Кандидат-депутатът на ДПС д-р Петър Фиданов: Ако ние участваме в управлението, жизнения стандарт на хората ще бъде много по-добър

Кандидат-депутатът на ДПС д-р Петър Фиданов:  Ако ние участваме в управлението, жизнения стандарт на хората ще бъде много по-добър

Д-р Петър Фиданов е роден през 1959 г. в Смолян. Завършва средно образование в родния си град, а след това Висшия медицински институт в Пловдив. През 1985 г. започва работа в „Бърза помощ“ в местната болница. Специализира по- късно, а сега завежда кабинет „Ортопедия и травматология“ към Медицински център – 1. През мандатът 2005 – 2009 г. той е областен управител на област Смолян от ДПС“. Семеен с две деца. В партията е от 1999 г. по настоящем е пети в листата за кандидат-депутати от смолянския регион. Той смята, че изборите са доста не обичайни, в резултат на едно некомпетентно и непоследователно управление на ГЕРБ.

д-р Фиданов, Вие бяхте Областен управител на Смолян от 2005г. до 2009г., каква е вашата оценка за състоянието на нашия регион на този етап?

Моята оценка е изцяло негативна. И веднага казвам защо. Нищо добро за населението не се е случило през последните години, когато държавата беше управлявана от ПП ГЕРБ.В края на мандата, в чието управление участваше и ДПС, а аз съответно бях областен управител оставихме нивото на безработицата в района на 10.3%, а сега знаем, че тя надхвърля 20 % и Родопите обезлюдяват прогресивно. За съжаление Смолянска област е на второ място в страната по ниво на безработица. Това е достатъчно обективен фактор, който влияе и за развитието на областта. Състоянието на хората личи от тяхната визия, настроение и говорене. Протестите на хората не бяха случайни. Те тръгнаха от вътрешността на страната, но и тук хората не останаха безучастни към общото недоволство и излязоха по улиците. Самият факт, че протестите започнаха като недоволство към монополите и преминаха към управляващите, сам по себе си говори как се чувства народа ни при управлението на ГЕРБ.

Кои са най-големите проблеми според Вас в региона?

Те са ясни за всички. Това е голямата безработица, за която споменах вече и лошите пътища в областта. Нашия край беше напълно пренебрегнат в тези две отношения. Управляващите от ГЕРБ се насочиха да правят магистрали, пътища и дъги в големите градове, а райони като нашия бяха извън техните приоритети. Всички виждаме, че инфраструктурата е в безобразно състояние. Достъпът до нашата област е единствено с автомобилен транспорт, няма друга алтернатива. Имаме претенции да развиваме туризъм, но как да стане без инфраструктура. Първият контакт на туриста е именно с пътя. Всички жители и гости на Смолянска област възложиха големи надежди на стартирането на отсечката Асеновград-Чепеларе-Пампорово-Смолян, но доколкото разбирам обекта е замразен, което за г-н Стайков може да е „политически саботаж“, но за обикновения родопчанин това е безкрайното ежедневно разбиване на коли, а за гостите на областта-нежелание за туризъм в района. Спомням си навремето при едно посещение на управител на френски курорт, първите думи, които чух от него бяха: „Господин областен управител, ако искате да развивате туризма трябва най-напред да си подобрите значително достъпа до региона , и ако нямах официална покана, щях да се върна малко след Асеновград „. И аз смятам, че е напълно прав в нежеланието си да се вози по нашите разбити пътища. Не се намери воля да се приключи веднъж завинаги с реконструкцията на отсечката Стойките –Пампорово, която е в окаяно състояние. Останаха излъгани и надеждите на населението по коритото на р.Арда, които разчитаха на осигуряване на заетост в проекта „Горна Арда“, който трябваше да стартира тази година, а няма никакви индикации за това. Беше стопиран мащабния проект СТЦ-Перелик. Питам защо?! Можеше да стане второто Пампорово. Селата обезлюдяха. Младите отиват да учат в големите градове и не се връщат. Животновъдството замира, пчеларите намаляват, мандрите в областта се броят на пръстите на двете ми ръце, единствено рудодобива просперира. Болно ми е..тук кипеше живот, доходите бяха добри, имаше работа, културен живот, млади лекари, инженери, учители, сега града е със затихващи функции. Няма работа.Областта обезлюдява.

През последните години в района на Родопите се появи специфичен, но изключително тревожен проблем-нападението от мечки. Правителството неглижира проблема и така и не намери неговото решение, а вече има и човешки жертви. Ето че тази пролет след зимния сън отново започнаха почти ежедневните щети от мечки. Дано няма отново и нападения над хора. Местните вече се страхуват да влизат в гората, а поминъка им е свързан с това.

Какво мислите за закритата девинска болница и белодробната в Смолян?

За съжаление трябва да отбележа, че на този етап нещата в здравеопазването в страната не са никак добре. Правят се хаотични стъпки, а потърпевши са пациентите. Доста набързо се закри Белодробния диспансер в Смолян, без да се направи ясна оценка на здравния статус в региона. За мен това беше голяма грешка. Това здравно заведение покриваше, както специфичната патология, то поемаше и голяма част от заболяванията на дихателната система и облекчаваше местната болница в това отношение. Наблюдава се тенденция в Европейският съюз на закриване на малките болници, но това не бива да се прави на всяка цена. Според мен, както на времето Министерството на образованието намери начин да запази училищата в малките населени места с т.нар. „Защитени училища“, това трябва да се направи и с болниците. Необходимо е да се случи не само в Девин, а на още доста места в страната.Специално за болницата в Девин не мога да не изразя възмущението си

Говорим за население над 30 000 души от три общини. разположени във високопланински район с лоша инфраструктура, трудно достъпни през зимния период. Тези фактори са достатъчни, за да има задължително и на всяка цена здравно заведение. Как тези хора-родилки, сърдечно болни, с фрактури и т.н. да пътуват над 100км., завой след завой. А през зимата положението става още по-сложно, понякога фатално. Не биваше с лека ръка да се затвори болницата в Девин. Правителството трябваше да направи всичко, за да се запази това здравно заведение. Виждате до какво доведе закриването на болницата, хора умират по линейки,хората трябва да пътуват до Смолян или до Гоце Делчев, което е свързано с толкова разходи. Напрежението в населението в този регион е голямо и с право. Мисля, че можеше да се намери решение на този проблем, естествено ако имаше такава воля. Не трябва да забравяме, че Смолян имаше председател на здравна комисия в Народното събрание, идваха различни министри, имаше обещания, но в крайна сметка нищо. Закриването на здравното заведение е голяма грешка. Учудвам се и на коментарите, които се чуха през последните седмици за отваряне на болница в Доспат. Това за мен е доста не сериозно.

От години се знае, че в Смолян има техника за оборудване на онкоцентър и тя стои заключена в помещение на общината. Това нормално ли е според Вас?

Да. Наистина има такава техника и тя стои заключена от години. Този онкоцентър се прави по съвместен проект с гръцката страна. Оказва се, че хората, които имат отношение по този проект се оправдават със своите партньори от гръцка страна. По-рано съм чувал, че гърците се оправдават, че има не спазени процедури от партньорите им от българска страна и един вид има взаимни обвинения, а през това време тази техника морално остаря. Разбирам, че е започнал ремонт в бившият стол на болницата с цел до края на годината да бъде сложен там магнитен резонанс, който е част от тази апаратура. Това пак е нещо, защото този център е нужен на хората със страшната диагноза. Сега им се налага да пътуват до Пловдив, въпреки тяхното състояние. Това пътуване от 200 км. би могло да им се спести.

За съжаление трябва да споменем още една тема, в която става въпрос за закриване. Става въпрос за Смолянския театър. Какво Ви е мнението по този въпрос?

Можеше и театъра да се спаси, но без намесата на държавата не може да се случи. Да се прехвърля подобна отговорност на общината е доста несериозно. Тя няма ресурс за подобно нещо. Издръжката на театъра е непосилна финансова тежест за общината. Театъра е масивна сграда, втора по големина в страната след НДК, която изисква сериозна поддръжка и управление. Министъра на културата прехвърли на общината сградата и всички движими и недвижими активи на театъра,и го преструктурира на „сцена“ под шапката на Пловдивския театър. Грешни ходове. Впоследствие с лека ръка издаде заповед за закриване на сцена „Николай Хайтов“, а не пресметна, че най-близкия театър е на 100 км. от тук. В същото време запази театрите на 30 км. разстояние един от друг, какъвто пример бе даден от хората, които са дали не малко за смолянския театър. Тази схема тук да остане само сцена, а всъщност да сме към пловдивския също е неприемлива. Смолян трябва да си има театър, той се е доказал с времето си. Сега виждам, че кмета и служебния Министър на културата опитват да поправят стореното, което доказва и моето мнение, че закриването на нашия театър е поредната недомислица на правителството на ГЕРБ и рестриктивната финансова политика на Дянков.

Една от болните теми в региона е, че през последните години няма никакво развитие по разкриването на пропускателни пунктове с Гърция. Какво знаете вие по този въпрос?

Наистина това е една от болните теми на хората и бизнеса в региона. Разкриването на граничните пунктове влияе много добре на икономиката в населените места в близост до тях. В Златоград нещата се промениха в положителна посока, след като откриха ГКПП. За мое голямо разочарование обаче, не се намери воля да се работи в посока доизграждането на пътя Рудозем-Ксанти. За финализирането на този проект не е спирано да се работи два мандата – моя и на инж.Палагачев, който подписа договора с гърците, осигурено бе европейско финансиране от българска страна и се изпълни прекрасен път до гръцката граница. По мое време продължиха преговорите за стартиране строителството и от гръцка страна. Сега целия труд и пари от българска страна са хвърлени на вятъра след като по време на мандата на г-н Стайков е подписано споразумение от Главния секретар на Областна администрация, което връща процедурата на етап проектиране от гръцка страна. Местните възлагаха големи надежди за съживяването на района при евентуалното откриване на този ГКПП – Рудозем – Ксанти. Пътя от наша страна е готов, но за съжаление е път към нищото. Очевидно ще има ново отлагане във времето, неясно колко. От това губим всички в областта, а най-потърпевши са общините, през които ще минава потока. Въпросът с пункта трябва да се дирижира от държавното ръководство. Този път рано или късно ще стане. Там са похарчени милиони евро и няма как да бъде оставен по средата. Ако имаме отново властови ресурс това ще е основен приоритет в нашата дейност.

Има ли шанс тогава за пътя Арда – Паранести, за който също доста се говореше?

Преди да си тръгне от България предишният посланик на Гърция беше на обиколка в нашия регион. Бях с него в качеството си на областен управител. След като се прибра в Гърция започна работа във външно министерство, но няма да забравя неговите думи преди да излезе от моя кабинет. Тогава той каза: „Ние не харесваме това бързане , и препоръчваме да не бързате с отваряне на няколко прехода, нека първо да направим единия, а след това да мислим за втори и трети… не обичаме бързането“. Това беше през 2006 г. Оказа се, че този човек е бил много прав. Доста от колегите от другите политически партии се опитват да подведат хората от Ардинското корито, като им обещават чудеса в тази посока. Аз обясних и на хората в Арда и в Могилица, че това няма как да се случи преди да се отвори Рудозем – Ксанти и да не вярват на празни обещания. Самото техническо изпълнение, като инфраструктура е най-малкия проблем. Въпросът е в подписване на споразумение, където ясно да е записано, че на това място ще има преход. Това е трудното и сложното, а не в направата на път. Пътя може да се изпълни за едно лято, стига да има зелена светлина за това и от двете страни.

Ако ДПС отново е в управлението на страната, какво ще направите за нашата област?

Ако Движението за права и свободи има възможност отново да участва във властта ще търсим начин да се намали безработицата. Това е основния приоритет за мен и мисля, че хората ще бъдат най-доволни от това. Моите виждания в тази насока са, че трябва да се докарат сериозни инвеститори в нашата област, колкото и банално да звучи това. С отварянето поне на няколко предприятия на наша територия ще се подсигури постоянна заетост и хората ще имат сигурни доходи. От там нататък ще се работи за развитие на туризма и търсене на възможности за възстановяване на разбития малък и среден бизнес и не на последно място и подобряване на пътищата в областта и достъпа до региона ни. Ще търсим максимално бързо отварянето на пункта при Рудозем и после при Арда. ДПС има изготвена много добра платформа за развитието на страната ни и съм сигурен, че ще успеем да е реализираме, а съответно след това стандарта на живот на хората ще се подобри значително.

д-р Фиданов какво ще кажете на хората, които спекулираха , че вече не сте част от ДПС?

Наистина това бяха спекулации, които не можех да си ги обясня. Аз никога не съм напускал редиците на Движението за права и свободи. Вярно, е че като организация и работа бях се поотдръпнал малко, но за напускане и различия във вижданията с партията никога е имало. Плащал съм си членския внос редовно и контакта с хората никога не е бил прекъсван.

От къде дойдоха тези спекулации?

Честно казано нямам представа. Само мога да гадая. Най-вероятно, че съм посещавал събития организирани от друга политическа сила . Тези посещения са накарали някои от журналистите да сметнат, че съм преминал в редиците на друга партия, но това не отговаря на истината. Може ли да се ангажирате с предизборни прогнози ? По принцип не обичам прогнозите, но ще си позволя да кажа нещо за областта. Ние ще вземем два мандата, а БСП и ГЕРБ по един.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе