десетки подпорни стени с цел да се овладеят свличанията на земни маси или превантивно – на места, където има реална опасност от свличания.

Наличие на немалка по мащаб общинска собственост, за чиято поддръжка общината среща затруднение.

Завишена концентрация на фини прахови частици във въздуха през зимните месеци заради масовото използване на твърдо гориво за отопление в общинския център.

Създадена ефективна система за контрол на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъците.

Реализиращ се проект „Съоръжения за пречистване на инфилтратните води от депото за битови отпадъци – гр. Смолян“, на стойност близо 3,5 млн. лв.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе