Румен Пехливанов: „Гласувайте за мен защото другите нямат подкрепата на правителството”

Румен Пехливанов: „Гласувайте за мен защото другите нямат подкрепата на правителството”

Г-н Пехливанов на финалната права на Местни избори’2001 сме. Има ли напрежение във вашия щаб, сред опонентите, в самите избиратели?

  • Така е да, на финала сме, надявам се кампанията, разговорите и срещите с хората, които проведохме да са били ефективни.В нашия щаб за напрежение не може да се говори, а по-скоро за вълнение към предстоящите избори. Що се касае до опонентите ми напрежението им ескалира. Преминало е може би всякакви морални и етични граници.

Сред избирателите напрежението се изразява в това, че хората търсят промяна, за това се прогнозира висока избирателна активност.

Спазен ли беше добрия тон по време на кампанията или и този път не мина без удари под кръста?

Всякакъв род спекулации, доза фантазии, голословни приказки от страна на опонентите ми са съставките, определящи за недобрия тон на кампанията. За удари под кръста, както ги наричате не може да става дума, тъй като аз пред хората съм чист, нямам тайни, от които да ме е страх, че ще бъдат извадени на показ, за да послужат като удари.

В началото на кампанията споделихте, че тя ще бъде изцяло позитивна и ще говорите пред хората в детайли за това, което ще направите с екипа си, а нападките и провокациите ще отминавате. Носи ли Ви успех тази тактика или ще пробвате нещо друго в последните дни? Аз съм човек, който държи на думата си. Както в началото, така и на самата финална права, кампанията ми е изцяло позитивна, проведохме срещи с хората, спряхме се на отделни и главни детайли,за това, което смятам да направя. Стратегията затова как ще го постигна съм я направил отдавна, сигурен съм, че е успешна и не смятам да променям пътищата дo постигането й. Нападките и провокациите присъстват обилно, но това всякаш ни мотивира и амбицира все повече.

Досегашния кмет Николай Бояджиев демонстрира самочувстие, а от щаба му сякаш имат само едно послание : „Гласувайте за мен защото другите нямат подкрепата на правителството”.Премиерът Бойко Борисов нееднократно е подчертавал, че за него всички кметове са равни, но все пак как реагиратe на стила на Бояджиев? Да реагирам, означава, че вярвам на приказките и разказите му. По-скоро бих обърнал внимание върху думите на премиера. Адмирирам го за думите му. Управлението на всяка община, град, село на територията на България би трябвало да се подкрепя от правителството, без значение мнозиството, преобладаващо в него и това, че отделните местни власти са от различни партии. Та нали всичко това е България. Държавата – т.е. управляващите трябва да е в ролята на майка, а не на мащеха за народа.

Думите на Бояджиев могат да звучат антиконституционно, но позволете още един въпрос по тази тема: Готови ли сте да управлявате с „вързани ръце” и каква ще бъде стратегията Ви при такова поведение от страна на правителството. „Когато човек иска да направи нещо търси начини, а когато не иска -търси оправдания”. Аз искам да направя много неща и в тази посока ще търся всевъзможни начини. Щом сега съм в тази си позиция на кандидат за кмет – съм готов на много неща и знам, че ще се сблъсквам ежедневно с много такива. Но при решаването им ще се водя от Конституцията и законите на България, от прозрачност на казусите, и не премълчаване пред съответните органи.

В Рудозем върви странна интернет-война, в която изплуват шокиращи данни за управата. Как бихте коментирали? Защо наричат коалицията”Рудозем за всички” комунисти и котило на БКП. Прави ми впечатление, че компроматната война всъщност е фиктивна и неефективна, дори е симбиоза с жълтия печат. Няколко празни думи не са компромат, а “антикомпромат”. Нападението на опонентите ми се оказва най-добрата им защита. Когато човек, няма как да се защити от фактите, започва да напада и да използва всякакви епитети и сравнения. Всяка партия от коалицията е с далеч различна политика от тази на БКП. Тези, които ни сравняват с комунистите, явно не познават историята и сегашната политика.

Николай Бояджиев Ви хвърли ръкавица- обяви че това, което той е построил Вие дори не може да боядисате. В руслото на подобна реторика как бихте му отговорили и всъщност подготвихте ли „кофите с боя”? През последните 4 години се натрупаха ужасно много проблеми за решаване. Оценката на всички колеги е, че общината като цяло не се управлява добре по отношение на финансите, бюджетната дисциплина не спазва въобще. В следствие на това, общината има натрупани доста солидни задължения, инфраструктурата е в окаяно състояние. Не бих се нагърбил със задачата да боядисам нещо, което го няма или нещо, което все още е в процес изграждане, „нещо” , което за 4 години не придаде Вид на завършеност. Ние няма да боядисваме демагогия.

Колко срещи проведохте, с колко човека разговаряхте? Има ли нещо, което да Ви е изненадало по време на тези срещи? Постарахме се да проведем достатъчно срещи, за да запознаем хората с нас и нашата кaмпания. Разговаряхме с много хора ,по много различни теми и проблеми, обсаждахме възможностите за решаването им. Не ме изненада нищо от това, което чух, от което видях. До болка знам хората в общината от какво имат и нямат нужда. Това ми дава куражът да застана пред тях и да ги уверя, че ще се боря в името на тези нужди.

Кое ще бъде първото, което ще направите, ако спечелите вота на 23 октомври? Има много първи неща, с които да се стартира, но преди всичко трябва да се започне един градивен процес, процес на чуваемост между хората и местната власт, между Общинския съвет и общинска администрация в лицето на кмета. Добрите идеи да се обсъждат и да се търси консенсус по основните приоритети с всички политически сили и граждански формирования на територията на общината. Може би най-големия проблем, който съществува в нашата община е огромната безработица и изключително ниските доходи на хората. Основен приоритет и на мен, и на целия ми екип, както и на бъдещия общински съвет ще бъде добрата работа и доброто взаимодействие с бизнеса, който реално генерира и открива работни места. Пълна подкрепа за всички, който иска да създаде дори едно работно място или дори да наеме само себе си – да създаде за себе си ангажираност, ще се радва на нашата отзивчивост и пълна подкрепа в неговите намерения, дотолкова доколкото нещата са в рамките на закона. Следващите ни по-важни приоритети са търсене на форми за възстановяване здравеопазването в общината. Знае се, че в един дом винаги има какво да се желае, също както и в една община. Тогава, когато хората нямат препитание, всичко останало е на заден план.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе