Учителите призоваха еднакво отношение към всички училища в общината

Учителите призоваха еднакво отношение към всички училища в общината

Кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Николай Мелемов и кандидатите за общински съветници Росица Караджова, Софка Иванова и Данчо Киряков се срещнаха с учители от всички училища и детски градини в Смолян. Основните проблеми пред гилдията са ниските заплати, които правят професията по-малко привлекателна, миграцията на младите семейства, лошата материална база и проблемите с формулата при разпределяне на бюджетите на учебните заведения.

Според учителите независимо какво ще бъде управлението в общината, не трябва да се прави разлика между отделните училища в града. „За едни общината е майка, а за други е мащеха. Трябва да стане ясно, че грижата за учениците на Смолян трябва да е обща. Всички сме отговорни за нашите деца от детската градина до университета”, посочиха учителите.

Средствата за гориво на училищата е един от основните проблеми според преподавателите. Община Смолян разпределя бюджета за горива по равно на всички училища в града, така едни стават донори на други и така се стига до ситуации дадено училище да загуби около 100 хил. лева от своя бюджет. По-правилно е средствата за горива да се определят на база на квадратура или на броя на учениците в съответното училище, посочиха преподавателите.

Спортната база е в окаяно състояние. Има само един басейн и децата са задължени да си плащат, за да плуват там. Недопустимо е да има училища, които изобщо нямат спортен салон.

„Училищата са част от един много голям проблем – като започнем от детската кухня, детската градина, училищата, транспорта за ученици. Смолян се превърна в град без икономика. На първо място трябва да съживим района, за да задържим младите хора”, каза Николай Мелемов.

На срещата с учителите стана ясно, че преди години американски университет по театрално и филмово изкуство е искал да отвори свой филиал в Смолян. През 2004 г. университетът е поискал да откупи сградата на младежкия дом и да им се разреши да надстроят два етажа за модерно звукозаписно студио и студентско общежитие. В момента американската страна е оттеглила предложението си заради отказ за съдействие на Община Смолян.

Кандидатът за общински съветник от ПП ГЕРБ Росица Караджова сподели пред своите колеги, че в един глобализиран свят най-важно е образованието и просперират именно държавите, които инвестират в образование. Ние знаем и друго – че образование без пари не може да се прави, особено в една бедна община като нашата, с високите данъци и напускащи млади семейства. Но ние като учители знаем, че в образованието не всичко е пари. То е и ентусиазъм, и надежда. Има една мисъл на Георги Марков, която много харесвам: „Историята на другите народи е сътворена от политици и крале, историята на България е сътворена от учители”. В този смисъл първият важен акцент за мен е да обърнем внимание, че ние сме не само учители, но и като граждани. Трябва да се държим, като хора със собствена позиция, които не изпълняват само спуснатото отгоре. Трябва да сме по-дейни и по-малко послушни изпълнители. Докато каних колегите учители на среща с г-н Мелемов усетих притеснение в хората. Някои от тях ми казаха в прав текст, че се страхуват да дойдат. На второ място трябва да изкажем на глас една стара истина – за съжаление училището не е привлекателно място за мнозинството млади хора. То е по-скоро скучно, сиво и като че ли интересните неща се случват навън в техните си младежки общности. Може би най-трудната задача за учителите и управниците е да направим българското училище по-привлекателно място за нашите деца.

Моята сила е в професионалното образование, там виждам какво е положението и знам какви са проблемите, заяви на срещата Софка Иванова, кандидат-общински съветник от ГЕРБ. Като начало тези проблеми навлязоха в нашата гимназия, а от тази година виждаме същите неща при всички останали учебни заведения в Смолян. Ние учителите трябва да поддържаме непрекъснат диалог с цел разрешаването на тези трудности. Тази година много трудно съставихме паралелките в училищата. Всички колеги помнят това. В стремежа си да привлечем повече деца влошихме отношенията помежду си. Противоречията се видиха от децата и ние олекнахме пред тях. Точно в тази посока ние трябва да започнем работа. Коментираме през последните месеци в ПП ГЕРБ до колко е възможно деца от две специалности да се обучават в една паралелка. Това на този етап е невъзможно, а един малък град се нуждае от всякакъв вид специалисти и то по-малко наброй. От пет години няма прием на ученици в специалността „Производство на облекло” и „Мебелно производство”. Това означава, че след две-три години ние ще имаме голям глад за такива кадри. Това се случва и в машиностроенето. В момента се търсят подготвени стругари, но вече няма такива млади хора в Смолян. Налага се да пренасочваме кандидатите към други специалности заради ограничения брой на децата. Искаме да разрешим този проблем и смятаме, че специализираните паралелки трябва да бъдат защитени. За да направим образованието по-ефективно е наложително да привлечен работодателите. Не е преувеличено да кажем, че ще си бъдем взаимно полезни. Бизнесът използва наготово подготвените от нас кадри, но за съжаление често пъти се налага допълнителна квалификация. Истината е, че преподавателите по теория и практика не са добре подготвени. Ние от ПП ГЕРБ искаме това да се промени. Имаме конкретно предложение през лятото учителите да посещават реални работни места в съответните предприятия. Технологиите се развиват непрекъснато, а учебните заведения не могат да си позволят модерна техника. За да подготвяме конкурентни кадри трябва да се усъвършенстват и самите преподавателите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе