В Смолян нищо не се променя, признаха гости на Родопите

В Смолян нищо не се променя, признаха гости на Родопите

Смолян е общината с най-висока безработица, с най-ниски доходи, с най-високи цени на стоките и услугите и с най-разбитите пътища. С този анализ на водещия Николай Бареков в центъра на областния град се проведе телевизионният дебат на ТВ 7 и Нюз 7, посветен на местната власт и управлението на общината. Кметът на Смолян Николай Мелемов бе атакуван от редица недоволни граждани, които го упрекнаха в нарушения на предизборните си обещания. Присъстващите го обвиниха, че предизборно се назначават хора по програмите за заетост и то предимно членове и симпатизанти на ГЕРБ. С този ход само се „замазва” положението, защото след няколко месеца заелите тези позиции, ще бъдат освободени и следващите 3 г. няма да имат право на социални помощи. „Има основателни сигнали, които показват, че вероятно се въздейства на тези хора да гласуват в определена посока”, обяви общинският съветник от БСП Димитър Кръстанов.

Мелемов така и не можа да даде смислен отговор на най-болните въпроси. Той се оправдаваше с предишното управление, но ръководи общината почти година и половина – време, в което могат да се решат редица „пропуски”.

За изграждането на открит басейн Мелемов се извини с вече бившия спортен министър Свилен Нейков. Градоначалникът разкри, че му е обещано с държавни пари да бъде изградено спорното съоръжение. По всичко личи, че това е поредната лъжа на управляващите от ГЕРБ, недоволстваха по време на дебата граждани на Смолян.

Кметът бе упрекнат за изгонените от общински жилища, както и за политическите уволнения на общински служители, въпреки обещанието му да няма чистка след изборите през 2011 г. Оказа се, че е назначил и хора без нужното образование на важни позиции, които зрителите нарекоха смолянски „калинки”.

„Високите цени на стоките и услугите в Смолян са причинени от ниските обороти на магазините”, оправда се той, след като не можа да даде отговор за лошия живот в общината. Мелемов премълча как ще повиши доходите на смолянчани, което е една от основните точки в предизборната кампания на ГЕРБ.

Кметът на Смолян, който 2 г. бе депутат, а е и областен координатор на ГЕРБ, се опита да внуши на българите, че дълговете на общината са 25 млн. лв., което не му позволява да прави реформи. Оказа се обаче, че по официални данни на Министерството на финансите те са били малко над 7 млн. лв., а сега са намалени на 4 млн. лв., Това показва, че или кметът не познава ситуацията в общината или заблуждава обществеността, контрираха запознатите.

Димитър Кръстанов припомни, че преди 20 години, благодарение на адекватната политика на държавата, Смолян е бил сред най-добре развитите в страната. „Това, което се случва, не е само в Смолян, а в национален мащаб и причината е липсата на финансова и икономическа политика”, заяви инж. Кръстанов. По думите му е скандално в район като родопския, 90% от картофите в магазините да са внос от чужбина. „Ние сме за балансирана икономика и подпомагане на съществуващите предприятия, които изнемогват, а могат да бъдат в много по-добро състояние”, заяви инж. Кръстанов.

Представителят на левицата и останалите общински съветници, участващи в дебата, се обединиха около позицията, че политиката, която се води в момента, е тотално сгрешена. Изразено бе и притеснение, че лошото състояние на инфраструктура пречи за развитието на туризма.

На дебата ГЕРБ доведоха в своя подкрепа щангистът Величко Чолаков, който обяви, че последните години залата по вдигане на тежести е в цветущо състояние. На последното Държавно първенство в Хасково обаче Смолян бе представен единствено от Милка Манева. Вероятно това е заради липсата на други състезатели, които могат да покрият нормативите за участие, обявиха запознати.

Дебатът показа, че в редица сектори Мелемов не е в час и само се оправдава. За 1,6 г. на смолянчани стана ясно, че само с оправдания не се решават проблемите няма, а се иска целенасочена и ясна перспектива за развитие.

Вирни се горе