Смолянчани искат спешни мерки за промяна на закона за горите и държавата да поеме отговорността си

  Смолянчани искат спешни мерки за промяна на закона за горите и държавата да поеме отговорността си

БСП- Смолян представи в препълненото читалище Балкански просветител от жители на квартал Райково и в Кетевска махала листата си с кандидати за парламентарните избори 2017. На срещите с гражданите присъстваха водачът, вторият и третият от листата. Пред избирателите Дора Янкова подчерта, че това не е кампания за нито един от тях, а за цялостна промяна на държавното управление и призова за стабилна подкрепа, за да може управлението да бъде стабилно:

" Това няма да се случи само със замяната на Бойко Борисов с Корнелия Нинова, а с намеса на държавата там, където е нужна, в малките населени места, в каквото се превърна и град Смолян след управлението на ГЕРБ, подкрепата на икономиката и най-вече на образованието. Тук в Райково, където винаги е било люлката на знанието, благодарение на добрите учители, които вече години наред подготвят едни от най-реализираните ученици в страната, трудът на преподавателите остава непризнат.

Хората най-сетне трябва да почувстват грижата на държавата, а не да слушат напразни обещания и хвалебствени слова. Народа има нужда да усети подкрепа и сигурност. Ние от БСП предлагаме програми за подкрепа на малките населени места, на младите семейства, на малките и средни предприятия и целенасочена програма за изоставащите региони, в която е включена и Смолянска област. Това може да стане само с намеса на държавата, смята и третия в листата Христо Беров, който макар и да е гражданската квота е осъзнал и видял, колко е важно държавата да се намесва там, където пазара не действа:

„Това не е социализъм или комунизъм, това е политика и грижа за България! Аз самият достигнах до тази идея, след като видях как запада моят роден град и никой не поглежда насам. Не може държавата да абдикира така от този край, който е планински и пограничен, тя трябва да подсигури сигурността ни.

Как може нашият край да е толкова богат на всякакви ресурси и същевременно да е толкова беден! Аз самият съм израснал тук, в тази махала, в това училище, знам какъв потенциал имаме. Имам приятели от Смолян до Шанхай, добри специалисти, които биха се върнали тук, само да имат среда. Ние имаме едно от най-добрите училища: природно-математическата гимназия, която е с 90% успеваемост на кадрите. А защо тези хора да не се върнат тук. Ето защо аз искам БСП да спечели с убедително мнозинство, защото това е програмата, която покрива най-много от моите лични търсения като човек, родител и гражданин".

Хората пожелаха освен адекватни мерки в образователната система, но и спешно решение на проблема с корояда, които тук стои неразрешен вече втора година и никой не поема отговорност, а гората с всеки следващ ден загива.

Като народен представител Дора Янкова многократно повдига въпроса в парламента, за да се потърси решение. От тогава до днес, отговорните институции мълчат и са с вързани ръце, заради пропуски в законодателството, а с всеки следващ ден проблемът се разраства. Собствениците на гори се оплакват, че трябва задължително да потърсят частни фирми, за да премахнат падналите дървета от собствената им гора. Гражданин се възмути от защитата и закрилата на държавата към частните интереси и факта, че да изнесе дървения материал му струва близо три пъти по-скъпо, от колкото да си купи дърва за огрев: " Каква е тая работа, каква е тая държава! Настоявам това да се повдигне като въпрос в парламента и да се отмени този абсурден закон!" -заяви възмутения гражданин.Въпреки това, вчера именно Десислава Танева и Георги Костов дойдоха на предизборна среща в Смолян да агитират гласоподавателите, въпреки очевидното им бездействие вече две години да решат един от най-болезнените въпроси за родопчани.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе