Венета Миланова: Поне два километра на ден трябва да се изминава

Венета Миланова: Поне два километра на ден трябва да се изминава

Венета Миланова е работила като рехабилитатор в Правителствена болница 27 години, преди 3 месеца се пенсионира.

Тя участва с лекция в Доспат на тема „Кинезитерапия при диабетна полиневропатия”.

Какви са вашите впечатления от срещата Ви в град Доспат?

За първи път присъствам тук между вас. Останах с добри впечатления. Хората се интересуваха задаваха въпроси предимно от финансово естество, Всички се интересуваха от глюкомерите, от лентичките.

А защо не се поемат на 100% от здравната каса?

Това вече трябва да го каже здравната каса.

Има ли такъв вариант?

Има вариант, да. Но аз мисля, че това е в компетентност повече на г-жа Ангелова, която се занимава с този въпрос за тези глюкомери и сега във вторник тя се явява на един търг, който смятам, че ще бъде с положително решение. Тя спомен а бройката на тези лентички, които са важни за изследването на захарта. Спомена бройката, която ще се отпусне, което ще бъде от полза на пациентите.

Като специалист в областта на рехабилитацията какви са ви наблюденията?Защо са важни рехабилитацията и движението при диабета?

По моите наблюдения едно от причините за усложненията на захарния диабет е обездвижването. Обездвижването е на първо място. Недостатъчното следене на кръвната захар.

Колко трябва човек да се движи, за да няма проблем?

Трябва да се движи умерено. Да няма натоварване. Поне два километра на ден трябва да се изминава. Аз споменах в моята лекция, че е много важно движението, което се прави от всеки да се съобразява с всеки пациент и как да се движи и къде да се движи.Едно от усложненията при захарния диабет е неправилното ходене. Неправилно е да се ходи по стръмно, слизане надолу.

Защо?

Защото там се получава едно натрисане на стъпалата.Забележете и вие, когато се качвате нагоре ви е по–лесно отколкото слизането. Защото се получава едно пренапрежение на долните крайници.Получава се спазъм на мускулите от неправилното разпределение на тежестта, защото при едно слизане надолу се натоварват коленни стави, глезенни стави, тазобедрени стави най – вече и от там започват вече болките. От тук много важно място се отделя на обувките.Абсолютно забранено е носенето на тесни обувки. Те трябва да са удобни, да не са тесни. Да са удобни на стъпалата долу. Да се носят и едни така наречени силиконови стелки. Напоследък се препоръчват на пациентите, които облекчават тежестта на самото тяло. Тези стелки също предотвратяват дразненето на кожата. Също предотвратяват раздразненията, които могат да се получат по кожата. Омекотяват тежестта и по този начин се подобрява тропиката на тъканта, която е много важна.

Значи Вие препоръчвате движението по равно?

Да!

Бягане?

Но бягане с умерено темпо. Да няма натоварване много.Д а няма силови упражнения. Да няма каране на колело, което е с продължителност с повече от половин час. Карането на колело е хубаво да се кара, но по равен терен и с почивки. Примерно кара се половин час колелото, почиват се 10 минути. Кара се пак половин час. Да не се кара продължително време без почивки, защото така се натоварват всички стави.

Какви въпроси най – често задаваха днес?

Задаваха въпроси най – вече за баните, които аз препоръчах. Къде да отидат пациентите. Оплакваха се хората от това, че им се изписват малко процедури. Някъде в някои от базите не се правят процедури. Специално мъжете обърнаха голямо внимание на тези сегментарни масажи, които аз споменах, които са много важни. Те заемат едно от важните неща в лечението на диабета. Това е един масаж, който цели да се подобри тропиката и за това се прави избирателно на засегнатите крайници. Прави се един сегментарен масаж, който е от съществено значение, но за съжаление, това е че хората казаха, че се избягват.

За тези, които днес не успяха да дойдат на наистина ценната лекция, все пак 3–4 правила или препоръки, какво бихте им казали да правят на ден задължително?

Първо да се консултират със своя лекар т.е. невролог и ендокринолог, които са водещите специалисти при диабета. Да контролират кръвната си захар. Да ходят умерено. Да нямат физическо натоварване и най – вече да ходят с удобни обувки, което е много важно. Ходенето с удобни обувки е на първо място.

Ако имате още нещо, което Вие мислите, че е ценно да споделите?

Мен малко ме учуди това, че много малко хора присъстваха, защото г–н Халил Пържанов спомена, че тук е доста голям броя на хората с диабетна полиневропатия. Не си спомням бройката, която той упомена, но може би, защото се съвпадна с датата на пролетното почистване или може би и от това, че все пак хората идват и от провинцията. Затруднени са с предвижването и това сигурно отдава отражение.

Имаше представители от населените места!

Поне имаше представители и те могат да предадат информацията. И тези неща, които оставих като нагледни материали да ги разгледат и да изпълняват упражненията и то всеки ден, защото едно от условията да няма усложнения при диабетната полиневропатия е кинезитерапията.

Вирни се горе