Училището е ценно за цялата област и трябва да го съхраним

Училището е ценно за цялата област и трябва да го съхраним

Директорът на ПГПИ Симеона Савова – Коруева: Училището е ценно за цялата област и трябва да го съхраним

  • Г-жо Савова, какво е бъдещето на Професионална гимназия по приложни изкуства?

  • Надявам се светло.

  • Вие сте отскоро директор, какви трудности срещнахте в работата ?

  • Проблемите, с които се сблъсках за мен бяха чисто административни. В началото доста се стреснах от това, защото като практикуващ педагог винаги съм се занимавала с това да преподавам живопис и изобразително изкуство на децата и съответно да рисувам, защото съм практикуващ художник. Малко тежко ми дойде цялата тази административна насоченост, която изисква работата, но в крайна сметка човек се справя с всичко, не е толкова страшно. Това бяха препятствията, които не са били непреодолими, общо взето на мене това ми тежеше. Иначе много се радвам, че не загубих връзката с децата, защото моите притеснения бяха, че като стана администратор ще загубя тази връзка. Много би беше мъчно за класовете, които трябваше да оставя, но се оказа, че тази връзка я имаме, те ме търсят в дирекцията, по коридорите се срещаме, все още преподавам, макар и малко.

  • Колко деца се обучават в момента в училището и какви са ви очакванията за следващата година?

  • В момента при нас се обучават 50 деца в 4 класа, надявам се да съберем още един клас – осми, който ще постъпи на мястото на завършилите успешно 12-класници. Искам да поясня, че ние сме към Министерството на културата, а не към Министерството на образованието. Нормативите за паралелка са по-малки от другите училища, но това е разбираемо, защото е необходимо да се обърне специално внимание на всяко дете, което ще рече, че обучението ни е почти индивидуално. И при тази насоченост е невъзможно да се работи с повече от 20 ученици. Дори да се сформират такива паралелки те се делят по специалните предмети на групи, за да може да се работи нормално.

  • Какви са очакванията ви за септември?

  • Гледайки статистиката и извършвайки обход из училищата, свързан с рекламиране на специалностите на нашето училище, ми стана ясно, че точно тази година и следващите две са годините с най-малки набори. Истината е, че ще е много трудно не само на нас, а и на всички училища да съберат своите паралелки. Още повече, че при нас трябва да дойдат деца, които имат наклонности – кадърни, селекционирани. Но аз се надявам, че ще съберем паралелка.

  • Има ли кадърни деца, които искат да учат приложни изкуства?

  • Да, определено има.

  • Успявате ли да дадете всичко, което им е необходимо?

  • Смея да твърдя, че, екипът е много добър и като доказателство за това са наградите, които получават нашите деца, стипендиите, които печелят всяка година, изложбите, които правят в града – изложбата на випуска, който изпратихме сега, изложбата, която правихме по повод 35-та годишнина на училището. Получихме и грамота от Министерството на културата и Вежди Рашидов за принос към българската култура. Имаме и индивидуални изложби на наши ученици – например на Стоян Кирков в Чепеларе. Николина Згурвска спечели трета награда и стипендия от националния конкурс организиран от Министерството на културата преди седмица. Любопитното е, че тя е в специалност Рекламна графика, а спечели наградата с текстилно пано. Всъщност при нас това е стандартна възможност – децата, независимо от специалността си, могат да усвояват знания и умения за всичко, което им е интересно. Работят, видно е, че колективът е добър, защото тези резултати се постигат, естествено ако детето има талант, но и ако с него се работи, защото това е резултат от съвместна работа.

  • Кое е различното да сте към Министерството на културата, а не към просветното министерство?

  • Като норматив, като хорариум часовете напълно се покриват с това, което се изучава в другите професионални гимназии. Часовете по специалните предмети обаче идват върху този норматив. Затова нашите деца учат повече и тяхната натовареност е по-голяма, но те го понасят с лекота и удоволствие, много от тях остават и след часовете да работят, работят допълнително и у дома.

  • Имате и добър литературен клуб?

  • Той наистина е изцяло от наши ученици засега, но всъщност формално съществува към Читалище “Орфееви гори” Долно Райково. С тях работим заедно по проекти и по други добри съвместни идеи. Обикновено развивайки се в едното изкуство в повечето случаи децата, пък и големите художници се развиват и в друго изкуство – било литература, музика. Така че е нормално децата да пишат добре, да свирят чудесно, да пеят. Можем да се похвалим и с тяхната креативност – с нашето дърво-мартеница, което украсихме пред сградата на училището спечелихме международна награда на една инициативна група творци, които искат да популяризират тази българска традиция.

  • Наскоро вие изпратихте една протесна нота относно отношението на институциите към училището. Какъв беше поводът?

  • В писмото казахме каква е причината. Реагирахме по-остро, защото се почуствахме изолирани и отделени от останалите училища в града, като не бяхме поканени на средношколската борса.

  • Искате да бъдете популяризирани, да съживите едно училище с традиции?

  • Абсолютно. Аз мисля, че училището е ценно за цялата област и като такова всички институции трябва да се борят да го съхранят. В момента има демографски срив, който касае не само малката раждаемост и липсата на деца, а и това, че родителите търсят своето препитание, излизат навън, търсят училище, което да приюти децата им, да се чувстват не само добре, а и да изявяват своите заложби. При липса на такова училище тук къде трябва да ходят – в Пловдив, София, все по-далече… Затова мисля, че ние сме необходими тук, на това място, неслучайно сме създадени.

  • Какви са специалностите, които се изучават?

  • Специалностите са „Рекламна графика”, „Иконопис” и „Художествена тъкан”. Амбициите са ни от догодина да се въведе и обучение по специалността „Дърворезба”.

Вирни се горе