Кандидатът за кмет на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов: През втория мандат ще нулирам задълженията на общината

Кандидатът за кмет на Смолян от ГЕРБ Николай Мелемов:  През втория мандат ще нулирам задълженията на общината

Г-н Мелемов, защо решихте да се кандидатирате за втори кметски мандат?

Защото въпреки многото работа, която свършихме, има още много за вършене. Защото съм поел отговорността да въведа ред и дисциплина в общината. Следващата ми цел е да нулирам задълженията й и да тръгнем на чисто. Имам прекрасен отбор, с чиято подкрепа ще постигнем целите, които сме заложили в програмата. Тази работа аз я приех като отговорност и продължавам да я приемам така. Заради съгражданите ми, които ми дадоха своето доверие за първия мандат. Те очакват от мен да продължим по пътя заедно. Заради екипа, с който работя вече четири години. Заради всички тях се кандидатирам за втори мандат, защото Смолян заслужава своя добър стопанин.

Какво да очакваме от Вас в тази кампания?

През тези четири години като кмет съм създал мнение за мен. Хората знаят за качествата и възможностите ми. Не искам да променям това мнение. В предизборната кампания искам да обърна за пореден път внимание на всеки съгражданин и да поема ангажименти, които мога да изпълня, за да знаят те какво да очакват от мен и от отбора, който водя.

Избрали сте си за личен слоган: “Гледам хората в очите”, защо?

Защото за мен това е най-важно – да живея и работя така, че да не се крия, да не ме е срам да погледна някой в очите.

С какъв отбор тръгвате в предизборната си кампания?

Отборът е леко обновен. Тези, които бяха с мен 4-те години, пак са с мен. Нормално е, поради различни житейски причини, да има малки промени. Потърсил съм попълнения там, където съм усетил, че има слабост в ОбС – юристи, още хора в сферата на градоустройството, екологията, които да помагат да градим Смолян. Всички в моя отбор са професионалисти, доказали са се в своята област и са с добри човешки качества.

Чували сме Ваши колеги да казват, че кметската работа е неблагодарна, че каквото и да правиш, вечно има недоволни. Споделяте ли това мнение?

Факт е, че винаги има недоволни. Но работата не е неблагодарна. Не съм съгласен всички хора да се поставят под един знаменател. Когато нещо е качествено свършено, хората са благодарни и щастливи. Те много добре преценят и са насреща със своята подкрепа. Именно това осмисля работата на кмета.

Поддръжниците Ви в първия мандат очакваха да направите чистка в общината и едва ли не да смените всички чиновници, а към днешна дата повечето служители са си старите, шефовете на дирекции – също, какво ще обясните на симпатизантите си?

Обяснявам: Аз не приемам политиката като война. Крайно време е да няма реваншизъм. Когато човек си върши работата, не трябва да подхождаме партийно. Преходът към демокрация вече може да се смята за свършил и тези отношения на омраза и реваншизъм трябва да приключат. Има хора от предишната листа на БСП, които и сега работят в общината, защото си вършат работата и няма причина да бъдат сменяни, но имаше такива, които наистина спъваха работата. С тях трябваше да се разделим. Имаше един директор на дирекция, който не излизаше от Фейсбук. Вместо да работи, си отглеждаше растения и животни в онлайн ферма и целият град знаеше. Друг директор саботираше работата в юридическия отдел. Той носи отговорност за онези договори, които са направени в ущърб на общината, в интерес на отсрещната страна. И сега се съдим за някои от тях. Същият служител напусна с взет под масата общински апартамент. Аз съм доказал и служителите надявам се го чувстват, че не подхождам партийно. Всеки може да отиде и да ги пита дали съм подхождал партийно в общината. Факт е, че завършваме мандата, а никой не получава по 10 000 или 20 000 лева обезщетения за неползвани отпуски, никой не излиза с общински апартамент.

На каква стойност са спечелените от екипа Ви проекти?

Над 50 млн. лева. Не сме пропускали възможност за кандидатстване. Ще бъда напълно откровен и ще кажа, че не всичките ни проекти са одобрени, но сме се възползвали от всички възможности.

Много или малко са тези средства, още повече, че опонентите Ви твърдят, че сте изпуснали възможности за над 50 млн. евро?

Много са, защото това са средства, осигурени от външни донори, не от общинския бюджет. Малко са, защото има още много неща, които със собствения ни бюджет не можем да направим. А опонентите нека кажат конкретно една пропусната възможност. Всеки може да говори каквото иска, но да кажат конкретно: “По тази програма, по тази ос вие не кандидатствахте”.

Обвиняват Ви, че сте пропуснали да направите втория воден цикъл?

За водния цикъл от всички общини в България ние сме най-напреднали. Ако някой е забравил, имаше правителство на Орешарски, през който период европейските програми бяха спрени. Водните проекти не мръднаха на йота. Но по този проект Смолян е най-напред в цялата страна. Това го казва и министър Ивелина Василева. Нашите пари вече са гарантирани, подписани, така че пролетта само в Смолян ще бъде стартиран вторият воден цикъл.

Вие с кои успехи в управлението си най-много се гордеете?

С много неща се гордея, но най-вече с това, че стабилизирахме общината при намалени данъци и тя се развива. В началото положението беше трагично, задълженията бяха огромни, а ние погасихме голяма част от тях. И тук трябва да благодаря на правителството – такива огромни задължения без помощта на държавата нямаше да разплатим. Но факт е, че в момента нямаме притеснения. Всички ангажименти, които сме поели, сме ги изпълнили. И никоя фирма, която е наш контрагент, не е ощетен. Гордея се, че въпреки трудностите изпълнихме много проекти и общината е спокойна и стабилизирана.

А какво не успяхте да постигнете от целите, които си бяхте поставили?

Нека бъдем реалисти, така е редно в едни човешки отношения – за някои от целите просто не ни стигнаха парите. Отделно, вторият етап от водния цикъл обхваща странични улици, а докато не го реализираме, не можем да асфалтираме, защото след една година тези улици трябва да бъдат разкопани. Доста улици има в края на града и тях не ги пипаме. За това дължим обяснение на хората и в тази кампания ще го направим.

Какъв е основният белег на Вашето управление?

Нашето управление безспорно беше близо до хората. Подписахте обществения договор, предложен от асоциация “Прозрачност без граници” за почтено и открито управление.

Това какво ще промени в следващия Ви мандат?

Абсолютно нищо няма да промени. И досега, без да съм подписал подобен договор, това е била характерна черта на нашето управление. Журналистите могат да потвърдят, че винаги сме били открити, отговаряли сме на всички техни въпроси. Всеки мой работен ден в общината е бил приемен за граждани. А и тук може би е мястото да кажа, че на втората година от мандата Сметната палата за първи път от 10 години завери отчета на общината. През тези 4 г. сме имали и регулярни, и извънредни проверки от контролиращите институции, които показват ясно, че общината е била управлявана законосъобразно и почтено. Представили сме отчет за управлението през 4-те години. Правили сме и ежегодни отчети.

Ваш опонент твърди на предизборни срещи, че сте заварили 16 милиона дълг, а сега дългът е 18 милиона. Как ще отговорите на това обвинение?

Ако трябва, ще публикуваме всяко задължение, което е имала и има общината. Това са факти, които не могат да бъдат скривани. Има договори, дати, фактури. Задълженията бяха над 23 милиона, като по много от договорите нямаше плащания от 2009 г. – и на Консорциум “Светлина”, и на “СД Лайтинг”, и за храната в детските градини. Сега задълженията са стопени на 13 млн. лева. Тоест, посочените във вашия въпрос цифри въобще не отговарят на истината.

Друго обвинение е, че сте унижили служителите като ги държите на ниски заплати?

В това тежко положение няма как да увеличиш заплатите, дори много да искаш. Заплатите на служителите са обвързани с кметската заплата. Понасяме тежестите заедно. И моето възнаграждение, и възнаграждението на служителите не са мърдали през последните години. Вярно е, че основната причина е тежкото положение на общината, но вината за това е в предходното управление. В същото време виждам, че хората, участвали в него, са в листата на БСП – заместник-кметове, секретарката на кмета, председателят на ОбС, служители на общината от онова време, общински съветници. Смятам, че един общински съветник, който с цялата сериозност се е обявил за бъдещ кмет на Смолян и носител на „Доброто“, трябва да борави с истини, а не да мами с измислени твърдения и цифри. Освен това предлагам да оставим на нашите опоненти торбата с лъжи – нека те вадят от нея каквото и колкото поискат. Надявам се хората сами да преценят кой борави с истини, кой – с полуистини, кой – с лъжи. БСП е силна само в едно – да смесва майсторски истината с полуистината и с лъжата. Аз няма да влизам в обяснителен режим и да отговарям на всяка лъжа или полуистина. Бих отговорил на обвинение, ако то е истина.

Да се разплатят задълженията на общината – смятате ли тази мисия за възможна?

Аз обещавам, че ще погася задълженията на общината, ако бъда избран за втори мандат. Имам този кураж, защото вярвам на екипа си и защото управлението на България е стабилно. Правителството винаги е стояло зад мен, а причината за това е, че всеки месец ние се отчитаме в Министерството на финансите и там виждат, че ние наистина се отнасяме отговорно към бюджета, че дисциплината е на ниво. И заради това ни помагат. Това ми дава кураж да кажа, че ако имам втори мандат, ще дойде момент, когато задълженията на общината ще бъдат нулирани.

Вестник Отзвук

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе