Виктор Билянски - за успеха, когато си убеден, че ти принадлежи

Виктор Билянски - за успеха, когато си убеден, че ти принадлежи

За успеха на един смолянчанин…

Каква е историята на Scale Focus? – 10-на изречения максимум за това как така бързо успяхте да се развиете от нулата

Компанията стартирахме през Март 2012г. Основатели сме петима човека, на средна възраст, с доста богат опит в ИТ индустрията. Още от самото начало успяхме да съберем страхотен екип, от супер мотивирани хора, с които бяхме работили преди. Целта, която си бяхме поставили е да създадем компания, в която хората да работят с огромно желание и заедно да постигаме големи цели. Успяхме, защото бяхме убедени твърдо, че ще успеем и също така привлякохме най-добрите хора в екипите си.

Защо успяхте? Кое направихте както трябва?

Мисля, че една от основните причини защо успяхме да се развием от нулата толкова бързо е точно този хъс и страхотен дух на основателите и екипа от хора, с които стартирахме в началото. Днес, малко повече от 3 години по-късно, вече разполагаме с екип от над 250 човека и мога смело да кажа, че първоначалният ентусиазъм не е утихнал, напротив вече сме си поставили още по-големи цели и предизвикателствата пред нас са още по-големи неща, което ни мотивира допълнително.

Кой е най-големият ви провал/грешка? Кое не успяхте да направите?

Не мога да твърдя, че имаме провал до момента, искрено се надявам да нямаме и за напред. Малки грешки правим постоянно, но се опитваме да се учим от тях и да ставаме все по-добри, отстранявайки тези грешки. Затова винаги се радваме, когато служител, партньор или клиенти ни показва къде грешим.

Кои са най-големите предизвикателства в момента за вас като бизнес? А като мениджър?

За всеки един бизнес най-голямото предизвикателство е намирането на нови клиенти, за нас като растяща компания е валидно с още по-голяма сила. Предизвикателство е също и как да станем успешна международна компания. Голямо предизвикателство е привличането на най-добрите хора. Като мениджър, бих казал, че предизвикателство е това как да бъде организирана и ръководена компанията, така че всички служители да се гордеят, че работят при нас.

Кое работи в управлението на хора? Коя е вашата тайна?

Това да може да погледнеш нещата от гледната точка на самите хора, да се поставиш на тяхно място и да разбереш, какво точно би ги направило мотивирани и щастливи. Да имат доверие и уважение на своя ръководител, и да са готови да покоряват върхове заедно.

Как мотивирате вашите служители?

Мотивацията на служителите е изкуство, за съжаление няма рецепта, която да казва как трябва да се мотивират служителите, което според мен е двупосочен процес и започва още от момента на наемане на правилните хора. Има хора, които дори и да работят в най-добрата компания в света няма да бъдат мотивирани и щастливи. Признаването на приноса на служителите към компанията и уважението към тях като личности работят много добре според мен. Разбира се трябва да се обръща внимание и на страшно голям брой други неща, за които има изписани много книги по въпроса.

А когато подбирате/наемата хора, кой ви е любимият въпрос, който задавате на интервюто?

Какво искат да постигнат от професионална гледна точка, какво ги мотивира и какво е индекс, когато интервюто е техническо :)

Вашите силни черти? А слабите? Как се справяте с тях.

Силни черти, амбиция, хъс, позитивизъм, емоционална интелигентност и това че обичам предизвикателствата.

Слаби черти: подреденост. Има и други, които не искам да споменавам, но работя върху това слабите ми черти да станат силни!

Има ли такава черта на вашия характер, която другите мислят за определяща погрешно – т.е. създавате ли грешно впечатление понякога – мислят ли ви за строг, а вие не сте; или ви мислят за екстровертен тип, а вие сте аналитичен ….

Понякога изглеждам прекалено мек и мил, но това не е точно така.

Кой ви вдъхновява? (книги, хора, истории)

Вдъхновяват ме всички иноватори – Стив Джобс, Елон Мъск, Ричард Брансън. Пътят на величието (Good to great) е страхотна книга, която ме вдъхновява.

Имате ли навик/трик, който свързвате с успеха си? Кой е той?

Винаги да се опитваш да си номер 1 в това, което правиш, да вярваш, че може да го постигнеш и да правиш съответните стъпки в тази посока.

Има ли въпрос който винаги сте искали да ви отправят, а никой не го е задавал?

Този въпрос никой не ми го беше задавал до сега, не знам какъв е отговорът

Какъв е вашият съвет за предприемачите в България?

България е много малък пазар, за съжаление, за да бъде един бизнес успешен той трябва да бъде успешен и на международния пазар. Доста, често съм виждал предприемачи да се опитват да развиват услугите и продуктите си фокусирайки се единствено върху местния пазар. Мисля, че последно време обаче за щастие нещата се променят, в положителна посока. Също така много хора си мислят, че едва ли не самата идея е най-ценното и единствено нещо, което е важно, за да бъдат успешни. Аз бих казал, че идеята е много важна да, но тя е 1% от общия успех. Останалите 99% са работа и изпипването на детайлите, във всяко едно отношение.

Виктор Билянски – Chief Technology Officer and Co-Founder | ScaleFocus AD

Вирни се горе