България избира 44-то Народно събрание

 България избира 44-то Народно събрание

Предсрочните парламентарни избори за новите 240 народни представители вече започнаха, след като избирателните секции отвориха врати за гласоподавателите в 7 ч. тази сутрин.

Официално изборният ден трябва да приключи в 20 ч.

Ако към този час пред секцията има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията вземат документите им за самоличност. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20 ч., но не по-късно от 21 ч.

Извън страната изборният ден отново започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време, като важат същите правила, както в страната, ако и там има негласували хора след 20 ч.

„Изборите за 44-ия парламент започнаха нормално, в ЦИК няма данни за неотворили изборни секции“,съобщи пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

„Първите междинни данни за изборната активност ще постъпят от секционните избирателни комисии след 10 ч. и ще бъдат в ЦИК към 11 ч.“, каза Андреев.

Изборният ден започна в спокойна обстановка, съобщават и от МВР.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР ще работят от 8:30 до 19 ч. и ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.

В надпреварата за място в 44-то Народно събрание днес участват 12 партии, девет коалиции и девет независими кандидати,сочат регистрите на ЦИК.

Общо 4680 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни райони. Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а общият брой на избирателите по избирателни списъци е 6 810 336.

Вирни се горе