Творческа среща с Нидал Алгафари в библиотеката

Творческа среща с Нидал Алгафари в библиотеката

Г-н Алгафари, за пореден път сте в Смолян за представяне на ваша книга. Коя книга ще представите в Регионална библиотека „Николай Вранчев”?

За пореден път представям своя книга пред смолянска публика. Първият път бях по покана на Ротари клуб-Смолян, след това в читалище „Христо Ботев”, а сега в библиотеката – пред смолянската общественост. Публиката е различна и това е хубаво. Тук съм да представя няколко тома от новата си книга „Боже защо Господ лъже”.

Вие сте освен добър писател и добър оратор, къде сте по-силен в писането или говоренето?

Знаете ли, не се бях замислял върху това. Много интересен въпрос. По-лесно е когато говоря. Защото мога по всяко едно време, според това как усешам публиката, да променям темата на разговора. Докато написаното – вече предадено и отпечатано, не може да се промени.

А има ли нещо, от това което сте написали да искате да промените?

Не, напротив, с всеки изминал ден, това, което съм написал, все повече ми харесва.

В новата си книга засягате различните теологични въпроси, издайте нещо повече?

Засягам тези въпроси, които институционализираха вярата ни. Те ни отдалечиха от духовното, вкараха ни в материалното, за да могат да влияят върху нас. С някои от героите от моите книги искам да покажа мъдростта на нашите предци, силата им да приобщят към вярата, традициите…

Смятате ли, че днес обществото се връща към вярата, църквата?

По-скоро към тяхната лична вяра. Там, в църквата, намират утеха, но съм убеден, че повечето от тях не търсят духовните представители на храма. Едно време попа е знаел всичко за хората от селото – бил е техен изповедник, съдия, духовник, психолог…а днес… Затова се чудят защо има йога, евангелисти и т.н. В сюжетната линия на моята книга имам герои, които са институционализирали вярата.

Остават броени дни до Великден, какво ще пожелаете на читателите?

На себе си и на тях пожелавам, да открият божествената частица, да я последват!

Интервю на Светлана Хаджиева – библиотекар- експерт с Нидал Алгафари

Вирни се горе