"Маркет линкс" прогнозира като най-вероятен парламент със 7 формации.

"Маркет линкс" прогнозира като най-вероятен парламент със 7 формации.

В него ГЕРБ ще има 76 пропорционални мандата и 15-17 мажоритарни депутати, БСП – 44 пропорционални и 8-10 мажоритарни, ДПС – 26 пропорционални и 5-6 мажоритарни. 22 пропорционални и вероятно един мажоритарен депутат ще има Атака, 21 народни представители от пропорционалната листа – за Синята коалиция, 11 пропорционални мандата за коалицията РЗС-ВМРО, и 9 – за Лидер-Новото време. Агенцията не се наема да каже категорично коя от трите партии, които са на ръба – РЗС, Лидер или НДСВ, ще отпадне от класацията за парламента, защото електоратът на трите формации е свързан и прелива от едната към другата, съобщи БТА. В момента изглеждало малко вероятно НДСВ да повтори резултата си от евроизборите. Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-трудно щяло да се състави правителство, коментира тя. “Медиана”

Кольо Колев от “Медиана” коментира, че на 5 юли ще стане ясно кой ще е победител, тоест успял е да събере най-много гласове, но няма да има отговор на въпроса за властта. Най-много гласове ще има ГЕРБ, а разликата между него и втората политическа сила ще бъде между 6 и 7 процента. Той прогнозира много шарен парламент. Сигурните за следващото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и Синята коалиция, а НДСВ, “Лидер” и РЗС са около 4-процентовата бариера и никоя от тях не може да бъде сигурна, че ще я прескочи. Колев смята, че в следващото Народно събрание ще влязат и осемте формации, но дори една или две да отпаднат, съставянето на мнозинство и съответно на кабинет пак ще бъде трудно.

“Атака ще се представи добре на тези избори, но никой не иска да играе с нея и това ще я постави в една роля на балансьор, който не трябва да демонстрира, че е балансьор”, коментира социологът. Според него ситуацията е доста странна и с много неизвестни.

“Не изглежда вероятно и възможно съставянето на двойна или тройна коалиция както вляво, така и вдясно, която да осигури мнозинство и да излъчи правителство, така че ни чака период на много тежки преговори с неясен край”, коментира той. “Мажоритарният вот е замислен като идея да събуди избирателната активност, но има много сериозни възможности да я намали и да пръсне гласове”, каза още Колев.

“Много от хората, които ще гласуват за определени партии, не харесват съответните мажоритарни кандидати – близо 30 процента не одобряват кандидата на политическата си сила”, отбеляза социологът. По тази причина не е ясно дали тези избиратели ще подкрепят мажоритарния кандидат на партията си, дали ще гласуват за друг кандидат, или изобщо ще се откажат от избора. Въпреки това Колев прогнозира сравнително висока избирателна активност, близка или малко по-висока от тази през 2005 г. – около 3 700 000.

Галъп Според Кънчо Стойчев от Галъп сравнително голямата избирателна активност ще постави на изпитание по-малките партии. Няма да им е лесно на РЗС и НДСВ, макар че категорична прогноза дали ще бъдат в следващото Народно събрание е като гадаене на кафе, отбеляза той. Стойчев смята, че Лидер имат много добър шанс да бъдат в парламента. Той очаква основното съотношение от евровота между ГЕРБ и БСП да се запази и ГЕРБ да има преднина между 6 и 8%. ДПС ще се представи по-добре в сравнение с евроизборите, основно заради гласовете от чужбина.

“Очакванията ми са, че ГЕРБ и Синята коалиция от една страна и БСП и ДПС – от друга, ще бъдат в доста изравнено положение и съставянето на кабинет няма да е никак лесно”, коментира Стойчев. Скала

Агенция Скала прогнозира 8-партиен парламент и избирателна активност от 3.3 млн. – 3.5 млн. души. Според агенцията процентната подкрепа ще изглежда така: ГЕРБ – 28%, Коалиция за България – 19%, ДПС – 14%, Атака – 10.5%, Синя Коалиция – 8.5%. НДСВ, Лидер и РЗС и трите по 5%. Всички останали участници във вота – общо 5%. При по-висока от очакваната избирателна активност ГЕРБ ще получи по-висок резултат, а КБ и ДПС по-нисък. Също така при по-голяма избирателна активност има вероятност трите партии, които имат около 5 на сто да не прескочат изборната бариера. При по-малка избирателна активност ще има скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и КБ. По пропорционални мандати, които са общо 209, Скала дава пред БГНЕС следната прогноза: ГЕРБ – 61 мандата, КБ- 41 мандата, ДПС – 32 мандата, Атака 23 мандата, Синя коалиция – 19 мандата, НДСВ – 12 мандата, Лидер – 11 мандата, РЗС – 10 мандата. А мажоритарните мандати, които са 31, разпределя по следния начин: ГЕРБ – 14 мандата, Коалиция за България – 9 мандата, ДПС – 8 мандата. Шансове да вземата мажоритарен мандат имат също така Атака, РЗС, Синята Коалиция, Лидер и независими кандидати.

“Все пак смятаме, че всички мажоритарни мандати ще бъдат разпределени между трите основни политически партии”, се казва още в прогнозата на Скала. Общо разпределение на мандати в бъдещия 41 парламент: ГЕРБ – 75 мандата, КБ – 50 мандата, ДПС – 40 мандата, Атака – 23 мандата, Синя коалиция – 19 мандата, НДСВ – 12 мандата, Лидер – 11 мандата и РЗС – 10 мандата. Двете условия от които зависи дали тази прогноза ще се окаже близка до крайните изборни резултати според агенцията са: Избирателната активност, близка до прогнозираната и осем партиен парламент. Ако някоя от политическите партии не прескочи изборната бариера тогава окончателните резултати ще бъдат силно променени. АССА-М

Михаил Мирчев от АССА-М пък прогнозира активност до 3,1 -3,2 млн. гласоподаватели. Според него има два варианта.

“Първият е дистанцията между ГЕРБ и КБ да се съхрани близка до това, което беше на евроизборите, тогава беше 6%. В момента може би малко ще разшири шест, седем до осем. И другият вариант е разтягане на тази дистанция до десет и над 10%. Но в нещата, които се регистрират чрез социологически изследвания, има много питанки и ще видим какво ще се получи на самите избори”, каза Мирчев пред БНР. “Ако Бойко Борисов бъде първа политическа сила и му бъде даден мандат, той ще бъде изправен пред избор. Дали ще играе като сериозен политик, тоест ще му се наложи да направи такъв тип неудобна, крайно неудобна за него коалиция, или ще вдигне бялото знаме, ще си отиде в Банкя и ще каже – аз съм принципният, играйте вие на политиката, тоест вие спасявайте България от кризата”, коментира Мирчев.

Вирни се горе