Обръщение от Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян

Обръщение от Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Преди всичко искам от сърце да благодаря на всички вас, близо пет хиляди и двеста жители на общината, които ми дадохте своето доверие и подкрепихте моята кандидатура за кмет на Смолян. Ценя високо вашето отношение към мен, защото вие проявихте свободната си воля и отстояхте личния си избор въпреки политическата конюнктура. Аз и целият екип на БСП работихме честно, открито, добронамерено и спазвайки толерантния тон към всеки един от участниците в предизборната надпревара. Не си позволихме злепоставящи компромати към нито един опонент. Затова и станахме инициатори за Хартата на обединението „Смолян преди всичко”. Защото искрено вярваме, че всички, които обичаме своя град, трябва да търсим диалога и с общи усилия да постигаме добрите цели и добрите решения в полза на хората. За наше общо разочарование единението не се получи, криворазбраните партийни интереси надделяха.

Да стана кмет за мен не бе самоцел. Не съжалявам, че не се случи. Това бе само възможност да осъществя заложените в моята предизборна програма идеи и управленски решения, за да положим здрави основи на нашия дом – община Смолян. Основи за промяна, върху които да градим бъдещето й, по-добро за всички нас, живеещи в този благословен родопски край. Това желание за промяна видях и във вашите очи, чух във вашите изпълнени с надежда думи по време на многобройните ни срещи. Ето, за това съжалявам – за жителите на селата и крайните квартали, за дейците на културата и образованието, за спортните деятели и спортистите, изобщо за всички, за които изминалото четиригодишно управление бе мащеха.

Въпреки неблагоприятното съотношение в общинския съвет, което поставя нашата малка група съветници от БСП в опозиция, ще продължавам да отстоявам с всички сили идеите и принципите, заложени в моята концепция за развитие на община Смолян. Доколкото обстоятелствата позволяват, ще се боря за по-голяма публичност при вземането на решения, за по-добра информираност на смолянската общественост, за по-широка достъпност за гражданските инициативи и като цяло за по-прозрачно управление. Вашият глас не беше напразен, защото ни дава възможност да бъдем коректив на управляващите.

Предизборната кампания ми позволи да натрупам безценен опит, който при всички случаи ще ми бъде полезен. Успях да усетя много неща, които при други обстоятелства щяха да останат скрити – кои са истинските ми приятели, кои разбулиха маските на лицемерието, от кого не мога да очаквам подкрепа, а точно обратното – удар под кръста. Бе приложена игра без правила, за да бъда дискредитиран и елиминиран като конкурент. Разбрах, че да спечелиш избори, не са достатъчни добри идеи, качества на личността и добре организирана кампания. Че резултат дават начини и методи, които не приемам, не са в моя стил на поведение и които никога няма да използвам – защото „целта оправдава средствата” не е мой девиз.

Поздравявам новия стар кмет господин Николай Мелемов със спечеления втори мандат. Пожелавам му много здраве, за да има сили да работи в полза на всички жители на общината, спокоен сън и да не забравя, че има и по-висш съдник на земните ни дела. Повече да слуша гласа на хората, когато взема управленски решения, защото той е избран да управлява от тяхно име, а не да се поставя под нечия зависимост. Нашите съграждани заслужават да живеят в една успешна община и да имат по-добра съдба.

На всички жители на община Смолян пожелавам да не ги напуска оптимизмът и вярата, че могат да се справят със собствени сили, затова нека бъдат здрави и късметлии – дано Доброто да спохожда по-често домовете им. Аз завърших изборната надпревара така, както я започнах – с чисто сърце, чиста съвест и чисти ръце. Ще продължа да влагам енергия за развитието на общината като общински съветник през следващите четири години. Ще се стремя да оправдая отговорността, която ми гласувахте.

С уважение:

Ваш Стефан Сабрутев

Вирни се горе