Дора Янкова: България заслужава по-добри управници

Дора Янкова: България заслужава по-добри управници

Дора Янкова атакува управляващите в България през последните 4 години. Лидерът в листата на Коалиция за България в Област Смолян призова сънародниците ни завинаги да се отърват от ГЕРБ. На предизборен диспут по БНТ 1 Янкова призна, че кабинетът „Борисов” е най-голямото зло, на което българинът е подлаган. Тя представи реалистичната програма на левицата за „отлепяне от дъното”.

„Изготвили сме 10-годишен план за възраждане на икономиката ни. Ако се огледаме, нея в момента я няма. Доказателство е новите 400 000 безработни в управлението на ГЕРБ. Голяма част от тези българи емигрираха. Само в Област Смолян новите безработни са 10 000. Това е недопустимо. Политиката на управляващите трябва да е за народа. От лятото на 2009 г. това не е така. Управлението на ГЕРБ с нищо не помогна за развитието на Смолянския район. Искам да обърна внимание на лошата пътна инфраструктура. Строят се магистрали, а основният път Асеновград – Смолян е в окаяно състояние. Смолянско разчита само на този път, защото сме единствената Област, в която няма наличие на друг транспорт, докато при кабинета „Станишев”, беше построен пътя Соколовци – Устово – Средногорци. Смолян е още по-обезлюден, защото се ликвидира поминъка. Унищожен беше дребния и среден бизнес. Нашите съграждани няма какво да правят тук, особено последните години. Коалиция за България стои зад идеята да се погледне именно към икономиката и стопанството в страната. Трябва да се обърне внимание и към изравняването на регионалните различия. Затова ни е нужна тази 10-годишна програма, в която да се включат и регионите. С нея и с икономически активните хора ще я допълним и ще я приложим. Тук в Родопите хората искат да се занимават със земеделие, не да бягат. Те знаят, че този сектор е перспектива, но искат гаранции от държавата. Нужно им е спокойствие. Желанието им е със законова гаранция те бъдат оземлени, за да се чувстват стабилни и да развиват малки ферми. Този проблем е заложен в програмата ни.

Нашият район има уникалната възможност да бъде свързан като туристическа дестинация с Гърция. Тяхното море с нашата планина. През тези 4 г. ГЕРБ запуши Област Смолян. Няма условия за трансгранично сътрудничество. Изключение прави само Златоград, а това КПП бе открито по времето на Тройната коалиция. Областният управител и екипът му не можаха да разберат какво предлагат гръцките приятели. Затова проектът Рудозем – Ксанти беше върнат в начална фаза”, каза Янкова.

„Болен проблем са и ниските заплати. Едно от реалните ни предложения е, че минималните заплати, които сега са 310 лв., няма да бъдат облагани с данък. По този начин на 1 млн. българи ще им оставим около 350 млн. лв. Това е опора. До края на мандата минималната заплата ще достигне до 450 лв. Сега майките получават по 240 лв. на месец, което е на прага на бедността. Тези средства трябва да са вързани с минималната работна заплата. А това означава, че в края на мандата ни майките ще взимат по 450 лв. и ще отглеждат децата си по-спокойно”, каза още водачът на листата на левицата в Смолянско.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе