ГЕРБ призна за провала в здравеопазването

ГЕРБ призна за провала в здравеопазването

ГЕРБ призна пълния си провал в системата на здравеопазването. Бившият депутат от 41-ото народно събрание и шеф на Здравната комисия Даниела Дариткова обяви, че „системата коренно трябва да се промени”. Това явно е заради постоянното сменяване на министрите на здравеопазването и закриването на 19 общински болници, коментират запознати.

Едно от закритите лечебни заведения е в Девин, което обслужваше общо 3 общини. То не функционира, защото никой не можа да извади 1,7 млн. лв., за да покрие задълженията.

Дариткова се похвали на диспут в ефира на бТВ, че последните 3,5 години детската смъртност е намаляла в пъти, но пропусна да отбележи, с колко процента се е свила раждаемостта.

„50% от проблемите на здравеопазването са финансови, а останалите организационни”, заяви Дариткова, която е водач на листата на ГЕРБ за предсрочните избори на 12 май. Незнайно защо тя така и не разкри какво са правили по време на мандата си и не са решили поне част от проблемите.

„Кажете д-р Дариткова, съгласна ли беше парламентарната група на ГЕРБ, Симеон Дянков да изхарчи 1,4 млрд. лв. от бюджета на здравеопазването? Това мога да го определя като български патент. Съгласни ли бяхте във вашата партия, на общинските болници да им се вземат парите за дофинансиране. Съгласни ли сте в ГЕРБ, че 19 общински болници хлопнаха врати? Че през вашето управление социално-значимите заболявания отидоха по клинични пътеки, а тези болни хора не се издържат от Министерството на финансите, както беше преди. Редица болни от силикоза в нашия район ми се оплакаха, че след като тубдиспансерът в Смолян беше закрит, белодробната болница в Пловдив е под въпрос, трябва да ходят да се лекуват чак в София. По този ли начин трябва да се лекуваме?” Тези въпроси бяха поставени на Дариткова от опонента й в диспута – Дора Янкова. Ясен отговор обаче така и не беше получен.

Дариткова обвини Янкова, която води листата на Коалиция за България в Смолянско, че като кмет на община Смолян, е оставила 20 млн. лв. дългове, но стана ясно, че при поемането на мандата от сегашния градоначалник Николай Мелемов, те са били в размер на 7,1 млн. лв.

„В момента Мелемов не разбира къде е попаднал. Точно по този начин ви е и заблудил. В тези 7,1 млн. 1 млн. са използвани, за да бъдат изготвени 24 проекта по линия на еврофондове, по които има сключени договори. Те са стойност 86 млн. лв., които Мелемов разходва. До края на мандата си той ще работи с моите договори”, конкретизира Янкова и уточни, че в тези 7,1 млн. лв., една голяма част са задължения на държавата към община Смолян.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе