Дора Янкова: Винаги съм била близко до Сивино

Дора Янкова: Винаги съм била близко до Сивино

Винаги съм била близко до Сивино. Това заяви вчера кандидатът за кмет от БСП на община Смолян Дора Янкова на среща с жителите на селото. Тя поздрави сивинци и кметския наместник Здравко Филипов за направеното през изтеклия мандат. След като представи присъстващите съветници от листата на БСП – Атанас Устабашиев, Илия Сбирков, Милко Гавазов, Петър Харадинов, Д-р Марияна Методиева, Ангел Добриков, Михаил Генчев, Илия Годев и Стефан Сабрутев, тя се спря на най-важното, извършено през последните четири години. Янкова подчерта, че 12 училищни сгради са преобразени по Програмата за енергийна ефективност, четирите социални дома са изцяло подновени и моторизирани, асфалтирани са 30,5 км. пътища, финализирани са 30 улици, построени са пречиствателна станция, депо за твърди битови отпадъци и др.

Що се отнася до село Сивино, всички си спомняте наводнението през 2005 г. и седемте къщи, които пострадаха от свлачището. Нашата бърза намеса спаси хората и тяхното имущество. Укрепихме домовете им, посочи Янкова. Разкрихме туристическия потенциал на горното течение на река Арда, в чийто ареал се намира и Сивино, показахме на хората пещерите, изградихме 16 екопътеки, 30 човека от селото назначихме на работа по различни програми. Продължаваме изграждането на водопровода и канализацията за отпадни води в Сивино, за да бъдат хората действително в 21 век. Подменяме периодично лампите на уличното осветление, обучаваме служители от кметствата, за да могат да получават по интернет на място административните услуги от общината.

Няма да спра да поставям на висок глас многото проблеми, които сме длъжни заедно с държавата да решаваме, независимо в кой край на общината са те. За Сивино най-болния въпрос е транспорта. Има подготвен човек и е въпрос на дни с „Рожен Експрес“ да го решим. Ще разговарям с президента на Република България Георги Първанов, за да се ускори издаването на българско гражданство на двамата мъже от махала Люлка. Тревожи ме състоянието на земеделските производители и тежестите, които държавата прехвърли върху тях. Веднага след изборите ще проведа разговор с министър Мирослав Найденов с цел да облекчим несправедливото състояние на хората по селата, които се занимават с производство на селскостопанска продукция или са ангажирани с дърводобива.

Няма да допусна да облагодетелстваме т.н. лицензирани фирми, от които според закона, трябва да изкупуваме дърва за огрев. Ще направим всичко възможно икономиката в общината да продължи да се развива и да разкриваме нови работни места. 668 човека работят по различни програми на МТСП и общината, защото сме социално-ориентирано управление и познаваме острите нужди на населението. Не преставаме да готвим проекти и да се вслушваме в гласът на народа.

Кандидатирам се за трети мандат не от самовлюбеност, както някои мои опоненти, а защото имам опита, силите и знанието да продължа да надграждам онова, което направихме през изтеклите осем години. Стоя близко до село Сивино, познавам хората на малките им имена, чувствителна съм за техните грижи, радости и надежди. И ще продължа да го правя, защото аз съм една от всички вас.

Преди това от 12.30, 14.30 и 16.30 часа се проведоха срещи на кандидата за кмет от БСП на община Смолян Дора Янкова и кандидати от листата за общински съветници с избирателите от Чеплят, Букаците и Горово.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вирни се горе