Първите данни от паралелното броене на вота ще излязат към 22 часа

Първите данни от паралелното броене на вота ще излязат към 22 часа

Първите данни от паралелното броене на вота ще излязат към 22 часа. Както е известно, паралелното преброяване ще бъде извършено от австрийската агенция „SORA”, поканена заедно с „Информационно обслужване” от 5 опозиционни български партии.Компанията представи своя изчислителен център, който се намира в сградата на „Интер Експо център” в столицата. Центърът е разделен на две части. Едната – със 150 компютъра, на които оператори ще въвеждат данните от секционните протоколи, които ще получат от ЦИК, а в другата ще бъде аналитичният екип.

Всеки един секционен протокол ще бъде въвеждан по два пъти от двама независими оператори, като при разлика между тях са предвидени съответни процедури.

Очаква се цялостната обработка на резултатите да приключи някъде в понеделник, но при тези избори представителите на „SORA” заявиха, че точността е по-важна от бързината.

Те допълват, че очакват резултатите, които те ще отчетат, да бъдат много близки до тези, които ще отчете официалният преброил „Информационно обслужване”.

Очаква се предварителните резултати, които компанията ще обяви по-късно тази вечер, да бъдат с около 1-1,5% максимум грешки. Те ще бъдат взети въз основата на 600 произволно избрани секции в страната.

„SORA” споделиха, че досега са правили подобни преброявания в Австрия, където резултатите им са били близко с това на официалния преброител. Но в Грузия през 2003 година, където също компанията е правила преброяване, властите са приели за действителни измислени резултати./БЛИЦ

Вирни се горе