Центровете „Европа Директно“ в България трябва да бъдат събирателно място за всички които се интересуват от европейските въпроси

Центровете „Европа Директно“ в България трябва да бъдат събирателно място за всички които се интересуват от европейските въпроси

Интервю с Теодор Стойчев – ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България и Бойко Благоев – съветник отдел „Информация и комуникация“ към представителството на Европейската комисия в България.

Обща е радостта ни, че сред 13-те центрове „Европа Директно“ в България е и този в Смолян? Какво определение вие давате за центровете?

Бойко Благоев: Идеята на центровете е всъщност да бъдем колкото се може по-близо до гражданите. Особено в тези времена, в които наблягаме повече на онлайн срещите, но това не могат да заменят личния контакт. Затова ние много разчитаме да има физическо място, където гражданите да могат да получат информация, да изразят своето мнение и да усетят, че са чути.

Теодор Стойчев: Няма как ние да бъдем навсякъде и физически, и онлайн, да се срещнем с хората, да видим тях какво ги вълнува, да кажем пък ние какво смятаме за ЕС и за развитието на България в него. Затова е важно да има такива центрове. Благодарение на този в Смолян, неведнъж тук сме имали сме много срещи с млади хора, с различни организации, с журналисти. Това посредничество е изключително важно за нас.

При високата конкуренция, кои критерии надделяха за избора на центъра в Смолян, който ще продължи да работи и в следващите пет години?

Бойко Благоев: Конкуренцията наистина беше висока, защото имаше 82-ма кандидати за едва 13 центъра. На нас ни се искаше да има повече центрове, но бюджета е ограничен. Тази година имаше рекорден брой кандидати. Искахме да видим амбиция, интересни проекти и най-вече как центровете ще работят по петте основни задачи, които сме им поставили, а именно работата с медиите, информирането на институциите какво се случва на съответните места, работата с гражданите и даването на информация на широката общественост, специфичната работа с училищата и младите хора и не на последно място новите центрове „Европа Директно“ трябва да бъдат едно събирателно място на всички информационни мрежи и организации, които се интересуват от европейските въпроси. Така че центровете имаха една нелека задача да представят как ще реализират всичко това и естествено центъра в Смолян се представи много добре.

Теодор Стойчев: Отговорността е много голяма сега, защото центърът „Европа Директно“ – Смолян е единствения в региона и сега ще отговаря не само за област Смолян, а и за съседните.

Продължаването на работата на центровете какво означава, че те работят добре или, че ЕС има нова политика?

Бойко Благоев: И двете може да се каже. Те със сигурност са сработени добре, но бяха поставени в конкуренция и с нови организации. Това, че някой до сега е функционирал, изобщо не гарантираше неговото място. Имаме нови центрове, но има и нови теми, по които те ще работят.

Теодор Стойчев: Европейският съюз е един огромен континент и без тези центрове няма как да се осъществява връзката с гражданите.

Какво постигна ЕС в последните пет години и каква е ролята на центровете „Европа Директно“ в този процес?

Бойко Благоев: „Европа Директно“ имат наистина двупосочна роля. От една страна да слушаме по места какво е важно за гражданите по всички теми, по които работи ЕС, защото е важно гражданите да бъдат активни. Другата роля е точно на обратната страна – когато има успехи, като например споразумението на новия Европейски бюджет, плана за възстановяване и т.н., чрез центровете „Европа Директно“ тези успехи да могат да стигат до гражданите и те да знаят как да се възползват от тях.

Теодор Стойчев: Последните пет години България се промени към по-добро, както заради инвестициите, така и заради мисленето на хората. Все повече се чувстваме европейци и нямаме причина да не се чувстваме такива. Когато имам възможност да обикалям страната, виждам, че разликата от преди пет или десет години е голяма и това се постигна изцяло с европейски фондове и европейски инвестиции, за съжаление. Казвам за съжаление, защото все ми се иска и ние да имаме по-активно участие от страна на нашия бюджет, но в крайна сметка ако не бяхме в ЕС развитието на България щеше да е много по-различно.

Правилно и целесъобразно ли се изразходват средствата от европейските фондове у нас?

Теодор Стойчев: Това не ми е работа и не мога да коментирам, но затова пък има едни хора, на които това им е работата – европейска служба за борба с измамите, и ако някой смята, че нещо не се изразходва правилно, могат да сигнализират в съответната служба. Сигурен съм, че може още повече да се направи с тези фондове, виждаме примера и в други държави. Надявам се да имаме една много амбициозна, добра визия как да направим живота на хората по-добър в следващите години с тези фондове, а не просто да усвояваме тези средства.

Какво промени в работата си ЕП по време на Ковид-пандемията, за да е по-голяма и по-видима ползата за гражданите?

Теодор Стойчев: ЕП промени начина си на работата си със сигурност. Заседанията станаха дистанционни. Това което парламента се опитва да направи винаги е да вземе предвид от една страна приоритетите заложени в развитие на ЕС, а това са за една по-зелена икономика, инвестиции в младите хора, намаляване на безработицата и най-вече преодоляване на последиците от кризата, която изживяваме. Парламента се опита да не забави нито едно законодателство, което трябваше да бъде гласувано. Най-вече ставаше въпрос за средствата, предложени от ЕК.

Може ли да споделите плюсовете и минусите за ЕС след Брекзит?

Теодор Стойчев: Никога не е в плюс, когато една голяма и важна държава в световен мащаб напуска такъв съюз. Никой в ЕС не го е искал, както и а половината население във Великобритания не са го искали. Нещо, което беше положително е че всички ние осъзнахме, че ЕС не трябва да го приемаме за даденост. Видя се, че ако го приемаме по този начин много лесно може да изчезне, защото както Брекзит се случи, така и в още няколко държави могат да повлияят политически сили, които да доведат до разпадане на този проект, което би било сериозен проблем. Всички знаем, какво се е случвало през 20-ти век, а благодарение на ЕС и предшествалите го организации са преодолени. За мен това беше единствената положителна страна, че този проект е важен, важно е да участват да гласуват, затова на последните избори избирателната активност се повиши. Хората осъзнаха, че ЕС е нещо хубаво, нещо полезно, но и ти трябва да имаш отношение към него, да го заявяваш от време на време.

Какви мерки и инициативи относно фалшивите новини, касаещи ЕС се предприемат?

Бойко Благоев: Ние работим ежедневно във връзка с борбата с дезинформацията. Всички центрове ЕД ще имат като една от основната си задача това, и работят тясно с журналисти по места, колегите от медийни отдели също организират семинари за журналисти. Работим с професионалистите, но се опитваме да работим и с гражданите. “Гражданско образование” вече е предмет, който се изучава в 11 и 12 клас в училище, така че младите хора да знаят повече за медиите като цяло за ролята им в обществото. По много направления работим. Сега един от основните ни фокуси е борбата с фалшивите новини във връзка с Ковид кризата и ваксинацията. Стартирахме и информационна кампания “Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!” Продължаваме и няма да спираме да работим.

Теодор Стойчев: Активно работим с младите хора, с учениците, програмата “Посланици на ЕП”, които разказват на своите съученици, приятели, родители. Важно е да имаш базови познания от млад, да можеш да оспориш фалшивите новини,да ги разграничиш. Това е начина,затова се опитваме да работим с колкото се може повече училища.

Вирни се горе