Кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ се срещна с представители на горските стопанства в община Смолян

Кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ се срещна с представители на горските стопанства в община Смолян

Кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Николай Мелемов и кандидатите за общински съветници Венцислав Чолаков, Росена Милушева, Филип Топов и Данчо Киряков се срещнаха с представители на горските стопанства в община Смолян. Домакин на срещата беше Елин Лилов кандидат от листата на ПП ГЕРБ, лесоинженер в отдел „Горска икономика и европроекти” на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

„След влизането в сила на новия Закон за горите възникнаха доста проблеми и това е нормално с оглед на голямата реформа извършваща се в горския сектор. Проблем е забавянето на подзаконовите нормативни актове, които следва да регламентират доста от практическите дейности извършвани в горите. Имаме уверението на Министерството на земеделието и храните и на Изпълнителната Агенция по горите, че по всички наредби се работи и че предстои обнародването на най-важните наредби, от които зависи дейността на горските стопанства”, каза Елин Лилов. Друг проблем е забавянето на преструктурирането и увеличаването на персонала на Регионалните дирекции по горите, които по новия Закон са натоварени с много нови задължения и отговорности по отношение на недържавните горски територии. Една сериозна пречка беше отстранена съвсем наскоро – възстановено беше правото на горските надзиратели в държавните горски и ловни стопанства да осъществяват контрол и да съставят актове по Закона за лова и опазване на дивеча.

Какво да очакваме тази зима Елин Лилов, кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ

Наближава новият отоплителен сезон и положението с дървата за огрев отново излиза на дневен ред. Истинският проблем е, че темата започна да се експлоатира предизборно и вече се появиха спекулации, които искам да разсея.

Новият Закон за горите предвижда две възможности за добив на дървесина от физически лица за собствени нужди. Едната възможност е да се закупят дърва от временните складове, другата е всеки сам да добива дървесина от държавните гори по определени правила.

През юли министърът на земеделието и храните задава указания до държавните горски и ловни стопанства за реда и начина, по който могат да продават дървесина на физически лица. Единственото условие, според което всяко лице може само да добива дървесна от държавните гори е да фигурира в списъка по местоживеене на съответната община. На свой ред кметът предава данните на съответното горско или ловно стопанство. Тук е мястото да припомня, че това условие съществуваше и в предишния Закон за горите.

Какво ни чака тази зима? Бланките с удостоверенията за разрешаване на добив от физически лица за собствени нужди са получени в стопанствата в Смолянска община на 8 август 2011 г. След получаването на списъците съставени от кметствата е започнало и издаването на удостоверенията за събиране на дърва за огрев. Знам защо за жителите на село Мугла е определено да получат само по 10 кубика дърва за огрев. Отговорът е много лесен. Количеството от 10 кубика е определено от списъка изготвен от самото кметството, а служителите на държавно горско стопанство са задължени по закон да се съобразят с подадената заявка. Според предишния Закон за горите основното задължение за осигуряване на дърва за огрев се падаше на общините. Община Смолян притежава повече от 30 000 декара гори и за осем години тя не е позволила на жителите си да добиват дърва от общинските гори. От същия горски фонд обаче са продадени хиляди кубични метра дървесина на знайни и незнайни частни фирми.

Оставяме изводите на вас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе