Георги Първанов /АБВ/: „Крайно време е да се случи нещо добро за България и за българския народ, защото предела вече е достигнат“

 Георги Първанов /АБВ/: „Крайно време е да се случи нещо добро за България и за българския народ, защото предела вече е достигнат“

Интервю с Георги Първанов – създателят на ПП АБВ и президент на България два мандата. Първанов подкрепи кандидатите за народни представители на Коалиция „ АБВ – Движение 21“ в Смолян по време на предизборната кампания. Водач на листата от нашия регион е Петър Кадиев – народен представител в 43 НС.

Г-н Президент, от кога не сте идвали в Смолян и региона и как видяхте Родопите?

Тези обиколки не са критерий, защото аз виждам градовете в Родопите от прозореца на колата. Но пък имам друг критерий, който е много важен – разговорите с хората. Те представят пред мен основните проблеми, а именно демографската криза, липсата на заетост, тежката безработица, липса на перспектива за младите и някакво отчаяние за старите, което все повече се засилва. Сигурно нямаме още много кампании, в които да обещаваме да се ангажираме с проблемите на хората, а след това да идваме отново при тях и да започваме всичко отначало.Крайно време е да се случи нещо добро за България, за българския народ, защото предела вече е достигнат.

Защо АБВ влезе в коалиция с Татяна Дончева? Какво се случи в лявото пространство и кой има ползи от това раздробяване, както в ляво, така и в дясно?

Раздробяването в някаква степен е естествен процес, защото то изразява едни различни позиции. Бих дал за пример един основен критерий в лявото – данъчната система. АБВ и Движение 21 са за отпадане на плоския данък , за прогресивно облагане, за да може по-богатите да понесат по-голямата тежест при изхода от кризата. При БСП това не се случи. Те си стоят на плоския данък. Има и други стратегически и тактически въпроси. Не е фатално, че сме организационно разделени, фаталното е, че отсъстват политическо взаимодействие. Това съм го казал по повод разцеплението между тесни и широки социалисти преди 110 години и го казвам сега с по-голяма убеденост за разделението в лявото пространство. Ние сме отворени за взаимодействие. Спомняте си, че през лятото подадохме ръка, но тя беше отклонена и то малко грубо. Мисля, че след изборите този въпрос ще бъде актуален.

Можем да кажем, че партия АБВ е модерното ляво. Каква концепция се опитвате да защитите и каква е според вас модерната политика?

Има много критерии за модерна политика. Има партии, не само в ляво, а и в дясно, които образно казано, гледат непрекъснато в огледалото за обратно виждане. Вторачени в миналото, търсят непрекъснато аргументи от историята, търсят аргументи в изхабената идеология. При нас решенията са съвсем конкретни. Това са решения, които засягат пенсиите, младите хора, младите семейства, които дават перспектива на младите служители, учители лекари. С други думи едни прагматични решения, които се вписват в лявата теория, но все пак не са закостенели, не са обречени от историята.

Бихте ли представили политическата платформа на АБВ и Движение 21. Какви са целите на Коалицията за тези избори?

Знаете ли, има много идеи в тази кампания. Идеи, които се повтарят. Много социални идеи, включително и от десните и от популистите. Разликата е в това, че голяма част от тези идеи ние сме ги отстоявали, нещо повече част от тях сме реализирали. Давам примери: темата за по-високата минимална работна заплата, която и ГЕРБ лансира, беше наша. Идея на Калфин като социален министър, която той много категорично отстоя с цената на заплаха за оставка срещу тогавашния финансов министър Владислав Горанов, който беше против. Сега г-н Горанов иска два пъти повече, но само преди две години не желаеше да чуе затова. Мога да посоча и други примери, но не това е важно. Разликата е в това, че ние правим нещата. Освен това, пак ще кажа, предложеното от нас решава проблеми.

Какво предлагате вие от Коалицията за справянето с демографската криза?

Ключът за справяне с демографската криза е преодоляването на безработицата. Ако хората имат работа и добри доходи, няма да бягат зад граница. Ако имаме добро здравеопазване, няма да има такава висока смъртност. Ако има стимулиране на семействата, ще има повече раждаемост. По всички тези въпроси АБВ има конкретни предложения. За младите семейства – безплатни детски градини и ясли. За майките възможност след първата година да се върнат на работа и да получават майчинството. За младите лекари и учители 30 % по-високи доходи за да можем да ги задържим тук. Големият проблем е не, че имаме малко образовани лекари и учители, а това, че те не намират реализация в България.

Какви са приоритетите на Коалиция „АБВ – Движение 21“ за региони като нашия. В каква посока смятате, че има потенциал да се развива нашата област, за да останат младите хора тук, да се спре обезлюдяването и да намалее безработицата?

Вие поставихте целите в самия въпрос. Би било фатално ако ние допуснем обезлюдяването. Ние ще загубим фатално ако обезлюдим такива прекрасни места като Родопите,или като северозападния район, или като Странджа. Решението е мощно развитие на туризма, като се започне от природа , култура, фолклор и се мине през развитието на спа туризма, защото има много хора заинтересовани и от това. Отварянето на пунктовете за Гърция. Инфраструктурата също е от значение. До тук се стига много трудно, а ако на един бизнесмен му е трудно, би се замислил дали да инвестира.

Какво е мнението ви за референдума, който мина и смятате ли, че трябва да се промени политическия модел?

Ние сме за мажоритарния избор, предлагаме повече пряка демокрация – германския модел и завишени критерии за регистрация на партии. Има 380 партии, това е безобразие. Предлагаме много стриктни изисквания, когато става дума за финансирането на партиите. То трябва да е прозрачно. Предлагаме рязко намаляване на партийните субсидии, поне три пъти. Не казвам премахване , защото хората трябва да разберат, че премахването или 1 лв. субсидия означава абсолютна зависимост от спонсорите, от хора, които ще диктуват политиката и постигаме обратния ефект.

Смятате ли че след тези избори ще има и други, а догодина е възможна пълна промяна на политическия ландшафт?

Смятам, че всичко е възможно в България. Нищо не може да ме изненада. Но това би било фатално. Едни нови избори блокират икономическия живот тотално. Аз говорих с едни бизнесмени. В момента те не правят нищо. Ако това продължи още три, четири , пет месеца означава блокаж на икономическия живот, на финансирането, дори на бюджета ако щете. Така че, това не бива да се допуска по никакъв начин. Още повече в такава тежка международна ситуация, липсата на стабилно управление или поне управление с минимална стабилност би било фатално.

Вие лично как виждате това стабилно управление след тези избори и въобще възможен ли е съюз между ГЕРБ и Коалиция „ АБВ- Движение 21“?

Нашето ръководство заяви, че това не е възможно, едва ли ще стане. Ще се изразя образно: два пъти да настъпим една и съща мотика не е добър стил. Не вярвам не заради друго, а защото не виждам да е променена коалиционната култура на ГЕРБ. В началото на 43-то НС нещата тръгнаха добре, много неща се случиха, записахме важни изисквания в управленската програма. Случи се само това, което Ивайло Калфин направи като социален министър. От там нататък пълен хаос. Така че едва ли бихме направили отново този експеримент. Но в крайна сметка ръководството решава. По-реалистично е участието ни в един ляво – центристки модел за управление.

Как ще коментирате предизборната кампания дотук?

Тя е от скандал в скандал. Тук няма сблъсък на идеи. Няма да ви поставям в неудобно положение да ви попитам коя идея сте запомнили на партиите, просто защото не се помни. Помнят се някакви измислени истории. Реални идеи почти никой не дава, а дебат изобщо не се получава. Дебатите се разделиха на два етажа. От едната страна са ГЕРБ и БСП, които се мислят за богоизбрани , дебатират по между си и смятат, че само те играят за шампионската титла, ако мога да използвам спортна терминология. Другите са някаква Б група, играят ей така заради самия спорт заради олимпийската идея. Това не е сериозно и го няма никъде в Европа.

Г-н Президент, бих искала да ви задам един въпрос в по-глобален план. Има ли според вас противопоставяне между Изтока и Запада и е какъв е проблемът на Европа?

Има го разбира се, но тезата на някои десни, че видите ли алтернативата е между Запада и Изтока, между Европа и Русия е измислена. Позволявам си нескромно да напомня, че когато аз бях президент само за шест месеца в България бяха и Путин и Буш, и Саркози, и германския президент, и много други. Това е майсторлъка, да докараш и едните и другите и да ги вържеш с работещи решения, от които ние печелим и защитаваме националния интерес. А иначе от този сблъсък в глобален план ние страдаме. Това, което се случва в момента с идеята за двете скорости на Европа е неработещо, неперспективно. Това а е израз на слабостта на европейските лидери. Тези европейски лидери, които не могат да си решат собствените си проблеми и търсят проблемите другаде. Те посочват като виновник една малка Бълария например. Събират се по няколко души и решават проблемите на българите, на България без да питат нито нас, нито съседите, нито една Полша, която е по-голяма дори от Испания. Тук има едно глобално объркване на нещата, което аз поне не мога да приема.

Да се върнем отново в нашата страна и конкретно на предстоящите избори. Кажете няколко думи за листата от кандидати за народни представители на Коалиция „АБВ – Движение 21“ за Смолянски избирателен район.

Имаме добра, интелигентно изглеждаща листа, добре балансирана и професионално издържана. Специално искам да подчертая водаческата роля на Петър Кадиев, един от успешните ни народни представители в 43 НС, с много изяви в парламентарния контрол, със свои законодателни инициативи, с ясна позиция когато става дума за съдбата на региона. Така разбирам аз народния представител той е първо представител на региона си и после, разбира се, защитава националния интерес. По тези два критерия бих поставил една много висока оценка на Кадиев и смятам, че той си заслужи повтаряне на мандата. Искрено го желая на него. Знам, че конкуренцията не е никак лека, но пък виждам една огромна промяна в Смолян. Много хора, при това непартийно ангажирани, идват на нашите срещи, което е добре. Интереса към нашата Коалиция се повишава и аз съм сигурен , че тук , в Смолян, ще имаме народен представител и, че ще имаме попълнения в някои от структурите на изпълнителната власт.

Финални думи, г-н Президент?

Да запазим прословутия български дух особено тук, в Родопите. За себе си поемам ангажимент да бъда неформално народен представител от региона, поемам ангажимента за отваряне на приемни в отделните общини и ако можем да придвижим някои проекти, които да отворят икономиката на региона, да създадат повече заетост, да обогатят и културния живот, за да има повече перспектива за младите.

Коалиция „АБВ-Движение 21“ е №8 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе