Социолози очакват 50-55% избирателна активност

Социолози очакват 50-55% избирателна активност

Прогнозата е изготвена на 20 октомври и не отчита ефекта от събития, които могат да настъпят до края на кампанията или в самия изборен ден, посочват от НЦИОМ

Ппрогнозата на центъра е изготвена на базата на официално обявените от ГРАО избирателни списъци към 21 юни, 2011 година. Според списъците 6 933 748 е броят на българските граждани, които имат право да гласуват на изборите за държавен глава.

Социолозите отбелязват, че това означава, че активността на първия тур на предстоящите президентски избори ще надхвърли с около 10 на сто регистрираната от ЦИК активност на президентския вот през 2006 година.

На базата на тази активност от НЦИОМ прогнозират, че кандидатите биха получили следните проценти от вота на гласувалите:

Росен Плевнелиев (ГЕРБ) – между 35 и 39%

Ивайло Калфин (БСП) – между 27 и 31%

Меглена Кунева (независим кандидат) – между 11 и 13%

Волен Сидеров ("Атака")- между 5 и 6%ь

Румен Христов ("Синята коалицищ) – между 3,5 и 4,5% от вота на гласувалите

Останалите кандидати, според НЦИОМ, общо биха получили около между 7 и 18 на сто от вота на участвалите в изборите.

От НЦИОМ посочват, че прогнозата им е изготвена на 20 октомври и не отчита ефекта от събития, които могат да настъпят до края на кампанията или в самия изборен ден.

Анализаторите от НЦИОМ, подобно на другите социолози, уточняват, че при работата си на терен по време на изборната кампания не са регистрирали ръст на отказите за участие от страна на анкетираните.

Вирни се горе