Дора Янкова откри официално научната конференция „Човекът и вселената в Смолян“

Дора Янкова откри официално научната конференция „Човекът и вселената в Смолян“

Кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова откри официално научна конференция на тема „Човекът и вселената”. Тя е организирана от Съюза на учените – клон Смолян, по случай 25-годишнината от учредяването на съюза в областния град, 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса – Юрий Гагарин и 30-годишнината от откриването на Националната астрономическа обсерватория „Рожен”. В конференцията, която ще продължи три дни са заявили участие близо 180 учени от различни градове и институти на страната и гости от Македония, Чехия, Сърбия и Косово. Официални гости на събитието бяха и кандидатът за общински съветник от БСП адвокат Иван Апостолов, зам.-председателят на Съюза на учените в България проф. Балтова, и.д. кмет на община Смолян инж. Румяна Янчевска и др.

Янкова, под чийто патронаж се провежда научния форум приветства членовете на Съюза на учените и посочи, че благодарение на тях Смолян се развива и обогатява. „Науката може да промени и подобри живота в Родопите“, категорична бе Янкова. Тя изтъкна, че учените за безкрайно значими за града, развитието на Родопите и България и напомни за призива на ЕС за учене през целия живот. „Това е пътят за излизане от кризата и възраждане на икономиката“, добави още кандидатът за кмет.

От трибуната проф. Балтова обясни, че трудовата й кариера е започнала от Родопите, като заради приноса й за развитието на млечния сектор и производството на сирене и кашкавал е обявена за почетна гражданка на Смолян. „Родопчани са хора с висок дух. Вижда се и подкрепа за наука и образование в последните години, което говори много за управлението на града“, подчерта проф. Балтова.

Съюза на учените- клон Смолян подкрепи идеята на Янкова за създаване на икономически съвет, който да работи за подобряването и съживяването на икономиката в общината. На базата на науката, с помощта на предприемачи и общественици съвета може ще има за цел да подобри икономическото и финансово положение в региона.

Вирни се горе