В "Арексим" всеки е важен по веригата

 В "Арексим" всеки е важен по веригата

Няма първо, второ или трето качество. Има само отговаря и не отговаря на изискванията, доставено и недоставено навреме.

Визитка: инж. Красимир Трифонов, изпълнителен директор в Арексим Инженеринг ЕАД. Родом от София. Завършил е Технически университет-София, специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“, специализирал е мастер Инженеринг и бизнес администрация. С над 30-годишен опит в бизнеса с инструментално оборудване и пластмаси. Преминал е през всички етапи на производствения процес. Щастливо женен, има дъщеря, която живее и работи в България.

Как посрещнахте професионалният празник на машиностроителя?

Радвам се, че най-после в страната се заговори за машиностроителите и че има професионален празник на машиностроителя. Защото дълги години, машиностроенето беше сложено в килера. И като започнем от регионално и стигнем до национално ниво, всички говореха за аутсорсинг, за компютри, за телемеханика, които са дисциплини на бъдещето и аз много ги уважавам. Към настоящия момент в България обаче и конкретно в района на Смолян, машиностроенето е основното, което би могло да извади региона от състояние на икономическа безисходица. Защото от една страна то създава дългосрочни работни места, а от друга, формира компетенции в хората, които се развиват с годините и имат стойност до края на живота им. Това са неща, които дават трайни знания и заетост. Много е важно да се разбере този подход от правилната му перспектива.

Какво правите, за да привлечете нови работници и как ги квалифицирате? Какви качества е необходимо да притежават хората, които работят за вас?

Основният двигател в компанията са хората. Компетенциите се предават от по-старите на по-младите. Посредством вътрешните обучения успяваме да поддържаме състава и необходимите му умения и така да бъдем и успешни на пазара. Но поради насочеността на повечето младежи във виртуалните технологии, това е доста трудно. Изпускат се нещата, които се създават не с виртуални, а с реални технологии, хора и компетенции. За Смолян, машиностроенето е била една от основните водещи индустрии тук. Арексим е имал шанса да стъпи, когато е започвал дейността си след промените, на уменията и знанията на хора, които са ги развивали по онова време. Тогава още са привлечени и възрастни и млади, създаден е екип, който е успял да се развие през годините. Днес тук работят 800 работници и служители. С течение на времето разбрахме, че е много важно, понякога дори повече от професионалната компетентност, хората, които привличаме в компанията да притежават силни личностни качества. Защото, когато в екипа работят отговорни хора с умения за екипна работа, кооперативни, фокусирани върху крайната цел, могат да бъдат успешно обучени и да придобият професионална компетентност.

В последните 2 години започнахме активна работа с местните учебни заведения. Трудно е, защото просветните звена са много консервативни. Работят по свои правила дефинирани преди повече от 30 години, които се променят бавно и трудно. Т.е. скоростта, с която се променят и адаптират към нуждите на пазара е много по-малка от тази, с която се развива търсенето. И все пак тази колаборация започва да дава резултати. Важна е посоката и аз лично мисля, че до няколко години те ще станат по-ориентирани към нуждите на местния бизнес.

Какво е важно за АРЕКСИМ в обслужването на клиентите?

Работим с повече от 35 клиенти от цял свят. Над 80% от продукцията се изнася за клиенти в чужбина, а останалите 20% се доставят в България. Ние сме едни от малкото в България, които успяваме да работим с клиенти като “Костал”, “Бош”, “Макита”, “Шнайдер”, “Либхер”, “Фесто”, “Грамер”, “Вите”. Това са глобални корпорации, които произвеждат и продават в цял свят. Нямаше да успеем, ако не работехме с хора, които притежават качествени компетенции. Клиентите не правят компромиси. Няма първо, второ или трето качество. Има само отговаря и не отговаря на изискванията, доставено и недоставено навреме. Това трябва да се преведе на езика на хората и разбирането, че на всеки един етап работата трябва да бъде свършена както трябва. Всеки по веригата е важен.

Какви технологии използвате и развивате?

Има две основни технологии. Едната е машиностроителна, а другата е преработка на полимери. Те една без друга не могат. Машиностроителната технология е проектиране изработката на инструменталната екипировка. Това са така наречените матрици. В тях се отливат всички пластмасови технологични детайли, които са навсякъде около нас. 2/3 например от частите на автомобилите са пластмаса. Колкото са по-големи изискванията към детайла, толкова матрицата, от която се получава крайното изделие е по-сложна. Така, че както разбирате, машино и полимеростроенето са много свързани.

Как виждате компанията, в която работите и ръководите след пет години? Какви са приоритетите ви?

Стратегията, която си поставяме пред борда на директорите е да имаме още една производствена сграда в тази локация, с 60 машини в нея, която да заработи до 2 години. Както и да отворим нова производствена площадка и завод в Централна Европа, за да оптимизираме транспортните разходи.

Какво ще пожелаете на вашите работници и на колегите ви от бранша?

Здравето е най-големият човешки капитал, затова пожелавам на тях и на колегите машиностроители в Смолян и страната здраве и след това да бъдат успешни, поне колкото Арексим се развива. Да бъдат по-оперативни, отговорни и по-търсещи взаимно сътрудничество. Защото в сферата на машиностроенето възможностите са толкова големи, че нито една компания сама не би могла да ги поеме. Добрата връзка между всички машиностроители и индустриални предприятия, би могла да доведе до това повече бизнес да остане в България, а не само да преминава през нея.

Интервю на Рада САКАЛЕВА

Вирни се горе