Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев: Европейският съюз е възможно най-социалното място в света

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев: Европейският съюз е възможно най-социалното място в света

Европейският съюз е възможно най-социалното място в света – с изключително висока социална сигурност, стандарт на живот, осигурен за всякакви рискове, добро здравеопазване. Това е становището на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, който е кандидат за трети мандат в Европейския парламент. Докато България е била комунистическа, страните от Западна Европа са се възстановили и са продължили да се развиват в по-друга посока. И са успели. А тези успехи се дължат на т.нар. народни партии. Имало е народни партии, в които социалната политика е била изведена като цел. Неслучайно икономиката се е възприемала като социална пазарна икономика. По думите на Уручев е много трудно да се води дебат между народните и социалистическите партии. Социалистите смятат, че те са носители на социалната политика. Общото е, че всички искат едно и също – сигурност за хората. Разликата в подхода – как да се постигне тази цел. Единият начин е да се осигурят условия за развитие на икономиката. Така всички хора работят, повишават се доходите, стандартите. Постъпват пари в бюджета от данъците. И с част от тези постъпления се подпомагат социално уязвимите групи. Това се изповядва от десните партии. За тях свободата е централно човешко право, но в съчетание с отговорност. Да се помага на хората в нужда, като не се изключват собствените им усилия да подобрят положението си. Сред ценностите на Европейската народна партия (ЕНП) е и плуралистичната демокрация – възможност за легално съществуване на различни политически формирования, свободно пропагандиране на идеи и възгледи, ако не призовават към насилие, не ограничават правата и свободите на други граждани и не са насочени срещу националните интереси. Социалистическите партии изповядват друга идеология. Тя е, че ако стимулираме потреблението, ако държавата даде повече доходи на населението, то ще ги употреби като купи различни продукти. Това ще доведе до съживление на самата икономика. Целта на социалистическата икономика е да задоволява по-ефективно търсенето на стоки и услуги. То трябва да доведе до по-голямо производство, от където ще дойде и развитието на икономиката. В момента от страна на социалистите се предлага точно този начин на излизане от кризата. Взели са „на въоръжение“ една теория – на т.нар. Кейнсианство, която казва, че държавата е тази, която може да помогне в излизането от кризата като разпределя парите и съживи икономиката през потреблението.

За това според Владимир Уручев тези избори са толкова важни – защото определят каква ще е посоката на Европа след тези избори. „В национален план изборите също са страшно важни. Няма какво да го крием въобще – изходът от изборите ще реши и съдбата на сегашното управление“, заявява евродепутатът. Ако социалистите бъдат победени, още тази есен ще има предсрочни избори. Даже ще ги предизвикат самите те. „За тази година, откак БСП управляват в коалиция с ДПС и Атака, нещата са се влошили толкова, че няма накъде повече. В който и град или село да отида, хората се оплакват, че са притискани и уволнявани. Че разделят хората на „наши“ и „ваши“. Това разделение в България води до нарастване на омразата и е крайно непродуктивно. Вътре в самата коалиция непрекъснато расте напрежението. И аз прогнозирам, че тази есен ще има предсрочни избори, защото това напрежението ще доведе до разцепление заради несъвместимите им политики и отношение по кардинални въпроси. Например отношението към Украйна – на „Атака“ е едно, на БСП е никакво, на ДПС – трето. Това със сигурност ще ги разцепи. А в Украйна нещата няма да се оправят нито днес, нито утре, нито след месец. Предстоят избори. Русия още от сега е казала, че няма да ги признае, а тя е с най-голямо влияние там. Конфликтът в Украйна ще дава още дълго време отражение и върху вътрешните политики в България. Това ще бъде една от причините според мен вътре в коалицията да възникнат сериозни разногласия“, разяснява Уручев.

Това правителство, казва евродепутатът, който наблюдава отношението към България отвън, губи непрекъснато доверието на европейските институции. Основна причина затова е двойнственото отношение при решаването на по-важни въпроси. Едното е спрямо еврофондовете. Тази година започва нов програмен период. Трябваше да има подписани нови договори за партньорство между България и ЕК, да са определени програмите и начините, по които да се разходват европейските средства. Но споразумението, което трябваше да се подпише преди година, още не е подписано. Истината е, че това правителство не може да убеди Европейската комисия как, за какво и колко ефективно ще използва европейските пари. А европейските институции губят доверие не само на правителството като цяло, а и на министрите поотделно, защото те не кореспондират с партньорите в ЕС. Ярък пример за това по думите на Уручев е министърът на енергетиката Драгомир Стойнев за „Южен поток“. Договорите, подписани за него, не съответстват на европейското законодателство. ЕК изпрати предупредителни писма до всички държави, включени в проекта „Южен поток“. И след като получи отговори, че те не искат да преговарят с „Газпром“ или „Газпром“ не иска да преговаря с тях, дадоха мандат на ЕК да преговаря от тяхно име. И какво се получава. Дал си мандат на ЕК да преговаря от името на България. В същото време променяш законодателство, приемаш някакви свои решения, влагаш някакви пари. Провеждаш търгове по този проект без да спазиш Закона за обществените поръчки. Все едно работите с някакъв партньор, с когото сте се договорили за нещо и после изведнъж разбирате, че той зад гърба ви върти едни политики и въобще не се съобразява с договора помежду ви. Естествено, че ЕК няма да има доверие на българското правителство.

Изборите, които предстоят, са важни и за друго. Защото опасността в ЕП да се настанят евроскептиците е много голяма. Това са политически партии и движения, някои от които имат радикални позиции, че ЕС трябва да се разпусне, че не е ефективна структура. Обвиняват ЕС като причина за всички беди. По същество обаче ЕС като структура не представлява държава, нито федерация. Това са 28 абсолютно самостоятелни държави, със свои правителства, със свои парламенти, които участват на уеднаквена основа в европейските институции, най-вече в т.нар. Европейски съвет, който се състои от премиерите или президентите на държавите и от съответните министри – като съвет по екология, по енергетика и т.н. Там министрите вземат решения за одобряване на законодателство, което после ще бъде прилагано в държавите членки. Така че да обвиниш ЕС, че е причинил кризата, е абсолютно неадекватна позиция. Това означава, че не разбираш как изобщо функционира Европейският съюз. Напротив, първоначалната криза дойде от Щатите. Това, което се получи в Гърция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия – т.нар. дългова криза, е в резултат само на политиката на правителствата на тези страни. Те са вземали заемите, а не ЕС. Те докараха своите държави до там да не могат да си плащат заемите си и да се налага целият ЕС да ги спасява.

„А по темата нужно ли й е на България да има по-силен Европейски съюз моят отговор е, че България има крещяща нужда от силен и обединен Европейски съюз“ – е категоричен Владимир Уручев. Народът ни трябва да има достатъчно мъдрост да не допусне децата и внуците му да плащат утре заради грешни решения днес. „В тази предизборна кампания ще станем свидетели на сблъсък между прагматизъм и популизъм, но само хората решават по кой път ще поеме България. Българският народ трябва да прояви активност във вота за Европейски парламент, да отсее популистките изказвания и да направи правилния избор, така че България да се върне в правилния път на развитие“, смята той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе