ЦИК:Този метод е предварително обнародван и добре известен на политическите сили. Разминаването се получава от математическия алгоритъм, по който се изчислява разпределението на мандатите.

 ЦИК:Този метод е предварително обнародван и добре известен на политическите сили. Разминаването се получава от математическия алгоритъм, по който се изчислява разпределението на мандатите.

За всичко е виновен методът Хеър-Ниймайер, който определя схемата на разпределение,съобщи БНТ. Макар че ни е познат от предишни избори, всеки път има изненадани и недоволни,обясниха от ЦИК.Привържениците на ГЕРБ в Смолян са силно възмутени, че вместо очакваните двама по предварителни сметки, в парламента ще имат само един представител от пропорционалната листа. Откриха причината в гласовете от Турция. Организираха и протест.

Миряна Найденова-актриса и организатор на гражданското сдружение “Днес” заяви:"Аз нямам нищо против, аз съм демократ и смятам че всички български граждани по света трябва да упражнят своя вот. Но не мога да разбера механизма, по който някой с предпочитания прехвърля в малък многомандатен район гласове, които подменят характера на вота."

Прехвърляне на гласове от чужбина към отделни райони – няма, увериха от ЦИК. Задграничният вот участва във формирането на общия процент, който печели съответната партия за страната.

От ЦИК отговориха,че гласовете от Турция влияят единствено върху това колко мандатата общо за страната на национално ниво ще получи всяка партия и не влияят на разпределението между районите и допълват,че се изхожда от чисто политическо твърдение, че след като за ГЕРБ са гласували повече, отколкото за ДПС в Смолян, те трябва да получат по-голям брой мандати. Това не са общински или кметски избори, където повечето гласове да предрешават въпроса."

Разминаването между очаквано и реално се получава и от това, че активистите си правят сметки само за своя район, без да се съобразят с картината за страната. В парламента влизат не спечелените проценти, а живи хора. Затова ако една партия има гласове за депутат и три четвърти в даден район, за да се изпълни и втория мандат трябва да се прехвърлят гласове за същата партия, но от друг район. Така се получава, че на определени места се взима, но на други пък се добавя. Важното е, че общият брой спечелени мандати на партията по никакъв начин не могат да се променят.

Вирни се горе