Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев: Десните партии много по-малко ще обещават на тези избори

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев: Десните партии много по-малко ще обещават на тези избори

Г-н Уручев, страната ни е отново пред важен избор. През погледа на човек, който толкова често пътува и има база за сравнение България как стои спрямо останалите страни членове на ЕС?

Страната ни е вече уважаван член на ЕС с доверие от страна на европейските институции. Това беше постигнато през първите две години от управлението на ГЕРБ – да се завоюва доверието им. Пред 4 г. България го беше загубила. Най-показателното беше замразяването на еврофондовете, което е едно от най-мощните оръжия и послания на ЕК и европейските институции към дадена страна членка, че нещо не е наред. Понастоящем ние партнираме с тях много добре. На всички български искания се обръща подобаващо внимание и в повечето случаи се удовлетворяват така, както се искат от нашите институции, което говори, че ние сме изминали доста дълъг път, знаем какви са процедурите, кое е допустимо в европейското законодателство и искаме правилните неща.

А процентът на усвояване как се промени?

В момента е 38%, а през 2009 г. когато ГЕРБ дойде на власт, беше по-малко от 2%, което говори, че европейската солидарност и фондовете работят. Всеки може да види, че европейските пари са в вложени в жизнено важни инфраструктури за създаване на база, която да привлича инвеститори. Нашата икономика няма как да се развива, ако нямаме външни инвестиции.

Нали ви упрекваха постоянно, че асфалт не се яде? Недопустими критики. Ако не направим инфраструктура, инвеститорите ще са около големите градове, около магистрали. Бедните райони – в Северна, Северозападна България и в Смолянска област трябва да има добра инфраструктура, за да се появят инвеститори. И то такива, които не просто да дойдат да построят хотели, а фабрики, заводи. Но за тях им трябва транспорт. Приказките, че асфалтът не се яде и това видите ли е абсолютно ненужна инвестиция е спекулация, заигравайки се бедността на хората и с празните хладилници. Ако погледнем дългосрочно, а ние сме длъжни, трябва да виждаме каква ще е България поне до 2020 г. Дотогава трябва да сме изградили инфраструктура, която да е сравнима с другите държави и да предприемаме мерки за привличане на инвеститори. За съжаление нещата не стават бързо. Направени са достатъчно много стъпки. Трябва да се върви в тази посока. Да се надяваме, че тази криза ще свърши, да се успокои и бизнесът, да се освободи потреблението, защото в момента заради неяснотите го няма предприемаческия дух.

Кои са според Вас безспорните успехи на ГЕРБ?

Никой не може да оспори, че много бързо успяхме да отпушим европейските фондове като в момента са договорени даже над 100%. Най-големият успех е в борбата с организираната престъпност. Имиджът на България навън беше, че ако влезеш в страната ни и трябва да я пресечеш, няма никаква гаранция, че няма да те ограбят, да ти отвлекат детето, дори да те убият. Този имидж вече е абсолютно преобърнат. Прекъснаха се схемите с отвличанията, с магистралните грабежи. В тази част България буквално има ново лице. Никой не може да отрече строителството на инфраструктура. Нямам предвид само магистралите. България е малка страна. Те са няколко стотин километра. Много са важни и трябваше да бъдат завършени, разплатени. Като казвам инфраструктура, имам предвид и ВиК-сектора, пречиствателни станции – което не се вижда толкова. България доста изоставаше в екологичните изисквания.

А проблемните сектори?

Покрай кризата всичко е проблем. Но изпъква т.нар. битова престъпност, която също е свързана с кризата. Ръст при нея има във всички европейски страни и е очаквано явление. Начините за борба с нея са специфични за всеки регион. Това трябва да е във вниманието и на МВР, и на службите. Повишаването на доходите е другият проблем. За съжаление доходите не могат да нарастват с административни и социални мерки. Така могат да се подпомагат само тези, които са в нужда. Трябва да расте икономиката. Но изявленията на много партии, че ще вдигнат рязко доходите, ще отворят стотици хиляди работни места, са чист популизъм.

Но безработицата трябва да се бори?

Да, трябва, но когато кажат, че ще увеличат заплатите и ще отварят толкова работни места, елементарният въпрос е: “Как?”. Има два начина. Единият е да тръгне икономиката – бавният начин. Другият е да се вземе заем, да се раздаде. За съжаление обаче съвсем пресните примери в съседните ни държави – Гърция, Кипър, показаха, че които са живели на заеми и са поддържали висок стандарт за сметка на другите, идва момент да се плаща. И това застрашава икономиките на целия ЕС, застрашава идеята на ЕС. Отделно е, че се разтегля плащането и от следващите поколения. Това води до крах на цялата система.

ГЕРБ как планира изхода?

С развитие на икономиката.

Тоест, бавно?

Няма как да бъде бързо. Свързано е с привличане на инвестиции. Те могат да бъдат и вътрешни. Част от фирмите имат достатъчно средства. Над 36 млрд. лева са спестени в банките. Отговорът е създаване на условия за бизнес – електронно правителство, заради което смятаме, че трябва да има отделно министерство. То да облекчи процедурите за бизнеса. Много хора се отказват, защото докато преминат през всичките разрешения и бариери, идеята е остаряла. Фокусът трябва да е към малкия и среден бизнес. Големият бизнес си има пазари по цял свят. Имат огромни възможности, контакти. Докато при малкия бизнес – ако партньорът му, който изнася или внася, фалира, фалира и той. Има вече няколко милиона малки фалирали фирми, защото всеки малък фалит води след себе си последствия. Така че нашата идея е създаване на всякакви условия за бизнес, започвайки от намаляване на всички административни тежести, помощ при търсене на пазари, ниши, достъпно кредитиране с лихви, които не са унищожителни. Това се вижда и се говори вече на общо европейско ниво. Имаме приет т. нар. Акт за малкия и средния бизнес, по който се изисква за всяко взето от правителство и институция решение първо да мисли как то влияе върху малкия и средния бизнес. Би трябвало да се въведе като задължителна оценка на влияние на всеки един акт и без нея да не се приема решение. Така ще се видят масата проблеми, част от които може да се решат на местно ниво.

Скокът в сметките за ток, който доведе до срив в държавата, умишлен ли беше или естествен процес с натрупване, който в един момент преля чашата?

Не беше естествен процес. Този пик не беше обяснен. Уж периодите на отчитане са били удължени, но като че ли има и още неща, които не се откриха. Чуваме за производители, които в денонощието са работили по 32 часа! Това значи, че изконсумираната енергия я плащаме един път на производителя, после тя е препродадена и я плащаме два пъти. Надявам се обаче това да не е толкова фрапиращ дял, защото би било много сериозно престъпление от страна на енергопроизводителите. В протестите обаче и разрастването им от сметките до смяна на политическата система и до сваляне на правителството според мен имаше външна намеса и можем да предположим откъде е.

Твърде много политически партии са на сцената в настоящия момент. Има ли начин хората да се ориентират кой е десен, кой е ляв и т.н.?

Има обяснение за толкова много партии. По-висока е гражданската активност тази пролет. Начинът да участваш или да се опитваш да стигнеш до властта естествено е през партиите. Тези партии са хванали някаква конкретна идея – важна за региона или националистическа, които изпъкват най-вече в такава ситуация. За съжаление те нямат и не биха могли да имат онази отчетливо лява или дясна идеология. Ще се говори даже, че няма ляво, дясно, че проблемите трябва да се решават прагматично. Ние имаме да изминем доста дълъг път, за да стигнем наистина до истински леви и десни партийни пространства. Дясното е за бизнес, предприемчивост и свобода в тази посока. Докато лявото е за повече свобода и социална обезпеченост. Макар, че не могат да осигурят социалната обезпеченост без развитие на икономиката. Както и в дясното пространство развитието на бизнеса и икономиката води до по-голяма социална обезпеченост. Трябва да се отсее популизмът. Когато обещават, задавайте си въпроса: “Как ще се постигне това? Възможно ли е?”. Десните партии, каквато е ГЕРБ, много по-малко ще обещават. ГЕРБ е била във властта и знае какво може да се постигне.

В Смолян се очаква да се вдигнат сериозно националистически и етнически лозунги, активизиране на “помашкия” въпрос. Сега ли им е дошъл моментът?

Мисля, че това е съвършено конкретно заиграване с този въпрос и с идеята, че може да обедини голяма група от населението. Борбата е само за избиратели. Целта да разделяш една държава на общности по какъвто и да е въпрос – етнически или друг, е: “Разделяй и владей!”. Разделено общество не може да постигне прогрес. Аз все се надявам, че освен емоциите, активността и натрупалите се напрежения, хората ще включат и мъдростта си. Ще усетят, че тези политически сили не искат да им решават проблемите, а им трябват само гласовете им.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе