Кирил Асенов, лидер на КРОС: Ние сме ново политическо поколение, което ще промени Смолян с експертни решения

Кирил Асенов, лидер на КРОС:    Ние сме ново политическо поколение, което ще промени Смолян с експертни решения

Кирил Асенов е предприемач, създал компания в ТОП 50 на компаниите в Пловдив, разкрил над 900 работни места в община Смолян в машиностроителната индустрия. Той е координатор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в област Смолян и водач на листата от кандидати за общински съветници на Коалиция за развитие на община Смолян /КРОС/.

Г-н Асенов, един от най-често задаваните въпроси по време на предизборната кампания на КРОС беше: „Защо не излъчихте кандидат за кмет на Смолян?”. Дайте отговора.

Ние не сме професионални политици. В листата на КРОС влязоха хора от местния бизнес, предприемачи, които създават работни места и имат постоянна работа. Останалите са професионалисти – всеки в своята област. Ние сме постоянно заети, в нашата листа няма нито един човек, който си търси работа. Затова никой от нас няма интерес да става депутат, министър-председател, президент или кмет, тъй като искаме да продължим да си вършим нашата работа. Да създаваме устойчивост на нашите предприятия. Но ние имаме капацитет и потенциал, за да помогнем на общината с знанията и възможностите си. Това е поводът да се кандидатираме за общински съветници, но да не издигаме кмет. Кметуването е политическа работа, с която ние не искаме да се занимаваме. Нека избирателят да си избере кмет като помисли на лявото или на дясното му е времето сега, или на либерализма. Отделно от това Общинският съвет е органът, който създава местните политики, затова ние подредихме пълна листа от канидати за местния парламент. Ако хората ни подкрепят, с нашите знания ще можем да помогнем на обществото повече, от който и да е избран кмет.

Вашето предприятие работи в чиста среда, с модерно оборудване, а и хората са доволни. Но едно е да създадете работещо предприятие, друго е да го направите за Общината. Наистина ли вярвате, че промяната в Общинския съвет може да стане факт и как точно прогнозирате, че тя ще се случи?

Когато преди 25 г. разказвах на моите приятели, че е напълно възможно в Смолян да се произвеждат компоненти за автомобилната промишленост и да сме доставчици за компании като „Мерцедес”, БМВ и „Порше”, им изглеждаше невъзможно. Сега това е факт. Това което направихме с „Костал” и другите машиностроителни компании в града реализира точно това обединение и съм горд, че казаното преди 25 г. вече е факт. Този принцип на действие – обединяването на хора и идеи е работещ във всички сфери на живота.Затова искаме този принцип да го приложим и в Общинския съвет. Общинският цикъл обаче е доста по -къс, той е 4- годишен, но една последователна политика в местната управа, която много прилича на частната фирма, е абсолютно постижима. Тя е въпрос на организация и елементарна логика, на която трябва да се построи функционирането на една Община. Аз съм абсолютно убеден, че това, за което говорим е постижимо, още повече с помощта на еврофондовете. В нашето предприятие ние сме бенефициенти на няколко еврофонда и сме усвоили повече от 7 млн. евро до момета. А една община има поне три пъти повече възможности, по които може да се възползва от европейските средства. Въпрос на мироглед и екип, който да напише добрите проекти и те да бъдат одобрени. Така че, ако има хора с мащабни възгледи в общината, те наистина могат да създадат възможност общината да се развива в следващите години интензивно.

И защо си мислите, че хората от вашата листа биха могли да дадат най-голям шанс Общината да се възползва от тези възможности?

Няма как хора, които не са направили подобно нещо за себе си, да го реализират в Общината. Това е функция от опит, можене, знаене. Ти трябва да си се опарил от грешките си някъде, да си натрупал познания. Влизането на хора като нас – предприемачи и експерти в различни области, в управлението на общината е най-естественото нещо. Ние управляваме финансови бюджети, които са в пъти по- големи от тези на Община Смолян. И ако изберете някой, който до вчера е управлявал например магазин за домашни потреби и той има продажби от 1 млн. лв. например, на практика давате управлението в ръцете на човек, който има опит със суми до 1 млн лв . И ако му дадат бюджет от 40 млн. лв., едва ли ще му бъде лесно да се справи, тъй като няма личен опит в такъв мащаб. Всички грешки, които наблюдваме през последните години не само в нашата Община, но и във всички администрации в България са точно следствие от взимане на решения от хора, които нямат житейския опит за това. Затова ние вярваме, че предприемачите имат достойно място в Общинските съвети, това е и причината ние да търсим начин да реализираме своите мандати там. Това е нашата цел.

На каква предизборна кампания заложи КРОС и как виждате бъдещето си в местния парламент?

Ние водихме изцяло позитивта кампания, която не оплю нито един от играчите на политическата сцена. Нямаме отношение към решенията им, защото не сме били част от тази политика. От тук насетне, влизайки в Общинския съвет, ще можем да даваме мнение по темите, сложени на масата за дискусия. Ще държим на добрия тон, който зададохме в предизборната си кампания, и в бъдещото ни присъствие в Общинския съвет. Ние искаме да сме носители на новия начин на общуване в местния парламент – с позитивизъм и професионализъм. Искаме да помогнем на общинарите да заличат партийното говорене, което обикновено е популистко и изпразнено от смисъл. Искаме единствено експерти да имат отношение към водещите теми, а политиците да се съобразяват с мнението им, защото сме убедени, че така е правилно.

Наемате ли се с прогноза за изборните резултати, които ще станат ясни след вота на 25 октомври т.г.?

Всички политически партии хвалят себе си и е въпрос на мъдрост хората да разберат това, което ние им предлагаме в съпоставка с политическото говорене. От срещите си с избирателите ние сме позитивно настроени и очакваме изненадващо добър резултат, защото хората в Смолян и общината не са глупави. Кой друг, ако не ние да влезе в местния парламент? Ние сме експертите, ние сме новото политическо поколение, което може да работи в полза на обществото, затова призовавам избирателите да гласуват с № 13.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе