13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за вота

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за вота

След като ЦИК регистрира Движение “Презареди България”, регистрираните за парламентарните избори партии стават 13, а коалициите си остават девет. В РИК има регистрирани общо 21 инициативни комитета за издигане на народни представители в общо 13 РИК. Най-много – пет инициативни комитета, са регистрирани 23-та РИК в София. Това стана ясно на пресконференция на ЦИК, в която взеха участие говорителите на Комисията.

Към коалицията “Обединени патриоти” се присъедини и партията “Средна европейска класа”, каза Александър Андреев.

Поредността на номерата на партиите в листите ще се реши чрез жребий на 22 февруари.

Две неправителствени организации са подали досега заявления за наблюдатели на изборите с общо 11 души, но срокът не е изтекъл, съобщиха говорителите на ЦИК.

Общият брой жалби и сигнали срещу решения на ЦИК са 15. ВАС е потвърдил пет решения на ЦИК, три решения на ЦИК са отменени и са върнати за ново произнасяне – има и висящи производства. Сигналите на хората, които се жалват от злоупотреба с лични данни, са само два, но вероятно има други в Комисията за личните данни, където, всъщност, те трябва да се подават. Според Камелия Нейкова там са подадени четири жалби.

През интернет на страницата на ЦИК са подадени 8960 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са от Турция, Великобритания и Испания. През МВнР има подадени още 92 заявления. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари, каза Нейкова.

Машинното гласуване – мисия невъзможна

Има заявен интерес на фирми за доставка на съоръжения за машинно гласуване, казаха говорителите на ЦИК, като посочиха, че изразеният вчера от членове на кабинета песимизъм относно успеха на машинното гласуване вероятно е по информация от предходен период.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов БГНЕС, архив

“Независимо от изхода на тази процедура, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост – всеки българин ще може да гласува”, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

Вирни се горе