В община Доспат успешно се прилага схемата "Училищен плод"

В община Доспат успешно се прилага схемата "Училищен  плод"

Вече повече от три месеца във всичките детски градини и училища на територията на Община Доспат се пригага успешно схемата “Училищен плод”. Днес 22.12. бяхме на посещение в НУ"Вергил Ваклинов" – гр.Доспат. Присъствахме по време на предоставянето на плодове за учениците от първи до четвърти клас. Заявеният плод бе портокал. Бе направена среща с ученици, учители и директора на училището г-жа Мудова, която бе любезна да сподели виждания относно програмата. Вижте интервю с директора на училището, както и фотографии с ученици от училището,подготвени от ИНЖ.ВЕСЕЛИН КАЛФОВ – ГЛ.ЕКСПЕРТ ОКМСДПП В ОБЩИНА ДОСПАТ.

1.Г-жо Мудова ,как се изпълнява Схемата „Училищен плод” на ДФ Земеделие в НУ”В.Ваклинов”? Доволни ли сте от изпълнението на тази схема?

Седмично два пъти се раздават плодове или зеленчуци според направените заявки от нас . Ученици , учители и родители са доволни от стартирането и изпълнението на схемата „Училищен плод” .

  1. Има ли забавяне или неизпълнени заявки? Какво ще споделите относно доставянето на плодовете в училището?

Заявките се изпълняват редовно и с нужното качество . Идеята е много добра и ще е хубаво да продължава .

  1. Казахте, че освен децата доволни са и родителите. Как смятате ще окаже ли ефект тази схема върху налагането наздравословното хранене сред децата? До колко родителите участват в тази дейност?

Схемата „Училищен плод” допринася за създаване на навици за здравословно хранене . Родителите пряко неучастват за реализирането на схемата , но допринасят с това , че дават джобни на децата си като им поръчат да си купуват плодове , а не кроки или вафли .

  1. Какво е качеството на доставените плодове – те отговарят ли на наредбата за „Училищен плод”.

Нямаме оплаквания . До момента плодовете или зеленчуците винаги са били с добро качество .

  1. Децата са малки и се налага последващ контрол – изяждат ли си всички плодовете?

Да , изяждат се .

  1. Какви ползи очаквате от прилагането на Схемата „Училищен плод”?

Очакванията ни са учениците да свикнат ежедневно да консумират плодове и зеленчуци , което е в унисон със здравословното хранене , а и е цел на схемата „Училищен плод” .

  1. Какви дейности и мерки от страна на училището прилагате за популяризирани на схемата и на здравословното хранене?

За популяризирането на схемата има сложен плакат още на входа на училището и дипляни в къта на коридора . На проведените учитело-родителски срещи беше сведено до знанието на родителите , че през настоящата учебна година децата им ще получават плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод” на ДФ Земеделие . А за значимостта на здравословното хранене и формирането на здравословни навици на хранене у подрастващите в училище се е работело и предходните години . През учебна 2009/2010 година г-жа Елка Халачева се присъедини към инициативата на БЧК по програмата „Здравословно хранене” – всички ученици получиха материали по темата , проведе се обучение с третокласниците и за високите резултати училището и г-жа Халачева получиха грамота от Областният съвет на БЧК – Смолян . В Часа на класа има застъпени теми за здравословно хранене , а и мед.сестра Афузова провежда беседи за културата на хранене .

Вирни се горе