Ивайло Калфин: Липсата на национална политика е причина за случващото се в страната

Ивайло Калфин: Липсата на национална политика е причина за случващото се в страната

Липсата на национална политика е причина за случващото се в страната, заяви евродепутатът и кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин на среща с граждани от Смолян. Срещата се състоя в залата на планетариума, като на нея се събраха над 200 души от града. Официални гости на събитието бяха и кметът на Смолян Дора Янкова, председателят на Общинската организация на БСП Атанас Устабашиев, председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев и др. Според Клафин основните проблеми в държавата са четири: непрекъснато растящата безработица, която в момента в България е 15 % и продължава да се увеличава, като по този показател страната ни е на второ място по ръст на безработицата в ЕС; липсата на инвестиции; задлъжнялостта на държавата към бизнеса в общ размер на 2,5 млрд. лв и променливата политика на правителството, която също води до отлив на инвеститори.

„Несправедливо е най-бедните да плащат цената на кризата, минималната социална политика не е даване пари нахалос, както мисли финансовият министър”, подчерта Калфин.„Кризата не е статистика, а усещането на всеки българин за ежедневието му, резервите и на държавата, и на хората бяха стопени за последните две години”, каза още той. В България се връща проблема с бедността, много хора отново са на ръба, изтъкна още той.

Кметът на Смолян Дора Янкова подчерта, че за изхода от кризата и перспективата за българските общини е важно както местния ресурс, така и увеличение на държавния ресурс, а също така и еврофондовете. Янкова предложи създаване на национална стратегия за развитието на регионите с разписване на икономическото им състояние в момента и определяне на помощ от държавата, общините, бизнеса, синдикатите и гражданското общество.

Пред множеството кандидатът за президен коментира, че 150 млн. евро от Дунавската стратегия за развитие са отклонени за строежа на софийското метро. Няма нищо лошо, метрото е много важен обект, но не за сметка на развитието на страната”, каза още Калфин. Той добави, че в момента страната се поддържа от фискалните резерви, които се топят и свършват. Евродепутатът добави, че втора година заплатите и пенсиите у нас са замразени, с което в страната отново се е върнала бедността. “Има хора, които са на ръба на оцеляването и не е нормално да казваме, че има ръст на икономиката от 2% при условие, че безработицата се увеличава, а инвестициите намаляват. Фирмите фалират, хората са без работа, а на тези факти се отговаря със построяването на 15км. магистрали и стоежа на още две”, добави Калфин и призова държавата спешно да плати на фирмите, за да може да излезем от кризата.

Вирни се горе