Неразумната политика е белег на всяко управление на БСП и ДПС

Неразумната политика е белег на всяко управление на БСП и ДПС

Характерен белег на всяко управление, в което участват БСП и ДПС, е неразумната финансова политика, която предизвиква негативни последици във функционирането на обществените системи – енергийна, здравна, осигурителна, финансова и др.

Както винаги мотивите за предприемането на по-високи правителствени разходи от левите правителства са социални, но всъщност един по-задълбочен анализ показва, че голямата част от разходите се изразходват за съмнителни проекти, през които се захранват обръчите от фирми на олигархичните кръгове, гравитиращи около тези две партии. Особено показателна е ситуацията с приемането и изпълнението на държавния бюджет за 2014 година. По мнението на всички експерти приходната част на бюджета бе надценена, но това се прави съвсем умишлено. Целта е да се заложат по-високи разходи, за да може да се харчи повече. Както може да се очаква, резултат към днешна дата е надвишени разходи и неизпълнени приходи за близо 1 млрд. лв. Драмата се задълбочава и заради това, че имаме спрени европейски програми. Проектите, които се изпълняват, ще се наложи да се плащат от държавния бюджет.

Друг съществен негативен белег от управлението на БСП, ДПС и АТАКА е множеството сключени договори, които не са финансово обезпечени, но остават да тежат като бреме на следващото управление. Информация за такива договори изтече в публичното пространство, но пълния анализ ще извърши следващото правителство. Към днешна дата е ясно едно – налице е пряка финансова инжекция към избрани без състезание, дори без подготовка на проекти и сметки, а основанието е неясната формулировка „ремонти”. Ударното сключване на договори се случи след евроизборите, когато стана ясно, че дните на правителството на Орешарски са преброени и действията на кабинета напомняха на популярната детска игра „Бързи, смели, сръчни…” Историята удивително напомня 2009 година, когато новото управление на ГЕРБ се натъкна на „скелети в гардероба” и необезпечените финансови ангажименти се разплащаха от правителството на Борисов повече от две години. Това блокира възможностите пред новото управление да провежда самостоятелна политика и освен прекомерните натрупани дефицити ще се налага да разплаща договори, сключвани без наличен финансов ресурс за тях.

Считам, че популизмът на БСП и ДПС намира своето най-голямо изражение именно в разхищението на държавния бюджет. Всъщност социалните ангажименти, които се поставят най-отпред като мотив за завишените харчове заемат едва около 4%. Останалите се разходват по различни програми на министерства, агенции и общини и се финансират при неясни правила, по политически признак и с договорки между БСП и ДПС. Подобен пример е програмата за растеж на регионите, която предизвика много остри коментари от експерти, че по политически причини на общините се финансират спорни проекти, голяма част от които не са дори в работна фаза. Идеята на ГЕРБ е да се ревизира публичната инвестиционна програма за растеж на регионите, която е с бюджет 500 млн. лв. и по която с пари от бюджета бе предвидено да се реализират проекти на министерства и общини. Сигурен съм, че при проверките на финансираните проекти ще излязат доста смущаващи неща и съм убеден, че не са били финансирани най-стойностните проекти. Пример за лошо управление е енергетиката, която като една нереформирана система генерира сериозен дефицит. Основните проблеми в този сектор са енергийна бедност -невъзможност на хората да покриват сметките си, енергийна зависимост от един доставчик и енергийна неефективност. Вместо реформи, досегашните управляващи отчасти се опитаха през цената на тока да провеждат социална политика, която е на път да предизвика катастрофа в енергийната система и която ще се отрази най-вече на потребителите. ГЕРБ предлага най-съществените и дългосрочно правилни решения в енергетиката – разработване на собствени ресурси от газ и нефт, намаляване на енергийната ни зависимост от Русия. Важен елемент от предизборната програма на ГЕРБ е стартирането на мащабна програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това е изключително смислен приоритет, тъй като ефектът от тази програма е разнопосочен -ще се санират жилищата и те ще станат по-надеждни и топлоизолирани, ще се намалят разходите на домакинствата за електроенергия наполовина, ще се намали като цяло потреблението на енергия, ще отпадне нуждата от изграждане на нови енергийни мощности, по които да се харчат и крадат милиарди.

Като цяло ГЕРБ предлага предвидима и прозрачна финансова и икономическа политика, по-ефективно изразходване на държавните разходи и ориентирането им към конкретни резултати, стабилна банкова и финансова система, запазване на данъците до сегашните нива, максимално усвояване на средствата от ЕС, улесняване на достъпа на малките и средни предприятия до европейските средства за модернизация на производството, генериране на възможности за нови работни места.

В програмата на ГЕРБ са заложени и политики за преодоляване на икономическата изостаналост на планинските региони, каквито са Родопите. Те включват приемането на конкретна инвестиционна програма, гарантираща целенасочени действия в пътната и водната инфраструктура и в мерки, насърчаващи инвестициите в производства и в човешки ресурси. Считам, че едно управление на ГЕРБ ще внесе успокоение в обществото.

Безспорно ГЕРБ е единствената европейска алтернатива пред страната ни. Партията укрепна и притежава солиден експертен потенциал да управлява. Пресен пример за това е съставът на новата Европейска комисия, в която българката Кристалина Георгиева поема важния пост на финансов министър на Европейския съюз и зам.-председател на ЕК – едно признание за страната ни и опровержение за твърденията на нашите опоненти за късата резервна скамейка на ГЕРБ. Ето защо аз очаквам сериозна подкрепа за нашите листи и една категорична победа, с която да изпратим на заслужен отдих БСП и ДПС.

Недялко Славов – кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ-Смолян

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе