Коалиция за България спасява младежката безработица със земеделски кооперации

Коалиция за България спасява младежката безработица със земеделски кооперации

Коалиция за България може да намери решение на един от най-заболелите проблеми у нас – младежката безработица. Лидерът на левицата в Смолянско Дора Янкова оповести, че голяма част от младежите могат да получат подкрепа да се захванат със земеделски кооперации, които да черпят ресурс от еврофондовете и така да създадат икономически единици в малките селца, където има млади хора. В момента Европа подпомага редица проекти, с което дава равен старт на всички закъсали. На среща с жители на село Чала, община Борино, Янкова разкри, че се кандидатства по програма за „Развитие на селските райони”, а при добър проект, Европейският Съюз дава нужния финансов тласък. Бившият кмет на Смолян ще настоява този проект да бъде въведен във всички селски райони, ако Коалиция за България спечели предсрочните избори на 12 май.

„С този метод хората ще си остават по родните места, а няма да търсят препитание по ягодовите полета в Англия. След като дадена кооперация стъпи на крака, ще може да наема още работници. Има европрограми за производство на гъби, чай, малини и др. Имаме опита, можем да го направим. Наша основа цел е да подкрепяме младите. Защото държавата трябва да обръща внимание на народа си, а не както беше последните 4 г. Европейските средства трябва да достигат до малкия и среден бизнес, а при ГЕРБ те отиваха само при олигарсите. Това ще го разбием. Бойко Борисов държеше цялата власт и можеше да направи много промени, както говореше, но само се оправдаваше и нищо не се промени”, каза Янкова на срещи с жители на селата Борино, Чала и Кожаре.

Родопчани дружно се оплакаха от отношението на вече бившото управление на Борисов.

„Умираме от глад. Една стотинка не ми дадоха към пенсията, а сега ме залъгват предизборно. Ако се опитат да ми купят гласа, ще взема парите, и пак няма да си пусна бюлетината за тях”, заяви жителка на Чала.

„ГЕРБ спряха парите за пътни на инвалидите. Още никой не може да си обясни защо е така”, запита друг родопчанин.

„Те явно прецениха, че инвалидите нямат нужда да пътуват. Ние от Коалиция за България протестирахме, но никой не ни чу. Нашата програма е за подпомагане на хората в неравностойно положение. Ще се усети много бързо. Първо обаче трябва да спрем свободното падане на държавата. 6 месеца ще е трудно, но ще успеем”, каза още Янкова.

Тя допълни още, че ще предложи държавната субсидия за междуселските превози да бъдат увеличени, ако дадена линия е на загуба. Нужно е първо кметът в даден район да докаже, че няма фирма, която да иска да кандидатства и да спечели тази обществена поръчка.

„ГЕРБ 4 години извиваше ръцете на малкия и среден бизнес. Аз също го усетих. Точно този сектор формулира безработицата. Ако бизнесът е в добро състояние и безработните хора ще са много по-малко. Сега имаме нови 600 000, които останаха без работа, и са в безизходица. С 10-годишната програма на Коалиция за България българите ще заживеят по-добре”, зарече се вторият в листата на левицата Емил Хумчев.

„Хората със специални нужди трябва да получават безплатно лекарства, от които се нуждаят, а не да се чудят откъде да вземат пари, за да си ги закупят. Здравната политика на ГЕРБ е под всякаква критика. Обещавам, че болницата в Девин веднага ще заработи, защото не е човешко 30 000 души да нямат лечебно заведение. За здравна политика има над 3 млрд. лв. на година. Има пари, но трябва да се използват правилно. А ГЕРБ за 4 г. затвори 17 общински болници”, обяви третата в листата д-р Нина Шехова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе