Данчо Киряков – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ: Тези, които надничат зад гърба на Сабрутев, са опасни за Смолян

Данчо Киряков – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ: Тези, които надничат зад гърба на Сабрутев, са опасни за Смолян

Г-н Киряков, втори сте в листата на ГЕРБ, какво ще кажете за отбора на Мелемов?

Най-хубавото – отборът е сплотен. Няма вътрешни противоречия, за разлика от ситуацията в други политически сили. Екип от професионалисти – всеки в своята област.

Защо подкрепяте Мелемов за втори мандат?

Освен заради всичките му други качества, и от прагматична гледна точка. Той може да осигури необходимата подкрепа за финансиране от страна на държавата за Смолян. Аз съм убеден, че Мелемов има качества и възможности да осигури нужните инвестиции за следващите 4 години и той – със своите утвърдени контакти на най-високо държавно ниво, е най-прекият път за това.

Кои ще са най-сериозните изпитания за следващия мандат?

Да се осигурят максимум средства по европейските фондове от новия програмен период до 2020 година.

Как Ви се вижда засега предизборната кампания в Смолян?

Вижда ми се тривиална. Вижда ми се твърде опасно в момента гласоподавателят в Смолян да разчита, че някои политически формации, те си знаят кои, ще се справят с предизвикателствата пред следващия мандат. В някои от тях прозира липса на екипност и мисъл за бъдещето на Смолян, прозира и стремеж към задоволяването на лични амбиции и интереси, а не кауза за града и общината.

Кой е основният опонент на Мелемов?

Не виждам такъв. Никой от кандидатите за опоненти не е казал какво ново ще направи за Смолян и общината, а само общи заявления, на които сме се наслушали. Но кандидатът на БСП се саморекламира за носител на “доброто”, дали това му носи позитиви? Не мога да повярвам на такова твърдение, докато не видя реални действия. Не казвам, че не е вярно, но ми трябва доказателство за това. Трябва и екипът да е добър, а все още не знаем с кого има желание г-н Сабрутев да работи.

Как според Вас се прие сред обществото проблема с неговите дипломи, по-скоро с тяхната липса при положение, че в кандидатските листи е обявяван за завършил Пловдивския и Аграрния университет?

Доколкото знам, признал си е за лъжата, като е посочил даже къде е завършил детска градина. Смятам, че не е маловажно коя детска градина е завършил един кандидат. Но много по-важно е каква е неговата професия, за която е учил и упражнява. Добрият кандидат на първо място трябва да е честен.

Една теза се лансира из публичното пространство и в социалните мрежи – че е важно кой наднича зад гърба на Сабрутев. Как я тълкувате?

Това не е теза, а истина. Всички знаят кой наднича зад неговия гръб. Това е публична градска тайна. И тези, които надничат зад гърба на Сабрутев, са опасни за Смолян, защото Смолян рискува още веднъж да достигне до финансов колапс, отново да плаща чужди заеми и чужди грехове.

Вие имате един успешен кметски мандат зад гърба си през 1999-2003 г. и сте наясно кой кой е в политическия живот на Смолян, кои най-дългогодишни съветници от БСП са им отново в листата?

Милко Гавазов, Димитър Кръстанов, Иван Апостолов, Михаил Генчев, Атанас Устабашиев.

Те в какво са експерти?

Те може би са експерти, но най-голяма е експертизата им в заблуждаване на избирателя. По-важното е , че не се дава път на млади и способни хора , каквито слава богу в Смолян има.

Пак се отвори темата за пункт между Арда и Паранести, както при всички избори от 12 години насам и която се затваря след изборите. Такава груба експлоатация на една надежда белег за какво отношение е от кандидат към неговите избиратели?

Няма кой да им вярва, след толкова години лъжа за отварянето на този пункт, докато това не се случи. Още повече, докато тази тема се експлоатира от хора, които знаят, че няма да спечелят изборите. Те всъщност заради това обещават – защото знаят, че няма да се наложи да изпълняват това обещание.

Как възприехте участието на леви кандидати в тържеството за освещаване паметника на генерал Калин Найденов в Широка лъка, загинал при комунистическия атентат в църквата „Света Неделя“ през 1925 г.?

Това е уникално нещо и се случва само в България, а в Смолян аз го виждам вече няколко пъти от представители на БСП – палач или негов последовател да поднася цветя на паметника на своята жертва.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе