Иван Кръстев: МВР доведе Борисов на власт, сега може да го свали

Иван Кръстев: МВР доведе Борисов на власт, сега може да го свали

Ако се вгледате в политическата история от последните 20 г., ще видите, че това, което довежда политиците на власт, е същото, което ги сваля от власт, заяви в интервю за в. “24 часа” политологът Иван Кръстев. “През 1997 г. Костов дойде на власт, защото успя да превърне СДС в силна и дисциплинирана партия. Кризата на партията и израждането й в клиентела ерозира управлението му. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дойде на власт, като превърна политическата неопределеност в своя програма. Неговото верую беше, че добрият политик не трябва да затваря никоя врата, и това му донесе огромен изборен успех. Когато всички врати се отворени обаче, става голямо течение – няколко години по-късно НДСВ настина и още е на легло. Коалицията с ДПС доведе Станишев на власт, но съюзът с Доган срина левицата”, коментира Кръстев политическата система в последните над 10 години.

По повод сегашното правителство той казва: “Това, което доведе Бойко Борисов на власт, са МВР и медиите. Това, което заплашва правителството, са МВР и медиите. Енергичните действия на МВР продължават да имат обществена подкрепа, но расте страхът, че службите за сигурност злоупотребяват с власт. Всеки подслушва всеки, а след това всички четем подслушването в медиите. Малко сме на етапа “подслушват ме, значи съществувам”. Действията на МВР породиха страх, но страхът, вместо да мобилизира администрацията, я парализира. Върна се популярната реплика от соца "да не говорим за това по телефона”. Някои в службите за сигурност повярваха, че ако цял живот си подслушвал банкери, ще можеш да управляваш банкова система.

Кръстев коментира и по какъв начин медиите се оказват важен фактор за успеха на премиера Борисов. “Той има таланта да говори на медиите и да чува медиите, но е заплашен от медийна зависимост. Премиерът превърна медиите в трети вицепремиер на правителството си. Това има своите добри страни, но крие и риск. Днес в България има медии, които искат да се харесат на премиера и да направят бизнес от това. И такива, които искат да свалят премиера и да направят бизнес от това”.

Според него такива, които не искат нито едното, нито другото – остават без бизнес. “А когато в медиите има много “приятели” и “врагове” на правителството, политиката се свежда до компроматна война. Аналитичните статии са в жанра на доноса, а хората намразват всички. Имам тягостното усещане, че културата на доноса е на нива отпреди 1989-а и единствената разлика е, че сега доносите не ги пазят в службите, а ги тиражират в жълтата преса”, казва още политологът.

Той коментира и конфликта на МВР с лекарите по повод скандала със смъртта на недоносеното бебе в болницата в Горна Оряховица (днес излязоха резултатите от медицинската проверка). “Ако иска да управлява, правителството трябва да приеме, че да решиш един проблем и да арестуваш някого не са едно и също нещо. Криминализирането на цели съсловия е опасна политика. Не можеш да спечелиш войната с корупцията в болниците, ако създаваш усещането, че за теб всички лекари са престъпници. И големият проблем с лекарите е не че те ще излязат на улицата и ще протестират. Големият проблем е, че най-добрите ще си отидат. Протестният вот избира правителство за един мандат. Това, което може да преизбере едно правителство, е доверието на средната класа – лекари, учители, съдии”, казва Кръстев.

На въпрос дали е изненадан от сблъсъка между Министерството на финансите и МВР, той отговаря: “Не, защото в добрите учебници по политология още в увода пише, че по време на студената война най-големият враг на американската армия е… американската флота. Просто се борят за един и същи ресурс”.

По повод скандала с дипломатите агенти на ДС, политологът казва: “Правителството направи това, което трябваше. По темата за досиетата през последните 20 г. всеки искаше да се бори с ченгетата, но той да решава кой е ченге. Всички говореха за морал, а всичко беше политика. Комисията по досиетата сложи край на това и е една от малкото институции, които заслужават уважение”.

По думите му кризата във Външно министерство е пряк резултат от “чудовищната безпринципност” на политическата класа. Според него президентът Георги Първанов повече от всеки друг носи отговорност за създалата се ситуация. “Предишното мнозинство, доминирано от БСП, гласува закона за отваряне на досиетата. И всички се съгласиха, че съпричастността към ДС е проблем. Ако президентът не е бил съгласен с това, то е трябвало да реагира тогава. Ако президентът наистина вярва в индивидуалния подход (нещо, с което бих се съгласил), то трябваше да изиска и да се запознае с досиетата на предлаганите за посланици и да поеме политическата отговорност за всяко от тези назначения. Това щеше да е честно, но не това се случи”, каза още Иван Кръстев. Той смята, че държавният глава няма как да спечели от този скандал, а правителството ще получи обществена подкрепа за отзоваването на посланиците.

Вирни се горе