Ръководствата на пенсионерските клубове от общината подкрепиха Дора Янкова за трети мандат

Ръководствата на пенсионерските клубове от общината подкрепиха Дора Янкова за трети мандат

Пенсионерските клубове в община Смолян подкрепиха Дора Янкова за трети мандат като кмет на община Смолян. На среща с ръководствата им в пенсионерския клуб в Райково събралите се представители на възрастните хора подчертаха, че Янкова е политикът, направил най-много за утвърждаването и съществуването на клубовете, което е огромна подкрепа за тях. Освен Янкова на срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници от БСП Петър Харадинов, Михаил Генчев, Ангел Добриков и Павлина Марковска, както и областният председател на БСП – д-р Тодор Кумчев.

Дора Янкова представи визията си за развитие на социалната политика, здравеопазването и съвместната работа на общинската управа с клубовете на пенсионера. Сред основните приоритети за бъдеща работа Янкова посочи изграждането на Дневен център за възрастни хора в града, където те ще могат да получават здравни грижи, административни справки, да общуват и участват в занимания по интереси. С помощта на сдружението на медицинските сестри ще има възможност за мобилни здравни грижи на болни и самотно живеещи хора в общината. „Повече от всякога на нас ние е нужна солидарност, взаимопомощ, защото кризата не е отминала и има много хора, нуждаещи се от подкрепа“, подчерта Янкова. Тя представи и идеята си за създаване на Защитено жилище за възрастни мъже и жени с психични проблеми и съобщи, че предстои и изграждането на два центъра за деца в риск. Предложи и използването на парамедици за лечение на хората в селата заедно с проекта за телемедицина.

Дора Янкова каза още, че ще бъде създаден Обществен съвет към общината, който да поеме молбите за подпомагане на хора в тежко социално и финансово състояние. Съветът ще проверява всички молби и ще преценява каква сума да се отпуска като помощ.

Пенсионерите приеха с одобрение и идеята в чертите на Смолян да се обособи пазар за екопродукти като картофи, фасул, боровинки, мед, домашни сладка и др., като по този начин градът и гостите му ще могат да изкупуват продукцията на местните земеделски стопани. По същия начин ще се даде възможност и за изкупуване на кравето мляко от животновъдите, които ще имат възможност за по-високи изкупни цени, а потребителите за качествен продукт. „Имаме основание да се чувстваме изоставени от държавата в условията на див на хаотичен, либерален пазар, с оправдания, стесняващи възможностите на родното производство. Точно сега трябва да сме заедно, за да намираме със собствената си предприемчивост най-верните изходи“, заяви Дора Янкова.

Тя изложи и развитото си виждане за облагородяване на градската среда с проекти за междублоковите пространства, кварталите, строителството на паркове, детски площадки и спорни игрища с активно включване на местните жители и младите хора чрез общинско финансиране на техни конкретни идеи и проекти.

Участници в срещата споделиха мнението си, че г-жа Янкова е единственият от кметовете в последните десетилетия, който уважава хората с бели коси, построили България, и знае как да отговори на техните непретенциозни, но важни нужди. Те подчертаваха, че тя е единственият кмет, който работи с програми, а не с общи послания. Същевременно коментираха моменти от програмата й за нов управленски мандат. Те поставиха и въпроса за облекчение на условията за пътуването на пенсионери с градския транспорт, чрез въвеждането на месечни карти с намаление.

Янкова подкрепи обединяването на клубовете на пенсионера в общината в общ съюз, така че да могат да организирано и всестранно да се поставят и търсят решения за най-важните проблеми на възрастните хора.

Купуването и продаването на гласове е пръстъпление!

Вирни се горе