Дора Янкова: Аз съм моралният победител на местните избори в община Смолян

Дора Янкова: Аз съм моралният победител на местните избори в община Смолян

Аз съм моралният победител на местните избори в община Смолян, заяви на пресконференция в централата на БСП Дора Янкова. Тя посочи, че жителите на Смолян са станали свидетели на манипулирани и ожесточени избори, изпълнени с натиск, заплахи и манипулации. Вотът бе контролиран с покупка на множество гласове, а натискът върху гражданите се осъществяваше от целия държавен апарат в региона, каза още Янкова. Тя подчерта, че развитието и просперитета на общината са гарантирани , ако новите управници изпълнят проектите, които оставя екипа, ръководил до сега администрацията. Янкова показа 21 договора на стойност над 117 млн.лв., които са и разписани и са в различна степен на изпълнение. Сред тях най-големият е за втория етап на водния цикъл, предвиждащ работа по подмяна на водопроводните и канализационни системи по още 90 улици за 41 млн.лв. Договор за саниране на още 5 училища и детски градини, проект за обезопасяване коритото на река Черна от наводнения в Устово, чрез корекция и изграждане на подпорни стени, договор за интегриран план за развитие и подобряване състоянието на Смолян, който ще даде визията на града в следващите десетилетия, договор за довършване на пътищата до Катраница и Тикале. Сключени договора по Програмата за Европейско териториално сътрудничество България – Гърция за развитието на туризма и изграждането на пътя Горна Арда- Паранести- Драма и мн. други в областта на социалните услуги и интеграцията.

Янкова се застъпи за администрацията и изграденият в годините силен административен капацитет. „В администрацията не бива да има реваншизъм и чистка, защото оставям отличен екип от изградени специалисти, които знаят как се пишат, защитават, изпълняват и отчитат проекти, което е едно голямо богатство“, призова Янкова.

По отношение на изминалата предизборна кампания Дора Янкова заяви, че нейната е била очи в очи с хората, позитивна, насочена към разрешаване проблемите на хората. Имам самочувствието за добър и успял кмет, направил много за градежа и развитието на Смолян, въвел общината в европейските реалности и превърнал Смолян в марка от международен и национален мащаб. „За съжаление от страна на опонента ние видяхме отрицателство, агресия, манипулации, без политическо кавалерство, агресивна и брутална кампания с много пари, негативизъм. Цялата областна администрация, начело със зам.-областните управители, включително и областният управител бе превърнат в щаб на ГЕРБ“, каза още тя. Янкова изрази съжаление и от факта, че новият кмет на Смолян не е избран, а назначен от корпоративния натиск в региона.

Янкова отчете и привлечените инвестиции в общината през нейните двама мандата възлизащи на над 500 млн.лв. и реализираните капиталови инвестиции в размер на над 120 млн.лв. Пожелавам на новото ръководство на общината да привлече поне толкова инвестиции“, изтъкна още тя. Пътят на общината за развитие и добруване е начертан, като новия кмет ще изпълнява сключените договори, като аз постоянно ще присъствам в изпълнението им. Очаквам обаче да видя и какво ново ще предложи новата управа.

На въпрос какво ще прави оттук насетне, Дора Янкова отговори, че остава твърдо в политиката. Имам сила и политически опит и когато правя крачка назад, се засилвам с две силни напред. Ще бъдем силна опозиция и ще следим дали новия кмет си изпълнява обещанията, включително и с разкриването на нови работни места, които ще се изписват на специално табло. Бившия кмет на Смолян ще има повече работа в Изпълнителното бюро на БСП, по линия на НСОРБ, чийто председател е до края на февруари, ще чете и лекции.

Янкова благодари на всички жителите на община Смолян, гласували й доверие, като им пожела добруване и успехи. Тя бе категорична, че няма да се допусне натиск и унижение спрямо тях.

Вирни се горе